18.7 C
Antwerpen
donderdag, juni 20, 2024

‘Man In Space’ landt in Antwerpen

Op 2 augustus 1971 schrijft de astronaut David Scott van Apollo 15 wereldgeschiedenis door het kunstwerk ‘Fallen Astronaut’ van Paul Van Hoeydonck op de maan te plaatsen. Dit rechtopstaand aluminium beeldje symboliseert de universele mens. Hierdoor werd de Antwerpse artiest Paul Van Hoeydonck de eerste en enige kunstenaar met een sculptuur op de maan. Exact 50 jaar later, op 2 augustus 2021, landt de levensgrote versie, getiteld ‘Man In Space’ in het Botanic Sanctuary Hotel. Aantwaarpe.be had een toffe babbel met de 96-jarige Antwerpse kunstenaar.

Het kunstwerk werd er geplaatst in samenwerking met WM Gallery Antwerpen

 

 

 

 

 

Gesprek met kunstenaar Paul Van Hoeydonck

 

Ik ben door heel de wereld gegaan en het liefst ben ik thuis in mijn atelier.

Ja, je bent nog altijd actief hé …

Ja zeker, meer dan ooit. Ik weet niet of ik nog veel tijd zal hebben en moet ik dus werken.

Jij bent ondertussen toch al 96 jaar,

ik ben nog altijd vol van nieuwe kunst en alles …

Heeft dat jouw leven veranderd?

Natuurlijk is mijn leven veranderd. Ik was een kleine jongen in Antwerpen die van een dubbele partij kwam, uit de ‘hoge wereld’ en ‘het gewoon volk’. En dat is heel mijn leven zo gebleven. De familie van mijn vader, dat zijn ‘Durlets’, dus ik ben edel langs alle kanten. Maar ik ben ‘nen bandiet ook’. en ik spreek tegen mijn hond nog altijd ‘Aantwaarps’.

En tegen uw vrouw niet?

Neen, neen, zij spreekt altijd beschaafd, dan kan ik toch niet in het Aantwaarps antwoorden hé.

Dat is toch wel een mooie erkenning dat je vandaag krijgt; 50 jaar nadat jouw sculptuur op de maan is geplaatst.

Ja, dat is precies gisteren gebeurd voor mij en ik voel me nog helemaal OK, buiten dat spel (wandelstok) …
Ik ben aan het trainen om ermee te lopen, daarom durf ik hier niet op. Dat zou niet staan dat ik hier op mijn kont val hé.

Er komt nog trouwens een hele nieuwe expositie van jou in de WM Gallery.

Ja, en ook overal over de wereld, In New York ook, zelfs tot in Azië.

Ben je daar nu rijk van geworden van al die kunst?

Rijk van geest OK, rijk van geld nee! Moet je rijk zijn? Wat is rijk zijn? Rijk zijn is wat ik heb. Ik ben heel rijk, maar hier … niet hier. Ik heb heel mijn leven vanalles gedaan veel geld te verdienen, maar ik heb ook periodes gehad het een beetje minder was en gaat het heel goed, dat is het niet. Maar geld betekent niet veel meer, het leven is helemaal anders dan alleen maar geld geld geld.

Hoe lang ga je nog door?

God weet dat, of de Goden weten dat, … ik niet hé. Het kan zijn dat ik seffens neerval. Maar dat kan bij ne jongen van twintig ook hé. Ik heb gisteravond nog tot 11 uur gewerkt. En dan dacht ik, ‘ik moet stoppen, want ik moet nog een bad pakken voor er morgen goed uit te zien’.

Werk jij nog elke dag?

Elke dag !

En schep jij elke dag nieuwe kunst?

Niet elke dag, maar ik werk aan de werken, ik teken veel, ja, ik stop niet. Ik heb van al wat er gebeurt op de wereld kunst gemaakt. Die past daarin en de mensen gaan dat niet graag zien natuurlijk. Want we leven achter de tralies en die tralies zijn tegen ons, maar ook voor ons, verdedigen ons ook, de mensen zien niet graag tralies. Mijn vrouw heeft gezegd ‘nu is het genoeg met die tralies, teken maar planeten’ en dan doe ik maar planeten, want ik durf niet neen zeggen tegen mijn vrouw, dan krijg ik slaag …

Vandaar die stok natuurlijk hé

Ja, ik verdedig mij met die stok tegen haar hé. (lacht)

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws