De tweede editie van ‘Unspoken sssht‘ focust op seksueel grensoverschrijdend gedrag. 5 vrienden – studiegenoten organiseerden vorig jaar een eerste editie over 4 taboes (mentale gezondheid, lichaam, diversiteit en seksualiteit). Die hoofdpijlers worden de volgende edities apart uitgelicht. Naast de stadswandeling bieden de recent afgestudeerden ondersteuning aan. Je kunt je verhaal – anoniem – kwijt op hun website.
De wandeling loopt nog tot en met 20 maart.
Gesprek met Sarah Ruwalder van Unspoken.sssht
Unspoken.sssht is een kunstwandeling doorheen Antwerpen. Dat is vorig jaar begonnen als een eindproject en dit jaar doen we dat nog eens omdat er zoveel goede commentaar is gekomen vorig jaar. Dit jaar gaat het over één thema: seksueel grensoverschrijdend gedrag.
En waarom precies dat thema?
Omdat wij er toch alle vijf al mee in aanraking zijn gekomen met dat thema en ook nog steeds ondervinden dat het echt een nog een taboe is en dat meer mensen daar eigenlijk openlijk zouden kunnen over praten en zich daar niet meer ambetant over hoeven te voelen om mensen te zoeken die daar ook mee te maken hebben.
Is dat probleem nog altijd groter dan dat men denkt?
Toch we. Aangezien dat wij ook getuigenissen hebben verzameld en hebben op onze sociale media gezegd van ‘hey als jullie een getuigenis willen delen, kom er gerust mee af, compleet anoniem en zo’ en wij hebben toch wel veel verhalen gekregen over catcallen, allez, je zou zeggen dat dat miniem is, maar dat doet toch echt mentaal iets met u, tot ja verkrachting, dus het is zo’n groot en breed thema en het is zo ja … mensen durven daar ook niet mee naar buiten te komen en dat is wel jammer.
Leg eens uit, wat is catcallen?
Catcallen is als je op straat gewoon aan het wandelen bent en er is iemand die u naroept van ‘Hé meisje, …
hoeveel voor mijn avond met u’? dat kan zo zijn of ‘schoon tieten’ Je zou kunnen zeggen dat dat miniem is, maar allez, je gaat toch met een vies gevoel naar huis.
En dat is dus een groot probleem bij uw leeftijdgenoten of studiegenoten?
Ja toch wel ja, want we zijn er toch allemaal al mee in aanraking gekomen daarmee en ook als je dat op café zegt, ’toen ik naar hier aan ’t wandelen was, er was toch weer iemand …. ‘ En dan zeggen anderen, ‘ja, ik heb dat gisteren ook meegemaakt, zit er niet mee in, we gaan er een goede avond van maken vanavond ….’ Maar dat is ook met mensen die veel jonger zijn. Allez, ik ben meer ge-catcalled geweest voor ik 18 was dan na dat ik 18 was, dus dat is zeker ook wel een groot probleem bij jongeren, echt ook nog bij tieners en ook nog steeds met vrouwen die ouder zijn en zo. Het gaat nooit weg, dus dat is ja, … het is niet echt te pinnen op een leeftijdscategorie.
En hoe hebben jullie nu het project opgevat om dat onder de aandacht te brengen?
Dus ja, we hebben de kunstwandeling. We hebben terug, zoals vorig jaar, bij kunstenaars gevraagd van ‘hey, willen jullie meedoen aan dit thema? Want wij zagen dan ook op hun online profiel al van die zijn daar mee bezig, die zijn daar in aanraking mee gekomen en daarmee hebben wij kunstenaars aangesproken en dan hebben die ook hun verhaal kunnen doen aan de hand van die kunstwerken die in de etalages staan, dus ja …
Waar hangen die kunstwerken dan?
Ze hangen in The Dough Bar, in Normo, bij Kiez, bij Bookz & Booz en Sinners Dollhouse.
Mensen die met een soortgelijk probleem zitten, die kunnen ook contact opnemen met jullie – anoniem dus?
Ja voor een getuigenis kan er gewoon een bericht gestuurd worden op onze website op onze Google Forms kan dat ook nog steeds en we hebben ook hulplijnen op onze Instagram staan en op onze website, waar dat mensen ook echt als professionele hulp willen zoeken daar ook echt wel terecht kunnen, dus wij bieden die hulpmiddelen ook echt aan ja.