15.7 C
Antwerpen
zaterdag, juli 27, 2024

Museum Mayer van den Bergh toont gerestaureerd glasraam uit de Notre-Dame van Parijs

In het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh is een 13de-eeuws veelkleurig glasraam met de voorstelling van De Annunciatie gerestaureerd en opnieuw te bewonderen. Voordat Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) het Franse glasraam aankocht, schitterde het geruime tijd in het zuidelijk roosvenster van de Notre-Dame in Parijs. Het is het oudste glasraam in Vlaams museumbezit en het prijkt sinds 2018 op de Vlaamse Topstukkenlijst. Op zondag 28 november vertelt conservator-restaurator Joost Caen in het kader van Wetenschapsdag over de complexe restauratie van dit stuk.

Het Franse glasraam met de voorstelling van De Annunciatie uit de 13de eeuw uit de collectie van het Museum Mayer van den Bergh is na een complexe conservatie- en restauratiebehandeling dit najaar opnieuw te zien in het museum. Het glasraam stond al geruime tijd op de wishlist van de internationaal gerenommeerde glasrestaurateur Joost Caen. De restauratie van een glasraam is een uiterst broos proces, waarbij het kunstwerk een losse puzzel wordt die stap voor stap opnieuw in mekaar gezet moet worden. Op vijf maanden tijd realiseerde Joost Caen de complexe restauratie en werkte hij voor het materiaal-technisch onderzoek intensief samen met het interdisciplinaire team van Geert Van der Snickt en Koen Janssens van de Universiteit  Antwerpen. Zij pasten voor het eerst de revolutionaire techniek van de MA-XRF-scanner toe op een glasraam.

Na de zorgvuldige verwijdering van het glasraam uit het buitenraam van de museumzaal start het materiaal-technisch onderzoek in twee fases: een visueel en microscopisch onderzoek, met tekeningen van de binnen- en buitenkant, waarop de schildering, de loodlijnen, de staat van het glas – inclusief breuken, breukloden en glascorrosie – worden aangeduid en gefotografeerd, en de macro-XRF-scanning die authenticiteit en originaliteit van de verschillende glasstukjes in kaart brengt en de aanwezige materialen (onder meer het glas zelf en de glasverf) chemisch analyseert. De bevindingen worden binnenkort gepubliceerd maar tonen dat het glasraam uit 92 aparte glasstukken bestaat van 3 verschillende glastypes. Opvallend is dat het glas voor de uitbeelding van Maria van een veel hogere kwaliteit is dan het gebruikte glas van de engel. Het glas van het gelaat van Maria is kleurloos waardoor ze maagdelijk wit oogt. Haar blauwe mantel is eveneens van uitzonderlijk hoge kwaliteit en de oranje kleur van haar gewaad is opmerkelijk zeldzaam voor die tijd.

Restauratie

Na het onderzoek wordt het slordige loodnet uit de jaren 1970 verwijderd en start de eigenlijke restauratie. Op de werktafel blijft een reeks losse stukjes glas over, die één voor één gereinigd worden en ontdaan van lijmresten. In samenspraak met specialisten en de Topstukkenraad wordt de aanpak bepaald: de stukjes glas worden gereinigd, verlijmd en geretoucheerd waar nodig, maar op enkele plaatsen worden nieuwe stukjes glas, analoog aan de kleur van het bestaand glas, toegevoegd om lacunes te vullen en de leesbaarheid van het kunstwerk te bevorderen. Deze techniek  is  toegepast in het gewaad van de engel, de bidstoel en in de achtergrond. Nadien wordt de losse puzzel opnieuw in mekaar gezet tot een schitterend glasraam.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws