23.9 C
Antwerpen
zaterdag, april 13, 2024

Wijkbrouwerij Gistgeest geeft ’twist’ aan Belgische klassiekers

Een wijkbrouwerij zoals elke wijk er vroeger eentje had: dat is Gistgeest. Naast het Boelaerpark, in de kelder, brouwt Steven Goedhart verschillende bieren waar hij zelf fan van is. Saison, ipa, stout of zonderstijl. Kleinschalig en zonder poespas, maar steeds met veel smaak. Het volledige proces – van recepten verzinnen, over brouwen, tot bottelen – doet hij helemaal zelf.

Bij Wijkbrouwerij Gistgeest kan je ook terecht om voor jezelf, je vereniging, voor een jubileum of andere gelegenheid een ‘eigen’ bier te laten brouwen.

 

 

 

 

 

 

Gesprek met Steven Goedhart van wijkbrouwerij Gistgeest

 

Ik ben drie jaar geleden begonnen met Gistgeest mijn wijkbrouwerijtje. Dat was eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, een eenmanszaak in bijberoep waar ik een beetje mijn passie in mijn bieren legde en sinds 1 juli is het mijn hoofdberoep.

Die wijkbrouwerijtjes, dat was vroeger schering en inslag …

Absoluut ja, eigenlijk elk dorp, elke wijk had zijn eigen brouwerijtje en ik zou het fijn vinden om een beetje terug te gaan naar die sfeer, lokale producten, mensen verzamelen uit de buurt, de wijde omgeving, naar de die brouwerij, ik denk dat dat heel leuk zou zijn.

Wat voor bieren brouwen jij?

Ik brouw vooral de dingen die ik graag zelf drink en dat zijn en vooral droge en hoppige bieren, wat ik ook graag doe is een typische Belgische klassieke stijl vastpakken en er een twist aan geven. Mijn zomerbier bijvoorbeeld de ‘Weiss Weiss Baby’ is een witbiertje van 4 procent alcohol maar heel fijn gehopt, een beetje een citrus-aroma, dus dat citroentje moeten niet meer in en een heel klein beetje Kamille om het af te maken. Soms brouw ik ook heel experimentele dingen, voordat mijn eerste lentebier elk jaar is een heel simpel blondje met rabarber uit de tuin.

Je brouwt naar je eigen smaak, is dat niet een beetje een nichemarkt?

Dat is waar maar ik denk dat dat op termijn wel slimmer is, omdat je dan een vast publiek aanboort, mensen die dezelfde dingen lekker vinden als jij, en die ook trouw aan jouw brouwerij blijven.
Maar dat wil niet zeggen dat je dat je geen bieren mag brouwen die die mensen lekker vinden. Het moet een goed en degelijk product zijn, dat mensen appreciëren en waar ze veel smaak in vinden.

Die naam Gistgeest waar komt die vandaan?

Er zijn twee aspecten aan de naam Gistgeest. Het ene is mijn verleden als copywriter. Ik ben heel graag met taal bezig dus die alliteratie Gistgeest vond ik wel aardig. Het tweede aspect is het belang van gist in de brouwerij is niet te onderschatten. Gist maakt eigenlijk bier, zet de suikers die je als brouwer genereert om naar alcohol en smaak en gist heeft een enorm potentieel, geeft heel veel smaak aan bier en is de superbelangrijk.

Het is zoals desem bij brood?

Absoluut, je zou even goed bier kunnen maken met bakkersgist of brood kunnen bakken met biergist, kan allebei.

Heb je het gevoel dat de mensen meer gaan bier drinken of speciale bieren drinken?

Meer bier drinken, weet ik niet, wat ze zeker of de tendensen die er zijn, zijn wel minder alcohol en specialer of minder qua volume maar meer qua bijzonderheid.

En daarvoor zitten ze bij Gistgeest goed?

Dat hoop ik, dat is alleszins de bedoeling.Dat klopt

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws