3.2 C
Antwerpen
woensdag, januari 26, 2022

Uitvaarten zijn de laatste jaren veel losser en persoonlijker geworden

Manu Roofthooft is voorganger bij kerkelijke en burgerlijke uitvaarten. Elke uitvaart die hij voorgaat wil hij heel persoonlijk maken, met aangepaste teksten en met LIVE-muziek. Manu is professioneel met muziek bezig en veel gevraagd op verschillende ceremonies, van uitvaarten tot huwelijksfeesten. Uitvaarten zijn de laatste jaren erg veranderd, zelfs een vleugje humor hoort erbij, vertelt hij.

 

Gesprek met Manu Roofthooft, professioneel voorganger uitvaarten

Wat mensen vooral willen tijdens afscheid nemen, is warmte en liefde en verbondenheid. De dood is er sowieso al, we kunnen het heel moeilijk maken, maar mensen willen vooral omringd zijn en willen kunnen terugkijken op mooie herinneringen van de persoon zelf en als je daarin kan slagen om die mensen recht aan te kijken, om die toe te spreken, ja dan ben je eigenlijk een beetje in hun ziel gekropen. Daar hoort natuurlijk wel wat bij, niet alleen kwestie van gewoon uw tekstje af te lezen, want ik lees eigenlijk niet, ik verhaal, ik spreek en dat is mooi, want op die manier kan ik improviseren en kijk ik de mensen ook recht aan.

Jij maakt het ook heel persoonlijk he …

Uiteraard daar komen mensen ook voor. Het gaat niet om gelijk wie, het gaat om de persoon die gestorven is en hoe ouder de mens geworden is, hoe meer dat er te vertellen is over het leven, herinneringen, anekdotes, … soms mag er wel eens gelachen worden, soms wordt er zoals vorige week gewone een flesje Duvel bij gezet, een Duveltje, want mijnheer dronk graag zijn Duveltje onder zijn boom op het einde van de dag en dan zijn dat allemaal elementen die kunnen bijdragen tot het geheel.

Heb je het gevoel dat het rouwen veranderd is door de jaren heen?

Uiteraard! Het is veel losser geworden het is persoonlijker geworden, vroeger was het allemaal in een kerk en moesten we gewoon zitten, stil zitten en aanhoren en zonder emoties … Tegenwoordig gaat dat gepaard met veel emoties, knuffels, dichtbij mensen zijn en ze kunnen vooral begrijpen wat daar komt het op neer.

Jij doet zowel uitvaarten in een kerk als buiten de kerk …

Ja mensen kiezen soms voor een kerk en dat heeft dan vaak te maken met gewoontes van vroeger. We zijn allemaal op opgevoed met het katholicisme en sommige mensen zeggen ja, mevrouw of mijnheer was inderdaad nog wel gelovig maar het hoeft niet meer te streng te zijn, ze geloofden vooral in de goedheid en dan wordt dat kerkgebouw er meestal bij getrokken als vorm van traditie, zoals ze eigenlijk jarenlang gedaan hebben naar de mis geweest;

Een alternatief daarvoor is ook Rent-a-Priest …

Ja, dat is nog een stapje verder dan een aula. Dan ga je eigenlijk naar de plaats toe die mensen zelf kiezen en ik denk dat dat element in de toekomst nog meer zal groeien omdat mensen kunnen alleen maar emoties tonen en zichzelf zijn volop wanneer ze op een plaats zijn die voor hen ook betekenis heeft, waar bijvoorbeeld ook herinneringen aan vast hangen.

Tijdens een uitvaart zing je soms ook LIVE hé?

Ja dat maakt het mooier, dat maakt het ronder, dat maakt het weer al zoveel persoonlijker. Mensen verwachten het niet en toch kan je het doen en dan geef je toch weer iets extra.

Je bent ook beroepsmatig met muziek bezig …

Als kind al was muziek voor mij van kapitaal belang, vroeger hadden we de langspeelplaten en de singeltjes, maar muziek is het mooiste in het leven samen met de liefde, naar mijn gevoel. Want Bob Marley zegde ooit ‘muziek is het enige dat nooit pijn doet wanneer het je raakt’ en eigenlijk is dat wel zo.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

670FansLike
588VolgersVolg
148AbonneesAbonneer

Nieuws