3.2 C
Antwerpen
woensdag, januari 26, 2022

“We gebruiken ons gevoel te weinig”

We verdringen onze gevoelens en volgen nog te veel ons verstand. Dat zegt spiritueel therapeut Jana Willems. Jana woont al jaren in Antwerpen en geeft lezingen en cursussen in De Kleine Bron en bij De Graal. Zo wil ze mensen op een liefdevolle manier in zichzelf leren kijken. Het begint met tijd te maken voor jezelf en te luisteren naar je gevoel.

 

Gesprek met Jana Willems van De Kleine Bron en De Graal

 

Mensen hebben niet geleerd tijd voor zichzelf te maken en dan hebben we zoiets als in het Oosten, en ook in het Westen natuurlijk ook, meditatie, maar het blijkt dan ook in meditatie dat ze van alles zitten de doen behalve naar zichzelf te luisteren en dat vind ik dan ook wel erg. Ik geef dan ook al jaren meditatieles, maar dan op een andere manier dan men conventioneel leert om echt naar jezelf te leren luisteren. Dat wil zeggen jouw denken dat bepaalt grotendeels  je gevoel, want je gevoel geeft reactie op je denken en daar loopt het bij de meeste mensen mis. Dat wil zeggen je moet de tijd nemen en de ruimte om eens te luisteren van wat zit ik heel mijn leven al tegen mijzelf te zeggen en hoe reageert mijn gevoel daarop? Want als ik er mij niet lekker bij voel waarom blijf ik dat dan in Godsnaam tegen mezelf zeggen? Al heb je het zo geleerd, wel verander dat dan zou ik zeggen.

Met ander woorden zeg je de mensen kennen of begrijpen hun eigen gevoel niet?

Ja inderdaad ja. Dat gevoel dat zit helemaal in de ban van dat denken en dat denken dat wordt gevoed door heel de maatschappij, de omgeving, je opvoeding en dat soort dingen en dat ben jij niet.

Moeten we dan minder gaan denken?

Ja dat zou leuk zijn en dat is het eigenlijk. Leer eerst tot stilte komen en dat is niet zo moeilijk. Als je naar wat dan ook luistert of kijkt met heel veel interesse wordt je vanzelf stil daar is niks mechanisch aan, het gebeurt vanzelf. En als jij in die stilte gaat, dan gebeurt er ook echt iets. Tot op heden zijn de mensen zo geprogrammeerd en aangeleerd dat het denken de kennis heeft, de wijsheid heeft, maar het is het voelen en dat overstijgt jouw denken mateloos, grenzeloos, maar dan moet je heel diep in dat voelen durven binnendringen en ineens begin jij terug te begrijpen waarom de planten er uit zien zoals ze er uit zien, waarom de bomen bewegen en doen wat ze doen, waarom de dieren zijn wat ze zijn en in functie van alles en de schoonheid van een dor blad terug te zien en het leven terug te begrijpen vanuit je gevoel.

In die optiek zijn dan dieren intelligenter dan mensen?

Ja zeker ja. Wij zijn een gevaarlijke soort. Wij zijn de enigste die hun eigen ras kunnen uitroeien dat doen andere dieren nooit. Maar dat wil niet zeggen dat wij, dat het bij ons helemaal niet goed kan gaan, of dat je moet denken die is tegen de mensheid, helemaal niet! Wij hebben een begaafdheid van nature uit meegekregen, maar we weten nog niet hoe we daarmee moeten omgaan, dus dat is het probleem.

En dat is wat jij de mensen wil bij brengen?

Ja, ik probeer mensen wegwijs te maken in hun eigen begaafdheid en in de plaats van in die hypnose van negatief denken en achter dat negatieve zelfbeeld blijven achterna te hinken of wat het verleden jou heeft geleerd, je leeft nu en in dat nu is er magie. In jouw mindset ben je met verhalen bezig van wat komen gaat en wat geweest is, het is nooit goed. Maar wat er werkelijk is is de ruimte, het is geen verhaal en dat gevoel zegt, hé hé en ik kan gaan voelen en ik leef terug en dat is voor mij ook vrijheid.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

670FansLike
588VolgersVolg
148AbonneesAbonneer

Nieuws