17.6 C
Antwerpen
woensdag, juni 19, 2024

Plantbeest by Tartelies: op een aangename manier kennis maken met vegan

Tartelies op de Gitschotellei 154 in Berchem heet voortaan Plantbeest, afgeleid van plant-based. De naam Tartelies dekte niet langer meer de lading, want er wordt veel meer verkocht dan alleen maar taartjes en lekkere desserts. Bij deze vegan traiteur kan je ook kant-en-klare maaltijden afhalen, die je gewoon maar hebt op te warmen. Is vegan voor jou nog een beetje vreemd, dan word je heel goed begeleid in je keuze. Annelies, de eigenares organiseert ook workshops en komt met een uniek ‘kraamkostpakket’.

Gesprek met Annelies Van Mol Plantbeest by Tartelies

Tartelies ontstond een paar jaar geleden, 6 jaar geleden, 7 jaar geleden, als ik vooral zoete dingen aan het maken was. Dus we maakten toen vooral taarten, dessertjes en aangezien mijn naam Annelies is en we vooral focusten op taarten, dan was Tartelies een leuke naam.

En dan zijn we naar hier verhuisd, 3 jaar geleden, en dat was dat natuurlijk logisch dat we die naam nog even behielden, maar hier zijn we dan eigenlijk overgestapt van de desserten naar een volledig plantaardige traiteur. We merkten dat mensen die voorbij wandelden en die binnen stapten dat hij vaak zeiden ‘Ah ik dacht dat jullie alleen maar taarten hadden’ en het eerste jaar denkt ‘ja ok’ en we legden dat dan uit, maar ja het tweede jaar denkt ‘Goh, maar dat moeten we daar toch eens iets aan doen’. Nu in het derde jaar had ik genoeg vertrouwen om te zeggen van ‘we kunnen wel en ik ze weten ons nu zijn we kunnen die naam veranderen naar een naam die meer Allround is’ dus minder op de desserts en dan dacht ik ‘ja het moet wel zo wat speels blijven, een beetje leuk blijven’. Ik had liefst wel dat de branding hetzelfde bleef, dus dat we zo wat de blokletters en de sierlijke letters van Tartelies konden behouden en dan dacht ik ‘we maken Plantbased Food’, in het Engels dan, plantaardig eten, en zo is het woordspelinkje erin gekomen met Plantbeest voilà.

Het is dus meer dan taarten, het is ook middag- / avondeten, maar wel allemaal veganistisch.

Ja inderdaad. Het blijft uiteraard allemaal puur veganistisch, plantaardig, we werken nog altijd glutenvrij zonder geraffineerde suiker en dus ons concept is helemaal hetzelfde, maar we laten nu zien met Plantbeest dat we veel meer doen dan alleen maar dessertjes maken.

Noem zo eens wat gerechten op die men hier kan kopen …

Onze populairste zijn zo de plantaardige Bolognese lasagna, we hebben heel lekkere risotto’s, linzen dahls, wat is er nog heel populair? Onze spitskool met de curry sausjes we hebben ook heel veel verse soepen in de winter in huis, de spreads … we hebben de Neptuna spread bijvoorbeeld, dat is een boterham slaatje eigenlijk op basis van kikkererwten maar we brengen daar zo wat zilte van de zee in mijn norivlokjes en vandaar die naam NEP-tuna (nep-tonijn). We spelen graag met woorden en met namen dus vandaar het nep tuna slaatje, dus ja, ik denk dat dat ook wel iets heel populair is, ondertussen die spreads.

Mensen die wat gezonder willen eten, maar die niet gewoon zijn van veganistisch te eten, hoe moeten die dat aanpakken? want voor mij is dat bijvoorbeeld moeilijk om hier binnen te komen en een keuze te maken …

Wat we dan meestal doen, is onze meest toegankelijke gerechtjes aanbieden, dat zijn dan voor ons wel diegene waar er bijvoorbeeld nog iets van een vleesvervanger inzit. Bijvoorbeeld die veganistische Bolognese lasagna daar maken we wel gebruik van plantaardig gehakt hè, en dan voor mensen die het echt totaal niet gewend zijn, blijft het dan wel herkenbaar en ik denk dat dat wel belangrijk is om te beginnen. Als je zo al een tijdje plantaardig aan het eten bent, dan hebben mensen ook meestal wel meer zin om te ontdekken en dan geven we makkelijker een linzen dahl of zo mee.

Je geeft ook cursussen en workshops

Ja absoluut, workshops, heel leuk en tot nu toe deed ik dat altijd zelf, maar nu schakel ik ook Anouk van ons team in, het is heel gevarieerd, dus we geven workshops over vanalles. Nu zijn we met zoet voor de feestdagen bezig, de mensen een plantaardig dessertenbuffetje laten maken, maar we hebben ook ‘lasagna-workshop’ waarbij we de mensen echt verschillende plantaardige lasagnas leren maken. We hebben er een (workshop) met tofu, omdat tofu voor heel veel mensen een hele saaie witte blok ‘iets’ is, maar je kunt daar heel lekkere dingen mee maken, dus daar geven we ook een workshop over.

Je werkt ook samen met een aantal andere organisaties …

Ja, nieuw dit jaar is een hele leuke samenwerking, vind ik zelf als redelijk kersverse mama, met Duin. Kirsten die is het brein achter Duin en zij begeleid heel veel net bevallen mama’s eigenlijk, een stukje traumaverwerking, maar ook evengoed gewoon het wennen aan de nieuwe rol die die dames hebben. En één van die belangrijke dingen zo na een bevalling, is natuurlijk dat herstel hè. Er wordt heel veel gefocust op de baby, wat normaal is, bezoek komt altijd voor de baby, die komen niet naar u kijken als mama, maar dat herstel is wel heel belangrijk en dat herstel ondersteunen is ook ontzettend belangrijk en dat kun je bijvoorbeeld doen door heel goed te focussen op wat dat lichaam nodig heeft. Bijvoorbeeld warme voeding, licht verteerbare voeding, voeding die de borstvoeding stimuleert en die niet zorgt voor bijvoorbeeld krampjes bij de baby. Door een aantal voedingsmiddelen te schrappen, of net toe te voegen, gaat die mama veel beter herstellen en dus nu hebben we samen een’ kraamkostpakket‘ ontwikkeld, dat echt een ideale cadeau is voor die kersverse mama’s want die hebben geen tijd om te koken hè, die denken niet aan eten, die denken aan dat baby’tje verzorgen.

En ook nog misschien een goed idee voor de feestdagen ….

Ja, absoluut! We zijn dat nu een beetje aan het promoten van ‘hè ken je een mama die gaat bevallen, maar ook voor op de geboortelijst hè. Vroeger was dat altijd bij ene winkel, alles erop en eraan, we merken dat mensen duurzamer worden in die keuze. We merken dat het nieuwste bedje van een duur merk minder belangrijk wordt en dan denken wij ‘ja zet dat kraamkostpakket ook maar op de (geboorte-)lijst, want dan ga je heel veel plezier aan beleven.

 

Plantaardige zoetigheden bij Plantbeest by Tartelies
De taartjes van Tartelies / Plantbeest foto ©Aantwaarpe.be 2022
Diverse zoete lekkernijen bij Plantbeest op de Gitschotellei
Lekkere zoetigheden van Tartelies / Plantbeest foto © Aantwaarpe.be 2022
Hartige vegan gerechtjes klaar om in de (microgolf-)oven te zetten
Hartige gerechtjes om op te warmen bij Tartelies / Plantbeest foto © Aantwaarpe.be 2022
De etalage van Plantbeest by Tartelies in Berchem
Tartelies / Plantbeest op de Gitschotellei in Berchem foto © Aantwaarpe.be 2022

Meer reportages op www.Aantwaarpe.be

bekijk ook :

Lekker en gezond eten zonder schuldgevoelens

Duin: rustpunt voor vrouwen

Aromatherapie als oplossing voor een heleboel kwaaltjes

© Aantwaarpe.be 2022

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws