14.7 C
Antwerpen
donderdag, mei 23, 2024

Nico van FANS “Eigenlijk zijn we allemaal een beetje ‘Geek’

Nico Volckeryck is al 38 jaar eigenaar van de ‘geekstore’ FANS in de Kammenstraat. Hij verkoopt alles wat te maken heeft met de geekcultuur. Gepassioneerde filmliefhebbers, gamers, … vinden hier alle collectables en gadgets die met hun favoriete item te maken hebben. Dat kan al voor een klein budget, maar anderzijds spenderen Geeks soms ook duizenden euro’s aan zo’n verzamelobjecten. En het zijn echt niet alleen jongeren die er over de vloer komen.

FANS Geekstore
Foto © Aantwaarpe.be

Gesprek met Nico Volckeryck van geekstore FANS

 

FANS is een geekstore in Antwerpen. Wij verkopen vooral collectables, limited editions, en de betere ’toys’ zoals men dat noemt.

En ‘geeks’, voor de gewone mensen, wat is dat?

Geeks zijn mensen die … Eigenlijk zijn we allemaal een beetje Geek. We zijn allemaal wel gek van een film of van een verhaal of van een spelletje en soms ga je daar zo diep in, dat je daar meer over wil, een klein beetje fetisj en dan zeg je bijvoorbeeld ‘Lord of the Rings’ en die willen dan alles van beeldjes etcetera dat met ‘Lord of the Rings’ heeft te maken.

Ik neem aan dat ook Harry Potter en zo ….

Harry Potter, zeker Batman, Superman, Spiderman, … op dit moment zelfs heel populair omdat het een zeer goede film is, Marvel, je hebt mensen die alleen maar Marvel willen of je mensen die alleen maar DC willen, dus eigenlijk is iedere geek is eigenlijk, … men spreekt over ‘geeks’ maar iedere ‘geek’ is toch eigenlijk wel heel individueel met en ding bezig. We zien dat ook, sommige mensen houden van Marvel en dan moet je niet met DC afkomen, terwijl dat alle twee superhelden zijn en anderen gaan dat dan weer wat meer mixen.

Plakt daar een leeftijd op? Zijn dat vooral jonge mensen?

Ja, wel daar zou je van verschieten. Wij hebben klanten vanaf 9 jaar en soms zijn dat de grootste horrorliefhebbers, hoe kleiner ze zijn hoe meer die naar ‘de horror- producten’ en zo gaan, maar we hebben mensen van 60 – 65 jaar ‘Star Wars’ liefhebbers, dat is nog de oudere generatie, die nog jouw twee jaar moesten wachten op de nieuwe Star Wars film. Nu kan je die in twee dagen zien, maar vroeger … en dat zijn mensen die daar heel fervent dingen van verzamelen en alles wat daar van binnen komt, die dat ook willen in hun collectie. Je hebt mensen eigenlijk die bijna echt musea’s thuis hebben bestaan.

Moet je dan geen groot budget daarvoor hebben, want collectables over het algemeen zijn toch niet goedkoop?

Neen, goh, maar dat valt ook wel meer. We zitten met je een segment van 15 euro, dan spreek ik vooral over Funko Pops, maar we hebben hier al mensen gehad die bij ons naar Funko Pop hebben gekocht van 15 euro en hem daarna hebben doorverkocht voor 400 euro, die hem lang genoeg bijhouden en dat heb je natuurlijk wel met verzamel-toys, dat ook heel veel mensen die kopen, sommige verzamelaars gaan zelfs nooit de doos opendoen, die gaan dat gewoon bijhouden, dat is een collectie, … ik heb bijvoorbeeld een klant die heeft vier vijf honderd beelden, het duurdere segment van beelden en die zijn nog nooit niet open geweest, die dozen, dus dat is een klein beetje … mensen verzamelen dat, weten dat de waarde naar beneden gaat bij het openen van de doos en die dan eigenlijk wachten 10 – 15 jaar en dat zien we nu veel gebeuren, dan zie je plotseling iets op Ebay, iets wat je hier gekocht hebt voor 15 euro, waar dan plotseling 400 – 500 euro of dollar voor de gevraagd wordt, het is heel vreemd.

Wat zijn ze nu de gekste dingen die je verkoopt?

Van gekke dingen, goh ik denk eigenlijk een beetje alles wat we in de winkel hebben, is gek hé, we hebben zo van alles, dit hier dat is bijvoorbeeld van de film the Mandalorian, maar dat is dan tegelijkertijd ook weer wat nostalgie, dat is zo de ‘Nerf-conts’ dat je vroeger had, dat is dan met grote mousse kogels, vroeger was dat een hype, nu brengen ze dat terug weer uit en er is een publiek voor, maar we hebben ook bijvoorbeeld een enorm internationaal publiek. Een aantal maanden geleden … we verkopen en merk ‘Weta’ is dat, Weta zijn diegenen die alles ontwerpen voor de films van Lord of the Rings’ en zo en we hadden eigenlijk iemand die uit Tsjechië speciaal met zijn auto naar hier is gereden, omdat we een bepaald beeld hadden van Gandalf nog in stock en dat nergens meer te vinden was en die echt dat beeld wou hebben en die zei ‘nee ik kom het zelf halen’, dus we hebben al wel gekke dingen meegemaakt. Zo hebben we ooit eens een keer een reuze-beeld van superman in de etalage gehad, dan stopte er een wagen en dat was de ambassadeur van Roemenië. Die kwamen dan binnen en zeiden ‘ja dat groot beeld … ‘ ja, zullen we dat inpakken en opsturen? Neen, dat moest onmiddellijk in de auto voor in die ambassade daar te zetten ofwel bij hem thuis, ik weet niet, dat zij toch wel dingen dat je denkt van ja OK, er zijn toch wel verzamelaars overal te vinden.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws