11.3 C
Antwerpen
zondag, april 14, 2024

Laatste kantwinkeltje in Antwerpen “Kant is ook een echt Antwerps product”

Recht tegenover de kathedraal bevindt zich het laatste kantwinkeltje van Antwerpen. Ze verkopen er Brugse, Brusselse en Antwerpse kant. Veel mensen weten niet dat Antwerpen een stevige reputatie heeft op vlak van kant. De dochters van Plantin hebben heel veel kant verhandeld in Antwerpen. Er waren heel veel kantwinkeltjes, maar nu is er nog maar één over. Brigitte Cromheecke doet het verhaal.

Gesprek met Brigitte Cromheecke van het Antwerps Kantwinkeltje

 

Typisch aan Antwerpse kant is eigenlijk het klossen met doorlopende draden, dus we spreken altijd over een stijl, dus bijvoorbeeld Brugse kant, die wordt ook niet alleen in Brugge gemaakt, maar is ook een stijl, dus een typische ronde bloem die daarin komt en je hebt er veel knopjes langs de achterkant, terwijl Antwerpse kant, daar heb je geen knoopjes aan de achterkant. Je hebt gewoon een naadje van het begin en het einde en dat is met doorlopende draden en we noemen die kant ook stropkant.

Dat lijkt me dan toch wel mooier dan de Brugse kant …

Mooier, dat is relatief natuurlijk. De ene ziet graag dit en de ander ziet dat. Er zijn veel soorten kant en ja dat is een keuze die je zelf maakt hé. Maar Bruges kant is vooral een meubelkant eigenlijk, dus dat werd, of nu nog, altijd op meubels gelegd en op zetels en zo en het is ook groffer dan de Antwerpse kant. Aan Antwerpse kant zijn meer boordjes, dat zijn boorden die gezet worden rond linnen en dat wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld als lopertje maar ook mooi gebruik voor in plateau’s en onderleggers voor glazen op te zetten of … of als zakdoekjes wordt het ook veel gebruikt.

Is kan nog altijd populair?

Kant is nog altijd populair en dat merk je ook in de kledij maar dat machinale kant. Je ziet dat dan in de winkels, zie je toch altijd regelmatig terug een kanten bloesje en dus het komt toch altijd terug. Dus kant is wel populair en om thuis te leggen, dat is verdeeld eigenlijk. Er zijn mensen die dat toch nog altijd graag zien en die in huis kant leggen. Ge kunt dat op verschillende manieren doen, dat hoeft niet oubollig te zijn, maar toeristen die hebben nog altijd heel graag een stukje kant omdat dat echt Belgisch is, een souvenir van Antwerpen eigenlijk.

Brugge eigent zich die kant wat toe maar Antwerpen heeft toch ook wel een belangrijk kantverhaal hé?

Ja, zeker, ten tijden van Pieter Paul Rubens was bijvoorbeeld Plantin, de boekdrukker, zijn dochters hadden een linnen- en kantwinkel en die hadden een prachtige bloeiende zaak, dus die hebben eigenlijk heel veel kant verhandeld in Antwerpen en ook door de Schelde was het gemakkelijk om ook kant uit te voeren. Dus die hadden echt een ongelooflijke … en hier waren vroeger ook heel veel kantwinkels.

Het is eigenlijk nog het enige kantwinkeltje in Antwerpen?

Ja! dat is inderdaad, we zijn de enigste kantwinkel in Antwerpen en daar zijn we best fier op. We zitten hier op een prachtige lokatie aan de kathedraal, op het pleintje aan Nello en Patrasche, dus helemaal Antwerpen hé. Er komt hier heel veel leuk volk, hier is altijd ambiance op het plein in de zomer, er komen veel toeristen, wij zijn blij dat we hier als kantwinkeltje onze kant mogen laten zien aan iedereen die passeert van buitenland en van onze mensen van onze eigen mensen ook natuurlijk.

De mooiste kant van Antwerpen …

De mooiste kant van Antwerpen!

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws