14.7 C
Antwerpen
donderdag, mei 23, 2024

Verpakkingsvrije winkel Bocal wil buurt bijeen brengen

Sinds enkele weken heeft de buurt van het Te Boelaerpark een verpakkingsvrije winkel. In Bocal kan je terecht voor voeding en dagelijkse producten. Je moet wel zelf je eigen verpakking meebrengen. Het team, Lieve Bouwens, Katrien Mus en Joyce Van Hemelryk wil een meerwaarde betekenen voor de buurt en de mensen samenbrengen voor een koffietje, een maaltijd of een workshop.

 

Verpakkingsvrije buurwinkel Bocal, Lodewijk van Berckenlaan 372, Borgerhout (nabij Te Boelaerpark)

 

 

 

Gesprek met Lieve Bouwens van Bocal

 

 

Het idee achter Bocal is dat wij een verpakkingsvrije buurtwinkel willen zijn, dus klanten kunnen zonder verpakking of mijn eigen verpakking hier hun boodschappen doen. We proberen eigenlijk ons aanbod van die orde te voorzien dat je er als gezin of als individu van kunt leven, dus een beetje wat dat je eigenlijk in een gewoon huishouden nodig hebt, dat proberen we te voorzien. Nu het verpakkingsvrije is één ding, omdat we alledrie heel begaan zijn door ecologie en er iets wilden rond doen, eigenlijk, maar we willen eigenlijk meer zijn dan dat, we willen ook graag iets verbindend zijn voor de buurt.

Vandaar ook dat we eigenlijk … we hebben hier een koffiemachine staan, dus op termijn kunnen mensen hier ook koffie drinken, mensen gaan hier ook kunnen zitten, ook buiten gaan mensen een koffietje kunnen drinken of iets kunnen eten met wat ze hier in de winkel kopen, omdat we het belangrijk vinden dat mensen elkaar ook hier kunnen ontmoeten eigenlijk en dat ze, als ze elkaar hier tegenkomen, dat ze een ‘klappeke’ kunnen doen met elkaar.

Is het enkel en alleen voeding dat jullie verkopen?

Neen, wij bieden droge voeding aan en zoals dat hier kunt zien. Ook groenten en fruit, zuivel en daarnaast proberen we eigenlijk een klein aanbod te voorzien in non-food, dus u kunt hier met je fles, kan je hier uw shampoo of uw wasproduct komen tappen. Wasproduct voor de wasmachine, maar ook voor in de vaatwasser en daarnaast hebben we ook een aantal alternatieven voor producten in wegwerpverpakkingen zoals bijvoorbeeld een ecologisch alternatief voor uw oorstokje dat je altijd in uw vuilbak gooit, maar even hoe menstruatiecups of een ecologisch verantwoorde schuurborstel voor uw vaat te doen. Dus ook daarin proberen we een aanbod te voorzien.

Is een maatschappij zonder verpakkingen mogelijk? Denk maar aan tandpasta bijvoorbeeld kan je daar een alternatief voor vinden?

Je hebt tandpasta-tabletjes ‘dentaps’ noemt dat, het is niet vloeibaar, dat is dan soort van pilletje dat je dan eigenlijk moet kauwen en dan maakt ge uw tandenborstel nat en daar kun je dan perfect je tanden mee poetsen. Of de maatschappij klaar is om zonder verpakkingen door het leven te gaan of een maatschappij zonder verpakkingen, dat denk ik niet omdat verpakkingen ook wel hun nut hebben in de mate van hygiëne en voedselveiligheid, maar ik denk wel dat de verpakking voor een ja … ik kan niet in procenten uitdrukken, maar een gigantische hoeveelheid kan verminderd worden. We zijn door de jaren heen een beetje gewend geraakt aan de luxe van alles in verpakking te vinden, maar dat kan voor een groot stuk gereduceerd worden als wij dingen hergebruiken. Het is ook zeer duidelijk dat heel veel bedrijven aan het nadenken zijn over andere manieren van verpakking, ecologischer manieren van verpakking dus, er is wel een heel beweging op gang. Niet alleen bij de consument maar ook binnen het grotere geheel.

Voel je dat ook hier in de winkel? Want jullie zijn nog niet zo lang bezig …

Er zijn zeer veel mensen die heel blij zijn heel enthousiast zijn dat er in hun buurt eindelijk ook zo’n de winkel is. Dus ja, dat voel je wel ja. Wij zijn ook de vijfde verpakkingsvrije winkel in Antwerpen, in andere grote steden zijn er ook verpakkingsvrije winkels en ge voelt wel dat consument er toch … of een groot aantal van de consumenten er klaar voor is ja dat vind ik wel.

En zo kunnen we allemaal samen de wereld een beetje beter maken.

Ja onder andere. Terwijl er wel van overtuigd ben het is niet alleen bij de klanten, bij het individu hé. De overheid moet er ook een tandje bijsteken en bedrijven zijn er aan het werken dus … Ik vind nog een hoopgevend, ja.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws