12.1 C
Antwerpen
zondag, mei 26, 2024

Nieuwe ATV serie ‘de burgemeesters en hun stad’ “de geschiedenis herhaalt zich”

Vanaf dit weekend kunt u op ATV kijken naar een nieuwe historische serie ‘de burgemeesters en hun stad’. Het is een programma over de geschiedenis van Antwerpen van de 16de eeuw tot de tweede wereldoorlog. Huidig burgemeester Bart De Wever en zanger Axl Peleman brengen verhalen en historische weetjes over de stad op een luchtige manier. De burgemeesters en hun stad, 8 weken lang op ATV, in de lus met Wakker op Zondag.

 

 

Gesprek met Walter Schrooten, journalist van ATV

 

De titel van het programma is eigenlijk ‘de burgemeesters en hun stad’ en dat is niet onbelangrijk want is geen biografie van de Antwerpse burgemeesters, het is echt een geschiedenisprogramma met verhalen uit de geschiedenis van Antwerpen, pakweg van de zestiende eeuw tot net voor de tweede wereldoorlog. Dat is een beetje dat de tijdsgewricht waarin we spreken.

Maar er zijn een aantal burgemeesters die toch wel aan bod komen …

De burgemeesters zijn eigenlijk de kapstokken waar we de verhalen van de stad aan ophangen. We beginnen bij burgemeester Lancelot van Ursel misschien voor veel mensen iets minder bekend, die komt in aflevering 1 aan bod. Het was een held voor de ene en een corrupte burgemeesters voor de andere. Dus je ziet, er zit heel wat verhaalstof in. Er komen ook bekende burgemeesters aan bod, burgemeester Rockox komt aan bod, Marnix van Sint-Aldegonde, van Stralen, die zijn hoofd verloren is tijdens de tachtigjarige oorlog, … Enfin, die burgemeesters zorgen voor heel wat stof om over te vertellen.

De huidige burgemeester Bart De Wever die is een beetje de gids, dat doet hij samen met Axl Peleman.

Ja. Het ligt eigenlijk voor de hand dat we de burgemeester die vandaag de stad onder zijn hoede heeft, laten terugblikken op zijn voorgangers. Hij is ook geschiedkundige, dus het plaatsje klopt en Axel, dat weten weinig mensen naar Axel is ook heel erg geïnteresseerd in geschiedenis. Hij durft in zijn vrije tijd ook al wel eens meewerken aan archeologische opgravingen, dus die twee ja, het lijkt een vreemd duo maar die passen of die vinden elkaar wonderwel in die interesse voor de geschiedenis.

Men zegt wel eens ‘de geschiedenis herhaalt zich’, is dat ook het geval zo met Antwerpen?

Dat is absoluut het geval. Antwerpen is doorheen
de geschiedenis altijd een stad geweest waarin gebouwd werd, waar dingen veranderd werden. We waren nooit content, dus je ziet heel veel zaken die we vandaag ervaren, zie je terugkomen in die geschiedenis. Er is niet echt niks nieuws onder de zon. Ik denk nu spontaan bijvoorbeeld aan het verhaal van Lancelot van Ursel, de burgemeester … In die tijd werd er een grote stadsomwalling gebouwd, je zou het een beetje kunnen vergelijken met de Oosterweelwerken waar we nu mee bezig zijn, waar in zeker zin ook de zoveelste uitbreiding van de stad en de zoveelste verschuiving van die stadsomwalling is, maar in die tijd deden dezelfde problemen zich voor. Ja er moest ruimte gemaakt worden voor die stadsomwalling, er moest geld gevonden voor die stadsomwalling, het moest gefinancierd worden, … Er was sprake van corruptie en hoe dat precies in elkaar zit, daarvoor moet je naar naar de reeks kijken, maar alles wat we vandaag horen, alles aan vandaag ervaren heeft zich in de loop van de geschiedenis ooit wel eens voorgedaan.

 

Ook interessant voor jou

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws