21.2 C
Antwerpen
woensdag, juni 19, 2024

Een feestmaaltijd voor nog geen 10 euro

Wie krap bij kas is en toch een heerlijke feestmaaltijd wil degusteren, kan terecht in verschillende buurtrestaurants. Het is een initiatief van ‘Buurt op je Bord‘ – in samenwerking met de Northseachefs. Een gereputeerde kok leert het personeel van de buurtrestaurants een feestmenu maken dat dan met het eindejaar geserveerd wordt. Voor Antwerpen was het Chef Bart Gils van restaurant Signatuur op het Zuid, die de keukenbrigade onder zijn hoede nam. Het werd een ontspannende en vooral leerrijke middag voor de medewerkers van Kom.EET in Deurne. Chef Yves Reiling ligt het concept toe.

Gesprek met Yves Reilling Chef van Kom.EET en met chef Bart Gils van restaurant Signatuur 

Dat is eigenlijk een concept van het ‘Buurt op je Bord’ iets dat wordt nationaal wordt geregeld of georganiseerd met iedere provincie apart. Dus wij zijn met de provincie Antwerpen doen wij dat hier en er zijn in andere provincies doen ze dat ook met een andere chef en ander menu uiteraard, maar dat is eigenlijk de bedoeling van dit project.

Wat houdt dat dan in?

Wel het houdt in dat wij eigenlijk gaan proberen de mensen een upgrade te geven met de feestdagen, dat zij eigenlijk iets anders krijgen dan de traditionele keuken die ze hier anders altijd hebben. Dus met de feestdagen mag die menu wel eens iets extravaganter zijn, iets specialer iets uitnodigender dan dat we normaal geven en daarvoor zijn zo’n chefs die eens een voorstel komen doen, haalt ons een beetje uit onze context om toch eens iets anders te presenteren aan onze klanten die hier alle dagen al komen.

En het is ook wel een speciale beleving voor personeel hier hè?

Ja ook voor hen is het heel apart om zo eens een echte traditionele topchef te zien hoe dat die werkt, hoe dat die eigenlijk met voeding omgaan. Wij zijn eigenlijk een opleiding, dus wij geven de mensen zonder horeca ervaring, proberen wij voor de horeca warm te maken om daar een job in te vinden en dat is niet altijd even gemakkelijk en dan kunnen zij wel zien wat de mogelijkheden zijn. Zo kunnen ze zien of er eventueel voor hen ook een toekomst kan inzitten. Dat is een beetje de bedoeling.

Bart Gils van de Restaurant Signatuur, jij bent vandaag hier bij Kom.EET komen koken, vertel eens, waarom heb je dat gedaan?

Ik had de vraag gekregen vanuit de NorthSeaChefs, een collectief waar ik heel blij ben dat ik daar lid van mag zijn, die ernaar streven om Noordzee vis en minder bekende vissoorten op het bord te krijgen, en die hadden dus al een paar keer een samenwerking gedaan met de de buurtrestaurants. Dus nu ook met Kom.EET. Ze hadden dit jaar aan mij gevraagd of ik daar zin in had om dat te doen en ik vind dat een heel mooi project en een hele eer eigenlijk om een steentje te kunnen bijdragen een kleinigheidje, waar dat toch heel veel mensen blij van worden.

Wat heb je nu de mensen aangeleerd om te maken?

We hebben eigenlijk een menu samengesteld, … Dat was een beetje wikken wegen van het mag wat feestelijker zijn dan de de doordeweekse menu’s, maar het moet ook gewoon haalbaar zijn. Dus we moeten alles in grote hoeveelheden – het is voor zeven restaurants – alles in grote hoeveelheden kunnen bestellen en in het groot kunnen maken. Dus daar hebben we een beetje moeten geven en nemen en dan zijn we eigenlijk tot een overeenkomst gekomen. We blijven bij een soep, maar we hebben een velouté gemaakt van knolselder die we in zoutkorst hebben gegaard, dat is een beetje feestelijker. Dat we afwerken met wat mosseltjes, het Noordzee-verhaal dus en een beetje zeekraal. Dan het hoofdgerechtje was eigenlijk het idee om een soort van warme carpaccio te presenteren. Dat wordt vaak naar een ‘Robespierre’ genoemd, maar we hebben er een Belgische versie van gemaakt, dus met lokale kruiden afgewerkt in de plaats van met rucola en dan met een Belgische kaas in de plaats van met een bekende Parmezaan. Om te eindigen het dessertje hebben we een parfait van Griekse yoghurt met een beetje Physalis van onze groenteboer en krokante witte chocolade.

En waren het trouwens goeie leerlingen?

Ja absoluut, iedereen was heel enthousiast, het was een hele fijne middag eigenlijk, ja Ik heb er zelf echt deugd van gehad.

Hieronder de buurtrestaurants waar u in Antwerpen terecht kan

  • Sense: Buurtrestaurant Kom.EET, in Deurne
  • Sense: Buurtrestaurant De 7 Schaken, Antwerpen-Noord
  • Sense: Buurtrestaurant Bakboord, Antwerpen Linkeroever
  • Sense: Buurtrestaurant Foyer De Stroming, Antwerpen-Centrum
  • Sense: Buurtrestaurant De Plataan, Mortsel
  • Sense: Buurtrestaurant De Populier, Mortsel
  • Sense: Buurtrestaurant Cogelshof, Schoten
  • Sense: Buurtrestaurant ’t Dorp, Schoten

 

Het team van Kom.EET met chef Bart Gils van restaurant Signatuur foto © Aantwaarpe 2022

 

© Aantwaarpe.be 2022

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws