19 C
Antwerpen
donderdag, juni 13, 2024

Karakol d’Anvers: “Het geheim van lekkere karakollen is al 50 jaar oud”

Wesley Vanlingen staat op verschillende Antwerpse markten met karakollen. Enkel en alleen met karakollen, geen kibbeling of andere vis. De Antwerpenaars zijn grote fan, buiten Antwerpen is de karakol nauwelijks bekend. En met wat tafeltjes en stoelen wil Wesley zijn klanten een beetje een ‘restaurantgevoel’ geven.

Karakol d’Anvers staat in Antwerpen (Vogelenmarkt en Dageraadplaats), in Merksem, Ekeren en Schoten.

 

Wesley Vanlingen van Karakol d’Anvers

Gesprek met Wesley Vanlingen van Karakol d’Anvers

 

Jawel een uniek product, het is al jaren bekend, karakollekes, maar ik verkoop uitsluitend vers bereide karakollen, dus als ik op de markt kom, dan ga ik bij de groenteboer mijn selderkes en mijn ajuintjes halen, begin dan te snijden en we maken ze dagvers eigenlijk en enkel karakollen, want ja ik zie u al vragen, we hebben hier ook een visboer, Romain Costermans, die verkoopt ook wel karakollekes, we hebben den John, met die hamburgers, die verkoopt ook karakollekes, maar ik verkoop alleen karakollen zelf.

En is dat leefbaar leefbaar?

Leefbaar, … het is navenant zoals je het ziet he. ‘Je moet niet hoger kakken dan uw gat is’ zeggen ze altijd. Dus zolang dat ik content ben met mijn camionetje en met de manier waarop ik leef is dan voldoende leefbaar.

Ik zie ook op op jouw kraam een pancarte met karakollen in alle talen, of in veel talen, heb je zo veel internationale klanten?

Jawel dat klopt volledig. Wij staan elke zondag op de Vogelenmarkt en daar hebben we eigenlijk heel veel buitenlandse klanten en die komen dan van Japan tot Amerika. Overal kennen ze het niet echt, want bijvoorbeeld in Amerika, dat is een heel groot land van binnen in het binnenland, die komen niet in aanraking met enige waters of de zee, die eten dan ook heel weinig vis en zodoende ook kennen ze karakollen totaal niet. Daarom dat ik ook heb opgeschreven voor Amerikanen ‘just try it, you will like it’ want ik kan het moeilijk uitleggen …

Ja het is echt Antwerps, ‘karakol d’Anvers’ …

Jawel dat klopt, het is typisch Antwerps en ik zie het ook als ik een markt probeer te doen buiten Antwerpen, ja, … de stadsring over dat gaat nog lukken maar 10 km verder en het is noppes. Ze kennen het wel een beetje maar niet om te zeggen ‘wauw’.

Dus de Antwerpenaars zijn eigenlijk de grote karakol-liefhebbers?

Jawel dat klopt. Antwerpen dat mag ik niet verlaten, ik moet altijd in de buurt van de Schelde blijven en dan nog aan de goeie kant van ’t Scheld, want aan de overkant eten ze het ook niet. Dus aan de goeie kant moet ik blijven.

En ook de soep is bijzonder lekker hé, want je hebt ook gewoon karakollensoep zonder dan de karakollen.

Jawel, dat klopt dat is ons ma. Ons moeder … daarom dat ik het ook opschrijf ‘De Karakollensoep van ons moeder’, want ons moeder heeft dat in het leven geroepen omdat ze een deels feministe is. Ze had heel veel klanten waarvan de vent de karakollekes op at en dan kreeg de vriendin het soepeke met de groentjes en natuurlijk tegenwoordig, de relaties zijn niet meer zo sterk als vroeger en wat gebeurde er dan? Het vrouwtje kwam alleen te staan en kwamen ze bij ons moeder af van ‘ja ik zal een vent moeten gaan zoeken want anders geraak ik niet meer aan mijn karakollen-soepje. En dan zie ons ma, ‘nee, nee gij gaat geen vent zoeken alleen voor karakollen(soep), vanaf nu gaan we ook apart de soep verkopen. En sindsdien krijgen ze voor 2 euro ook een half literke soep mee naar huis.

Je kunt de karakollen nu ook hier opeten aan een tafeltje net als in restaurant hé.

Ja, dat klopt, vroeger de Ferdy, de vorige eigenaar die lachte daarmee en zei ‘welkom in mijn restaurant’. Ik heb dat nog een leveltje omhoog gebracht maar dat is niet puur mijn idee. Dat kwam eigenlijk door de marktleiding van Antwerpen, die zijn er op gekomen en hebben gezegd van ‘met die mondmaskers is het misschien interessant dat de mensen kunnen gaan zitten dus waarom zet je geen tafeltjes en stoeltjes waar ze hun mondmasker kunnen afzetten? Dan kunnen ze hier toch gezellig blijven eten’. Wel dat slaat enorm hard aan en ik probeer dat toch wel zo lang mogelijk vol te houden om die tafeltjes en stoelen te zetten voor de mensen.

En wat is nu het geheim van de goede karakollen?

Awel, dat geheim is al 50 jaar oud en dat gaan we ook zo houden, hoop ik.

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws