11.3 C
Antwerpen
zondag, april 14, 2024

Baillien: al 3 generaties modelbouw

Modelbouwwinkels krijgen tegenwoordig veel vraag naar tanks van Rusland en Oekraïne. Dat merken ze zeker bij Modelbouw Baillien op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. De hobbywinkel bestaat intussen al 56 jaar en is toe aan de derde generatie. Het is dus een echt Antwerps verhaal vertelt Ronny Baillien.

 

Gesprek met Ronny Baillien van Modelbouw Baillien

Inderdaad mijn vader is daarmee gestart in 1966. Toen was het heel beperkt; er waren toen wat plastiek maquettes, er was een klein beetje treinen, en dat is geleidelijke aan allemaal wat groter geworden, er is overal wat bijgekomen, dan zijn we verhuisd naar de Turnhoutsebaan, vroeger zaten we in de Pothoekstraat, we zaten hier ongeveer 300 meter verder, dan in 1989 zijn we naar hier gekomen omdat het te klein geworden was en dan ook altijd maar bijgekomen en het groeit nog steeds. En nu komt de derde generatie er aan; mijn zoon, die gaat het vanaf dit jaar verder zetten …

Het is bijna uitsluitend modelbouw …

Inderdaad we proberen ons daartoe te beperken. Dus onder modelbouw verstaan wij alles waar radiobesturing is, vliegtuigen, auto’s, bootjes op afstand te besturen en dan zaken om te bouwen. Bouwen in hout, houten boten, houten vliegtuigen en plastic maquettes, dus alles waar gelijmd wordt en geschilderd en zo verder .

Wat zijn daar in de populaire thema’s in?

In plastic maquette is de oorlog heel populair, dus tanks en vliegtuigen van de tweede wereldoorlog, dat is eigenlijk het belangrijkste thema daarin.

Is dat nu wat meer nu met al die oorlogsituaties?

De mensen beginnen dingen te vragen die vroeger … Vroeger was altijd Duitsland en nu beginnen ze Rusland en Oekraïne te vragen. Ge merkt dat wel, ja dat klopt.

Is modelbouw iets voor jonge mensen of houden ouderen zich daar ook mee bezig?

We hebben een heel groot ouder cliënteel, dus eigenlijk de jeugd is er wel maar de ouders zijn het overgrote deel eigenlijk van ons cliënteel. En onder ouderen verstaan wij mensen van …

die een beroep hebben en die daarnaast zeggen ‘ja, ik moet me met iets bezig houden … ”

Het is ook niet zo goedkoop voor kinderen bijvoorbeeld …

Dat klopt, er zijn wel instap-dingen, maar als je er uw hobby wilt van maken, kost het wel iets. Het is ook technisch, ge koopt zoiets en
ge moet daar dan zelf nog wat aan sleutelen, aan werken en als je te jong bent, dan moet de papa dat doen en die rolt er dan mee in hé.

Het is een beetje zoals oldtimers …

Ja, dat klopt, daar heeft het veel van weg.

Die modellen staan bijna allemaal in mekaar, maar dat was vroeger anders hé?

Ja, dat is een evolutie van de laatste jaren. Vroeger waren het altijd bouwdozen. Dus ge kocht een bouwdoos, ge vees dat in mekaar, ge zette daar radiobesturing in en ge schilderde dat, dat bestaat nog altijd, maar het merendeel zijn nu gebouwde dingen. Dus de mensen zijn meer daar naartoe geneigd, ze willen het kopen en onmiddellijk gebruiken, batterij opladen en rijden.

Bij die bouwdozen is dan zo’n Ikea plannetje bij ?

Een beter plannetje dan Ikea, veel beter eigenlijk. Het is een planneke dat u van begin meeneemt en door heel die auto … en als je een beetje uitkijkt, dan zit dat perfect in elkaar. Ge moet geen ingenieur zijn om zo’n autootje ineen te steken. Iedereen kan dat eigenlijk. Ge moet alleen een beetje handig zijn …

En geduld hebben …

En geduld hebben, dat klopt, niet onbelangrijk.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws