14.7 C
Antwerpen
donderdag, mei 23, 2024

Kinderen asielzoekers schrijven kerstkaartjes naar slachtoffers watersnood

De kinderen van de asielzoekers, die momenteel verblijven in het centrum van Fedasil in Deurne, hebben kaartjes versierd voor de slachtoffers van de Watersnood in Wallonië. Evy Puelinckx van de VZW Hetvindingrijk en Fedsasil sloegen daarvoor de handen in mekaar. HetVindingrijk brengt mensen samen rond upcycling.

“Sinds de overstromingen in het zuiden van land zijn er allerlei projecten opgezet om de slachtoffers van de overstroming te helpen. Ondertussen zijn er al heel wat praktische zaken aangepakt, maar de bewoners krijgen nu pas echt hun mentale ’slag’. Om hen een hart onder de riem te steken, en in alle ellende die er nog steeds is, wat warmte te creëren, werden samen met Bond Zonder Naam, duizenden gebruikte kerstkaarten verzameld en bewoners van asielcentra uitgenodigd om ze te upcyclen en er een lieve boodschap op te schrijven. Zij weten als geen ander hoe zwaar het is om zo’n omstandigheden te moeten leven, en hoeveel verschil zo’n klein gebaar kan maken.”

De kaarten worden begin december uitgedeeld in Trooz.

Gesprek met Hanne Van Doninck van Fedasil

 

Wij zijn met de externe organisatie ‘HetVindingrijk’ zijn wij kerstkaarten of nieuwjaarskaartjes aan het schrijven voor de slachtoffers van de overstromingen die eerder dit jaar in België plaats vonden, om hen toch een hart onder de riem te steken voor het nieuwe jaar.

Het zijn allemaal kindjes hé?

Die doen echt graag knutselen sowieso al en als het dan nog voor een goede reden is, dan zijn ze nog eens extra gemotiveerd.

Het zijn mensen die het moeilijk hebben, die dan nog een mooi gebaar, een mooie geste doen naar andere mensen die het moeilijk hebben …

Klopt ja. Ik denk dat het een mooie boodschap is. Iedereen heeft zijn problemen, iedereen heeft het wel eens moeilijk op een bepaald moment in hun leven en ik denk dat het dan vooral belangrijk is dat we er voor elkaar zijn, op welke manier dan ook hoe klein of hoe groot het het ook mag zijn.

Draagt dat ook een beetje bij het tot hun integratie hier?

Zeker, met deze actie stellen we onszelf open naar de buitenwereld dat toch belangrijk is om herkend en erkend te worden en dat we de maatschappij ook laten zien van ook zij we hun steentje bijdragen.

Hetgeen me verbaasde is zij spreken allemaal perfect Nederlands …

Ja dat is waar, ze pikken dat heel snel op, meestal binnen de twee maanden, twee – drie maanden spreken ze en zeker als ze naar school gaan, leren ze heel snel Nederlands. Ze zijn er ook heel voor erg voor gemotiveerd.

Die actie met de kerst- en nieuwjaarskaartjes die kent nog een vervolg bij andere asielcentra van Fedasil?

Ja ze gaan met deze actie rond in verschillende centra van Fedasil en langs NGO’s die zich inzetten voor mensen op de vlucht die dat dus allemaal kaartjes schrijven om zoveel mogelijk te verzamelen en die dan ook rond te delen.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws