29.9 C
Antwerpen
zaterdag, juli 20, 2024

Luxeresort voor bijen en insecten in Deurne

Stad Antwerpen bouwde een reuzegroot insectenhotel op begraafplaats Ruggeveld in Deurne. De constructie is 11 meter lang en werd geplaatst aan de rand van de begraafplaats, aan een perceel met gewild gras en bloemen. Het hotel is een nest- en schuilplaats voor wilde bijen en allerlei andere insecten, die een belangrijke rol spelen in het ecosysteem.

Stad Antwerpen bouwde het insectenhotel in eigen beheer. Voor de inrichting werd advies ingewonnen bij Natuurpunt. Er zijn compartimenten met bamboepijpjes, rietstengels en stro, maar ook vakken met schors, takkenbundels en dennenappels. Zo vinden insecten zoals hommels, wilde bijen, kevers, pissebedden, torren en ook vlinders er een plaats om te nesten, te schuilen of te overwinteren.

De insecten spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Zo zorgen bijen en vlinders bijvoorbeeld voor de bestuiving van planten en bomen, en lieveheersbeestjes bestrijden bladluizen. De insecten zijn op hun beurt dan weer voedsel voor vogels.

Natuurlijke begraafplaats

Rondom het insectenhotel wordt een groen perceel aangelegd van ruim 600 m2 met bloemenweides, planten, struiken en bomen. Op de begraafplaats wordt ongeveer de helft van de het gras slechts één of twee keer per jaar gemaaid. Door dit ‘gewild gras’ verschraalt de bodem en krijgen bloeiende planten en kruiden alle kansen. Dit zorgt voor voedsel voor de insecten. Op die manier draagt de begraafplaats bij tot de verhoging van de biodiversiteit.

Bovendien zijn de niet gemaaide gazons plekken waar heel wat solitaire bijen een nestplaats maken in de grond.

De begraafplaats werd ook geïntegreerd in de groene omgeving van het omliggende Park Groot Schijn. Dit park is uitgebouwd tot een polyvalent recreatiepark met veel natuur en met plaats voor verenigingen om te sporten en te ontspannen.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws