12.7 C
Antwerpen
donderdag, oktober 10, 2024

Museum Vleeshuis herdenkt de Antwerpse troubadour Wannes

Wannes Van de Velde was verknocht aan de Vleeshuisbuurt. Hij werd geboren en groeide op in de straten rond het Vleeshuis, schreef een lied over de Vleeshuiswijk en inspiratie voor zijn eigen poesjepoppen vond hij achter de hoek van het Vleeshuis. Wannes zou dit jaar 84 zijn geworden en naar aanleiding van die verjaardag herdenkt museum Vleeshuis de Antwerpse troubadour.

Eén van de activiteiten die gepland staat is ‘Simply Wannes’ een concert dat exclusief voor Erfgoeddag in elkaar werd gestoken.  Klik hier voor de link naar het concert.

Gesprek met Timothy De Paepe van museum Vleeshuis 

In het Museum Vleeshuis besteden we nu aandacht dit jaar aan de 84ste verjaardag van Wannes, en het feit natuurlijk dat twee jaar geleden Wannes hier in het museum nog een klein beetje is thuisgekomen. We hebben toen de kans gekregen om zijn werkkamer hier te tonen en dat betekent dat we daar dan maximaal ook gebruik van willen maken om zoveel mogelijk aspecten van Wannes, die aanwezig zijn in die werkkamer om die te tonen.

Er zijn heel veel aspecten van Wannes Van de Velde, de mensen kennen wel de muziek misschien ook wel een beetje dat hij schilderde, maar de was eigenlijk nog meer

Wannes was een enorm veelzijdig man die met heel veel verschillende disciplines bezig was. Wannes was sowieso grafisch kunstenaar, uiteraard componist en zanger, auteur, dichter. Hij was ook met theater bezig en heel belangrijk in het werk dat hij deed waren de Poesje, traditioneel Antwerps theater. De Poesjenellenkelder hier naast het Vleeshuis is er een heel mooi voorbeeld van. Wannes heeft daar ooit aan meegewerkt, eind jaren 60. Hij kende dat theater natuurlijk ook heel goed, hij is hier in de buurt opgegroeid en dat heeft hem geïnspireerd. Eind de jaren zeventig, begin jaren 80 is hij begonnen om zelf Poesje poppen te maken, zelf theater te schrijven voor die Poesje poppen en is dan beginnen optreden.

Jullie belichten Wannes Van de Velde op verschillende manieren, het is zien en horen.

Ja, we gaan Wannes op heel veel verschillende manieren proberen voor het voetlicht te brengen. Sowieso zijn er die Poesje poppen, heel belangrijk in zijn oeuvre. We gaan er daar een heel aantal van tonen. Beneden in het museum in de permanente opstelling hebben we ruimte gemaakt om de Poesje poppen te tonen uit de werkkamer aangevuld met een aantal bruiklenen, Poesje poppen die hij zelf heeft gemaakt. Dat is onze focuspresentatie voor de rest van het jaar. Maar er zijn nog veel meer de activiteiten die we plannen. Er komt zodra de coronamaatregelen het toelaten een wandeling, dat is een rondleiding hier in de buurt, de buurt van Wannes en de gids neemt de mensen meer door die buurt en uiteindelijk eindigen ze hierboven aan de werkkamer. Natuurlijk zijn er ook de concerten de Woensdagklanken, heel belangrijk en we brengen natuurlijk regelmatig muziek en in het museum in coronatijden wel altijd iets moeilijker. We hopen dit najaar elke maand een concert te kunnen brengen rond Wannes.

Wat heeft hij met deze buurt te maken?

Wannes is geboren vlakbij het Vleeshuis, net om de hoek en is er ook opgegroeid. Zijn ouders zijn dan vervolgens verhuisd dus eigenlijk opnieuw opgegroeid om de andere hoek van het Vleeshuis, dus die buurt kent hij ook heel goed en heeft ze ook eens getekend, geschilderd en hij heeft ze bezongen. Dus voor hem is die die buurt rond het Vleeshuis daar liggen zijn wortels.

Hij heeft ook gevochten voor het behoud van deze buurt.

Een van zijn eerste liederen ‘het lied van de Neus’, een vrij bekend lied van hem gaat over de wijk rond het Vleeshuis. Het Vleeshuis zelf wordt daarin vermeld maar die heeft het ook over de afbraak van die wijk. Daar vecht hij dan tegen, en daar komt daartegen in opstand via in feite de Neus. De Neus is één van die traditionele figuren uit de Poesje en hij laat die in dat lied spreken, hij laat die in opstand komen tegen de ‘verwoesting’ zoals ze het ziet van de buurt rond het Vleeshuis

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws