13.9 C
Antwerpen
donderdag, maart 23, 2023

40 jaar ondernemen op de Turnhoutsebaan

De Turnhoutsebaan werd ooit ‘de Meir’ van Borgerhout genoemd. Een winkelstraat waar men van heinde en ver naartoe kwam om te shoppen. Rond 1980 verloor de baan veel van haar uitstraling, maar nu is er een heropleving met een mix van culturen en handelaars die hun schouders zetten onder de heropleving van de baan en de buurt. Joost Sierens, die al 40 jaar een supermarkt heeft op de Turnhoutsebaan nam auteur Marc Spruyt onder de arm en samen schreven ze de stadskroniek ‘Boho2140, 40 jaar ondernemen op de Turnhoutsebaan’. Het boek kwam er dankzij de samenwerking met Ergoedlab Antwerpen. ‘Boho2140’ is te koop bij verschillende handelaars op de Turnhoutsebaan en kost slechts 10 euro.

Gesprek met Joost Sierens (Carrefour Market Borgerhout), mede-auteur an Boho2140

Eigenlijk loop ik al een paar jaar met het idee rond om een boek uit te brengen over de evolutie van de Turnhoutsebaan, want ge krijgt die verhalen of die opmerking steeds ‘Ja het is niet meer gelijk vroeger’, ja vroeger dat bestaat niet meer en uiteindelijk de maatschappij is de laatste tientallen jaren enorm veranderd en dat zie je ook op de Turnhoutsebaan. En eigenlijk wou ik door dat boek te maken, te schrijven aantonen dat het ook anders niet slecht is. dat is eigenlijk de opzet.

Vroeger was het ‘de Meir’ van Borgerhout, is er een kans dat het dat terug wordt?

Nee, nee, we moeten ook realistisch zijn, de Meir van Borgerhout is voorbij. Ik bedoel er zijn andere actoren op de baan gekomen en eigenlijk samen maken we er iets iets tof van en ik denk wel, die toekomst zoals die er nu uitziet, dat die er goed uit ziet.

Hoe is dat boek opgevat?

Het is een verhaal van de handelaars van vroeger en de handelaars die nu op de baan zitten, maar ook bijvoorbeeld Ali van SAAMO of eigenlijk de belangrijkste persoon die ik vind die in het boek staat, is Paul Schyvens van De Roma, want zonder de Roma zou de baan er heel anders uit gezien hebben en zou die evolutie van de baan misschien niet zo positief geweest zijn.

Jij zit nu al 40 jaar hier op de Turnhoutsebaan, dat zal dan toch wel wat verhalen opleveren hè …

Ja, natuurlijk! Wij hebben hier van alles meegemaakt natuurlijk, ook negatieve zaken maar, uiteindelijk zijn we nog altijd blij dat we hier op die baan zitten en dat we misschien de fakkel kunnen doorgeven aan de jongeren hè, datis eigenlijk de bedoeling.

En er wordt ook wel de af en toe gefeest hè …

Ja wij hebben over, ik denk 17 jaar terug, onze schouders onder BorgerRio gezet en uiteindelijk is BorgerRio uitgegroeid tot een multiculturele feest dat heel de buurt in beweging brengt, die mensen naar hier brengt, die mensen blij maakt als ze naar huis gaan en daar ben ik toch wel trots op dat we dat kunnen verwezenlijken hebben. En dan natuurlijk de reuzenstoet ook, alle jaren die terug uitgroeit tot een lokaal feest hè.

Eigenlijk is de Turnhoutsebaan wel een beetje een toonbeeld van verdraagzaamheid …

Ik durf te stellen dat de laatste jaren de Turnhoutsebaan een voorbeeld is hoe dat een multiculturele buurt in mekaar zit, hoe dat samenleven is, hoe dat samen feesten is, samen werken is … dat alles eigenlijk. Allez ik durf dat stellen.

© Aantwaarpe.be 2022

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
605VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws