20.4 C
Antwerpen
woensdag, juni 19, 2024

Voorlezen aan de hond goed voor het zelfvertrouwen

Luidop voorlezen voor klasgenootjes of thuis is niet makkelijk en zorgt soms voor heel wat stress. Om deze drempel te verlagen organiseert de bibliotheek Vrede in Borgerhout elke maand (in samenwerking met ‘De Grote Sloef’) een moment waarbij kinderen kunnen voorlezen aan een hond. volgende woensdag, 7 december; is er opnieuw een sessie ‘kwispellezen’. Sammy Janssens vertelt er meer over.

Gesprek met Sammy Janssens van Bibliotheek Vrede in Borgerhout

Wel we willen kinderen een beetje de drempel ontnemen die er soms is om voor te lezen. Als kinderen in een klas moeten voorlezen, geeft dat soms een beetje schroom om dat ze fouten maken en dat ze dan bijvoorbeeld worden uitgelachen of zo. Dus we willen kinderen eigenlijk zelfzekerheid bieden om voor te lezen. En vermits dat die hondjes dat niet erg vinden als er eens een foutje gemaakt wordt, krijgen ze zo een beetje zelfzekerheid door voor te lezen voor een wezen dat wel luistert naar hun, maar geen feedback geeft en zo kunnen ze dus zelfzekerheid opbouwen om beter voor te lezen in de klas of voor hun vriendjes of in zusjes of voor hun eigen huisdieren. We zeggen ook altijd ‘als je thuis een kat hebt of zo lees daar dan ook aan voor, die vinden dat ook wel leuk’.

Zijn dat speciale honden?

Ja, dat zijn speciale therapiehonden, dus die zijn een beetje … die zijn geselecteerd vanaf kleine puppy om lief te zijn en heel rustig te zijn, vooral niet te blaffen, niet reageren als kinderen binnenkomen of zo, want heel veel kinderen hebben wel schrik van honden natuurlijk. Maar de meeste mensen die schrik hebben van honden, na 5 minuten zie je die dan boven op de hond liggen met hun boek. Ja het zijn zo’n lieve beesten, ge ziet dat ook wel dat die ontwapend werken en dat die schrik er snel uit is bij veel kinderen.

Hoe vaak wordt dat evenement herhaald ?

We doen dat elke eerste woensdag van de maand, van vanaf half 3 tot half 4 kan je hier komen voorlezen voor een hond. Je moet er niet voor reserveren, je kan gewoon op de bib komen en je aanmelden. Je kan reserveren, maar dat hoeft niet, maar dan ben je wel zeker van je plekje en dan kan elk kind 10 minuten voorlezen aan één van de 2 honden. Per sessie kunnen er twee kinderen tegelijk voorlezen eigenlijk.

Zijn er nog andere acties die de bib organiseert?

Ja wij hebben nog andere voorleesmomentjes. De tweede, de derde en de laatste woensdag van de maand kan hier gewoon in de vertelhoek komen genieten van verhalen die voorgelezen worden. Dat zijn vrijwilligers die voor ons een verhaal komen voorlezen. Dat is voor de leeftijd van 4 tot 12 ongeveer en dan aansluitend, dus het voorleesmomentje is van 14u30 tot 15u30 en dan aansluitend kan je in het ‘makerlab’ komen knutselen bij ons, in het atelier. Er is elke week een andere knutselactiviteit die ook in het thema is van wat er wordt voorgelezen. En dan elke laatste zaterdag van de maand organiseerde wij hier in de bib ook een Legolab. Dan maken we LEGO-robots en dan leren we die programmeren. Dat is elke laatste zaterdag van de maand van 10 uur tot 12 uur.

 

© Aantwaarpe 2022

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws