23.9 C
Antwerpen
zaterdag, april 13, 2024

Boekenfestival Lees! zet beleving centraal

Nog tot zondag 7 november kan je terecht op het boekenfestival Lees! in Antwerp Expo op de Jan Van Rijswijcklaan. Lees! is de opvolger van de ter ziele gegane boekenbeurs. Er werd resoluut gekozen voor een nieuwe aanpak met grote open ruimtes en verschillende themazalen. Ook de papieren folder werd vervangen door een handige app. Wie een ticket koopt voor Lees! kan ook nog gratis een Antwerps museum bezoeken.

 

Lees! het Boekenfestival in Antwerp Expo.
foto © Aantwaarpe.be

 

Gesprek met Nadine Francus van Easyfairs (Lees! boekenfestival)

 

Het is een nieuw verhaal maar we zetten wel een meer dan 85-jarige editie verder hier in het Antwerpse. Wat zijn de nieuwigheden of waar kan je het verschil vooral in terugvinden? Dat is dat we nu gewerkt hebben met eigenlijk 8 themazones, dus alle boeken zijn georganiseerd per thema en dan nog eens per genre, dus het is voor de bezoeker zeer gemakkelijk om uw favoriete boek te gaan vinden. Een tweede belangrijk verschil is het feit dat we werken met de boekhandels, dus nu iedere zone wordt getrokken door een boekhandel en uiteraard in samenwerking met tal van uitgeverijen, er zijn 130 uitgeverijen en fondsen aanwezig en ook een belangrijk element is de beleving. Een beurs is een beetje oubollig, nu het is een festival. We willen beleving en animatie brengen voor jong en oud. Zoals u hier ziet in de kinderhal is er heel wat te beleven: spelletjes, workshops, Ook Marc De Bel die een verhaaltje aan het vertellen is, stripfiguren die hier rond zullen lopen, bekende, … dus het is echt wel het festivalgehalte dat het verschil maakt.

Wat staat er dit weekend nog op het programma?

Er zijn heel wat bekende en minder bekende gezichten die over de vloer komen. uiteraard hebben we Pascale Naessens die haar opwachting zal maken hier zaterdag. We hebben ook Evi Hanssen, Hilde De Baerdemaeker, Wouter Deprez, die aanwezig zullen zijn om te signeren en niet te vergeten op zondag hebben we het grote lees dictee dat door ‘Creatief schrijven’ wordt georganiseerd met niemand minder dan Martine Tanghe.

Het is eigenlijk een eerste keer dat dit festival wordt georganiseerd, ik kan aannemen dat de volgende edities misschien nog groter zullen worden …

Uiteraard! Wij hebben nu een ‘pocketeditie’ zoals we het genoemd hebben, we hebben op een heel korte tijdspanne, op 15 weken dit event moeten realiseren dus het was niet mogelijk om een volledige editie te realiseren, maar nu werken we al aan de toekomst, dus het is een langetermijnproject voor Easyfairs, dus de volgende editie zal een volle editie zijn met alle hallen vol boeken.

Ook het papier is afgeschaft, er geen folder meer …

Nee inderdaad dat is ook één van de nieuwigheden op Lees! het boekenfestival, dat is dat we een Lees!-app hebben gelanceerd. Dat is een gratis app die je kunt downloaden vanuit de Google App Store en dit is eigenlijk uw persoonlijke gids op de beurs. Het hele programma is daarin vervat dat is één, maar het is ook een functionele tool, want met die Lees!-app kan je een boek opzoeken aan de hand van een auteur, aan de hand van een titel of u kan uw boekenlijstje samenstellen. Dus welke favoriete boeken u wilt kopen en u koopt ze hier op Lees! of u wacht tot de feestdagen om het dan in uw boekhandel te gaan halen.

Van al dat wandelen, krijg je misschien ook wel honger en dorst, kan die gelaafd worden?

Zeker! U zal merken … het is een heel open beleving en in iedere hal hebben wij een heel mooie cateringruimte voorzien zodanig dat iedereen zowel de ouders en de kinderen een hapje en een drankje kunnen nuttigen op een heel aangename manier.

En hoe is de interesse tot nu toe ik zie toch al wel wat volk op een rustieke donderdagochtend …

Wij zijn zeer tevreden met de opkomst voor onze eerste editie Lees! en wij verwachten nog heel wat mensen want vandaag hebben wij een druk programma en heel het weekend ook nog met heel wat bekende gezichten dus wij verwachten echt wel een mooie opkomst.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws