Het concept van de Buurderij is al een tijdje ingeburgerd in het Antwerpse. In Deurne zijn er ook enkele ‘buurderijen’ die buurtbewoners en boeren dichterbij elkaar brengen. In Buurderij Gitschotelhof vind je groenten, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, honing en ambachtelijke producten zoals chocolade en bier. Mensen worden zich steeds meer bewust van het belang van duurzame en gezonde voeding zegt Christel Van de Walle.
Gesprek met Christel Van de Walle van Buurderij Gitschotelhof
Een Buurderij dat is eigenlijk een wekelijkse samenkomst tussen lokale boeren en buren. ‘Boeren en buren’ is eigenlijk een internetplatform. De boeren verkopen hun producten via dat internetplatform, zij betalen ook en wekelijks brengen zij hun verse producten naar een Buurderij en de buren die komen daar hun producten ophalen. We hebben natuurlijk ook een aantal ambachtelijke producenten bijvoorbeeld een chocolatier en we hebben ook nog een koffiebrander uit Deurne we hebben twee bierbrouwende broers uit Deurne, dus als je gaat kijken het aantal kilometers van het veld of van de productieplek naar de Buurderij is heel klein en dat is dus heel goed om de ecologische voetafdruk te verminderen en bovendien zijn de producten ongelooflijk goed van kwaliteit.
Ja, dat is echt de korte keten ten voeten uit.
Ja het is echt de korte keten, het is ook heel gezond en we weten allemaal dat dus de landbouw, ja de landbouw, met nu de klimaatopwarming, door de hele intensieve landbouw geraakt de grond enorm uitgeput eigenlijk, de grond gaat eigenlijk dood en onze lokale boeren die telen op een andere manier en die houden de grond gezond zodanig dat het fruit en de groenten ook wel van betere kwaliteit zijn.
De Buurderij bestaat nu toch al een tijdje, heb je daar een evolutie in gezien? Wordt het populairder bij de mensen?
Wel het is zo dat het eigenlijk gestart is in Frankrijk en zo is het naar België gekomen en het bestaat ondertussen ook al in Nederland en in Duitsland en we merken wel dat er meer en meer mensen toch wel heel bewust over voeding beginnen na te denken. Zij willen eigenlijk kwaliteit hebben en gezond eten, want met de vervuiling en zo.
We merken wel dat de buren die komen kopen dat die heel gemotiveerd zijn, en dat die er echt voor kiezen om zo lokale producten te kopen ja.
En nu voor de feestdagen worden hier ook kerstmaaltijden samengesteld om thuis te maken?
Wel we hebben nu ook Belgische wijnen deze week en dat is eigenlijk, we hebben daar in het verleden nog al mee samengewerkt met die wijnproducent, maar nu natuurlijk voor de kerstdagen hebben we die eigenlijk goed verkocht, verschillende soorten Belgische wijnen en natuurlijk ja die chocolade pralines en zo, er zijn ook producenten die bijvoorbeeld ook een
kerstchutney maken, ja het is allemaal super vers en je kunt dus heerlijke kerstmaaltijden samenstellen, inderdaad ja.