12.1 C
Antwerpen
zondag, mei 26, 2024

Volwaardige boekenbeurs tijdens herfstvakantie in Antwerp Expo

De tweede editie van LEES! Het boekenfestival vindt dit jaar plaats van 29 oktober t/m 6 november in Antwerp Expo. Dat kondigde Easyfairs, organisator van beurzen en evenementen en uitbater van beurshallen, vandaag verheugd aan. Na de pocket editie van vorig jaar wordt nu opnieuw een volwaardige editie neergezet. De toekomst van de Boekenbeurs in Antwerpen is hiermee gegarandeerd.

De tweede editie van LEES! Het boekenfestival vindt dit jaar plaats van 29 oktober t/m 6 november in Antwerp Expo. Dat kondigde Easyfairs, organisator van beurzen en evenementen en uitbater van beurshallen, vandaag verheugd aan. Na de pocket editie van vorig jaar wordt nu opnieuw een volwaardige editie neergezet. De toekomst van de Boekenbeurs in Antwerpen is hiermee gegarandeerd.

Boekhandels en uitgeverijen vinden zich in een operationele werkgroep die instaat voor de verdere ontwikkeling van LEES!. Dit op maat van de lezer en met een centrale rol voor de auteur. Belangrijk is dat deze werkgroep niet exclusief is, maar open staat voor alle uitgeverijen en boekhandels die samen willen werken aan de uitbouw van LEES! Ook de auteurs en de andere stakeholders van het Boekenoverleg krijgen een betekenisvolle rol in de realisatie van deze editie, in lijn met het eerder uitgebrachte advies door dit platform.

Boekhandels Vlaanderen vzw: “LEES! wordt 9 dagen lees- en beleefplezier, waarbij het aanbod thematisch aan de bezoeker wordt gepresenteerd, met daarin een centrale rol voor de boekhandels. Meer nog dan de stapels boeken is LEES! een plek van ontmoeting met lezers, auteurs en boekenvakkers, een moment van nieuwe ideeën en inspiratie opdoen.”

Uitgevers LEES!: “Het boekenlandschap in Vlaanderen is in volle beweging, nieuwe initiatieven zien het licht. In deze dynamiek krijgt de synergie tussen uitgevers en boekhandels ook vorm in een doorgedreven samenwerking rond LEES!. Op een nieuwe wijze het contact tussen auteurs en lezers bevorderen is een uitdaging die we samen met veel enthousiasme aangaan.”

 Er wordt gewerkt rond 3 pijlers: boekenbeurs, boekenfestival en platform voor innovatie.

“Een boekenbeurs zal altijd de centrale pijler van LEES! blijven. Bezoekers verwachten terecht het grootste aanbod aan boeken en kijken uit naar een individueel contact met hun favoriete auteurs. Met de tweede pijler, het festival, focussen we op content, debat en beleving op basis van de nieuwste boeken en gaan we op zoek naar nieuwe stemmen, verhalen en de auteurs van morgen. Het platform voor innovatie onderzoekt de toekomst van het boekenvak en focust daarbij ook op alle nieuwe vormen van verhalen vertellen”, verduidelijkt Geert Briers, Head of Event van LEES!.

LEES! besteedt daarbij extra aandacht aan leesbevordering. Deze negen festivaldagen zijn een nationale promotie voor de auteurs en het boek, met een langdurige bonus in de boekhandels in Vlaanderen.

Wat zijn alvast de eerste nieuwigheden voor deze uitgebreide editie van LEES!?

Eerst en vooral: het breedste boekenaanbod. Met een uitbreiding van 3 naar 4 beurshallen biedt LEES! maar liefst 14.000 m2 boeken aan. Ook het aantal thema’s wordt fors uitgebreid van 7 naar 16. “Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de specifieke vragen van de bezoekers” vervolgt Geert Briers. “Het thema Non-Fictie wordt verder uitgebreid en onderverdeeld in vijf sub-thema’s en een aantal nieuwe thema’s worden toegevoegd, zoals ook een anderstalig boekenaanbod. Hiermee bedoelen we niet enkel Engels of Frans, maar ook de talen van de verschillende gemeenschappen in Antwerpen.”

Andere thema’s zijn genderdiversiteit, Young Adult en Natuur. Het nieuwe van Ostaijen- podium biedt plaats aan nieuw (ongepubliceerd) talent en aan vernieuwende, experimentele samenwerkingen.

Afsluitend voegt Geert Briers er nog aan toe: “Easyfairs is graag de facilitator voor de verdere uitbouw van de Boekenbeurs in Antwerpen. Het draagvlak binnen het boekenvak om dit te realiseren binnen het vernieuwende concept van LEES! is groot. Het wordt een boeiend avontuur waarin alle betrokkenen hun comfortzone verlaten met als gemeenschappelijke doel: het best mogelijke boekenfestival, voor een groot publiek, op maat van de lezer en de auteur.”

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws