17.5 C
Antwerpen
zaterdag, juli 13, 2024

Vieux Nouveau: Antwerpse jenever met 118 jaar traditie

Het vroegere huis ‘De Poldernaar’ herleeft in ‘Vieux Nouveau‘. Twee vrienden, Kenneth Van Heurck en Tom Van Rillaer blazen daarmee een 118-jaar oude Antwerpse jenever nieuw leven in. Tom is de vierde generatie van stokers in de familie Van Rillaer. Hij wil dat verhaal nieuw leven inblazen, voorlopig met 2 producten, een jenever en een Elixir. Die Elixir werd recent nog door de VLAM erkend als streekproduct ‘Belgische elixir van de vierde generatie Stokerij De Poldernaar, nu BV Vieux Nouveau Antwerp’

Gesprek met Tom Van Rillaer en Kenneth Van Heurck van Vieux Nouveau

Kenneth Van Heurck en Tom Van Rillaer van Vieux Nouveau
foto © Aantwaarpe.be 2022

 

Vieux Nouveau is eigenlijk gewoon de Franse vertaling voor oud nieuw en dat is eigenlijk net hetgeen we gaan vertellen, waar dat we ook mee bezig zijn, we gaan een oud verhaal nieuw leven inblazen en daarvoor gaan we terug en 1903, dan is mijn overgrootvader Felix Van Rillaer begonnen met een Antwerpse stokerij en die is begonnen op de Minderbroedersrui. Vroeger was dat ook gewoon een café, daar is hij begonnen met jenevers te maken ‘onder den toog’ en dan daarna is die beginnen stoken echt en dat waren de eerste Antwerpse jenevers die hij maakte en zo is hij verder geëvolueerd in Antwerpen en dat verhaal gaan wij opnieuw vertellen.

Het is gebouwd op De Poldernaar he, want dat was er eigenlijk daarvoor …

Ja dat klopt, De Poldernaar heeft bestaan van 1903 tot 2017 en dan is er spijtig genoeg een faillissement gekomen, maar Tom is vierde generatie stoker Van Rillaer en ja we zijn dan ook heel blij dat wij de stokerij eigenlijk hebben kunnen redden toch en dit nieuwe concept kunnen verder zetten.

Maar jenever de ‘vieux Nouveau’ is niet het enige product dat jullie hebben …

Neen, vroeger maakten wij alles zelf, waren wij echt alleen een stokerij het is pas in de loop van de jaren ’70 dat wij geëvolueerd zijn naar de speciaalzaak die de meeste Antwerpenaren nog wel zullen kennen, maar dat is niet ons verhaal, wij gaan echt terug helemaal naar begin en wij gaan … momenteel hebben wij eigenlijk twee producten, een jenever en een elixir, maar we gaan nog andere jenevers en elixirs en likeuren opnieuw beginnen maken, maar we starten met onze twee artikeltjes waar we ooit mee gestopt zijn in 2017. Nu gaan we eerst dus positie op de markt proberen in te nemen.

Het is een heel Antwerps verhaal …

Ja zeker, wij zijn beiden van Antwerpen en de familie Van Rillaer heeft hier altijd gestookt, daarom staat er ook ‘Antwerp’ op onze flessen, omdat we er echt fier op zijn.

Antwerp maakt dat dat geen probleem voor de Beerschot supporters?

Nee, zeker niet, het gaat over de fierheid over de stad en het is zelfs grappig want ik ben Beerschot supporter en Tom is Antwerp supporter, dus zeker geen probleem.

Zowel Beerschot als Antwerp supporters die moeten in de kroeg een echte Antwerpse jenever de ‘Vieux Nouveau’ dus bestellen?

Absoluut! En je kunt hem ook al krijgen in de Vagant, de Nieuwe Vagant, er werd een nieuwe overnemer gevonden, Bart Daems, en die schenkt onze jenever en onze Elixir ook in zijn café en die is er echt ook heel fier op die Antwerpse jenever die er ook altijd gestaan heeft, want Ronald Ferket, de vorige eigenaar van De Vagant, de ‘jenever-man’ die kent iedereen, die was super fier over die Antwerpse jenever en die heeft hem ook altijd gepromoot. Ik vind het ook heel plezant dat die er opnieuw staat in de Nieuwe Vagant.

©Aantwaarpe.be 2022

Elixir Vieux Nouveau foto © Aantwaarpe.be 2022
Jenever Vieux Nouveau foto © Aantwaarpe.be 2022
Vieux Nouveau Elixir foto © Aantwaarpe.be 2022
Vieux Nouveau Antwerpse jenever foto © Aantwaarpe.be 2022

 

 

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws