18.1 C
Antwerpen
woensdag, juni 19, 2024

Unieke verzameling Antwerpse collector’s items

Albert Gelens verzamelt al jaren alles wat met Antwerpen te maken heeft. Bierviltjes, speelkaarten, affiches, sigarenbanden, bierglazen, … soms tot ergernis van zijn vrouw, die in haar kleerkast plaats moet maken voor zijn collector’s items. Aantwaarpe.be mocht een kijkje nemen in deze unieke verzameling.

Gesprek met Albert Gelens, verzamelaar Antwerpse collector’s items

Ik ben eigenlijk een ‘Antwerpen-verzamelaar’ en ik verzamel Antwerpen op lucifer etiketten, onder andere hé, op affiches, op bierviltjes, op postzegels, op sigarenbanden alle zaken die daar op staan over Antwerpen die houd ik bij.

Heb je een idee hoeveel stuks dat je hebt in je verzameling?

Dat is heel moeilijk, ik heb er eens een lijst van opgemaakt, dan kwam ik aan zo’n achthonderd affiches, vierhonderd boeken en toch honderden luciferetiketten, duizenden sigarenbanden, Antwerpen op bierviltjes, zo alles wat met Antwerpen te maken heeft. Ook postkaarten waar de Antwerpse stralende A is op afgebeeld.Als het maar met Antwerpen te maken heeft.

Wat is het meest bijzondere uit jouw collectie?

Voor mij is het allemaal bijzonder. Al hetgeen ik heb, ik heb geen speciale voorkeur, alles is voor mij speciaal.

Hoe ben je eraan begonnen?

Ons moeder stond in den tijd op de Vogelenmarkt en die verkocht en postzegels, sigarenbanden en dat in een tijd dat mensen nog die hobby’s bedreven en die is dan gestorven, ons moeder, en die had nog een heleboel ‘rommel’ over en ik ben dat dan beginnen te sorteren en dacht, Kan je het allemaal nog thuis een plaatsje geven?

Jawel maar mijn plaats is beperkt waar ik het moet bijhouden. Mijn vrouw zegt soms ‘Zeg nu weer op mijn kleerkast of nu weer in de kleerkast, …. ‘ allez, een hoop naar de kelder maar mijn plaats is wel beperkt.

Maar toch mogen mensen nog altijd dingen brengen?

Ja, zeker en vast. Ik heb al verschillende oproepen gedaan via Facebook en zo en ik heb al schoon dingen gekregen. Mensen die ik niet ken en die toch spontaan iets geven. Onder andere stekkedoosjes, zo’n berg stekkendoosjes …

Als Antwerpenaar drink je dan natuurlijk ook Antwerpse bier, want je hebt trouwens ook een hele collectie bierglazen.

Ik zal eens zeggen wat ik allemaal van Antwerpse bieren drink ongeveer hé: Seefbier, maar in het Seefbier heb je vier of vijf verschillende bieren en dan De Koninck, daar heb je ook verschillende bieren he, je hebt ‘het Bolleke’ je hebt dan nog andere soorten, … Van het Pakhuis drink ik ook de bieren al eens bij gelegenheid, alles wat met Antwerpen te maken heeft van bieren, drink ik ook.

Wat zou je nu nog het liefste willen bij krijgen in je verzameling?

Stekkedoosjes onder andere, speelkaarten, … zo al die dingen waar ik mee bezig ben, wil ik mee voortdoen. Het is voor mij een bezigheid. Ik kan niet altijd met mijn vrouw
zitten ‘sjauwelen’ …. Ik houd me graag bezig in mijn kamertje, en dan met ‘mijne rommel hé’.

Ook interessant voor jou

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws