14.7 C
Antwerpen
donderdag, mei 23, 2024

JEF Filmfestival: meer dan 160 jeugdfilms voor kinderen vanaf 2 jaar

Op 19 februari gaat de 34e editie van JEF festival, het festival voor jeugdfilm en nieuwe media, van start in Antwerpen. Verre planeten bespieden, experimenteren met special effects en het geheim van filmmagie achterhalen? Het kan allemaal op JEF festival 2022, hét festival voor jeugdfilm en nieuwe media waar dit jaar wetenschap centraal staat. Je vindt er de nieuwste films en leeft je uit in het super grote medialab. Programmator Kevin De Ridder vertelt wat er op het programma staat.

Meer info op JEF festival.be 

 

 

Gesprek met Kevin De Ridder van het JEF-festival 

 

Ik denk dat we heel veel presenteren op het JEF-festival, we hebben films, we hebben ook een Medialab waar we met nieuwe media aan de slag gaan. We hebben ongeveer een 160-tal films verspreid over verschillende festival locaties in Antwerpen, een vijftiental, dus het festival zet in Antwerpen toch een verdere stap richting uitbreiding in het kader van de hernieuwde samenwerking met Stad Antwerpen.

We breiden ook ons medialab uit in het Zuiderpershuis, daar waren de voorgaande edities ook aanwezig, maar het Zuiderpershuis wordt nu alleen medialab, dus we staan daar met de meer installaties en meer games en ook met een VR-cinema die we voor het eerst zullen presenteren samen met eigenlijk een peuter-cinema omdat we eigenlijk ook voor de allerkleinsten, dus voor 12, euh, twee plus en aanbod willen kunnen presenteren.

Maar vertel eens wat staat er op het programma, welke films en waar moeten we naar uitkijken?

Er staan films voor alle leeftijden op het programma voor 2-plus presenteren bijvoorbeeld een compilatie van Pingu, de welbekende pinguïn, voor 3-plus zijn er verschillende andere compilaties die we in première presenteren, zoals bijvoorbeeld de avonturen van Pim en Pom in het museum, voor 6-plus hebben we ook een Belgische première die we graag in de kijker zetten, namelijk Coppelia, het is een unieke mix van film en ballet, geanimeerd, dus zeker een bijzondere film, voor 9-plus hebben we onder andere de film Schatjes of Mignons, van een debuterende regisseuse over een meisje die toetreedt tot een dansgroep maar haar moeder ziet het toch niet meteen zitten, en dan ik ook een 12-plus en 16-plus programma die wordt samengesteld door onze jonge programmatoren. Er zijn jongeren die hen begeleiden bij de filmselectie en daar openen we ons 12-plus programma met de Nederlandse speelfilm ‘I Don’t Wanna Dance’, een aangrijpend verhaal over een jongen die moet kiezen tussen zijn zelfdestructieve moeder of zijn eigen toekomst.

De kinderen werden ook betrokken bij de invulling van het festival hé …

Ja dat klopt, we hebben met hen verschillende workshops georganiseerd om eigenlijk te achterhalen wat zij belangrijk vinden en wat zij verwachten van een kinder- en jeugdfilmfestival, daar kwamen verschillende dingen naar boven; zij willen vooral zelf de baas kunnen zijn, als het kan ook een beetje stout zijn en ze willen ook graag eten, dus we gaan heel actief samenwerken voor de komende editie met de lokale horeca en ze willen ook andere dingen kunnen doen, zoals dansen, actief aan de slag kunnen gaan met de films en dat is iets waar we als festival ook zwaar op inzetten, dat is die filmbeleving zodat kinderen en jongeren die naar het festival komen, niet alleen film kijken, maar ook daarnaast iets kunnen gaan doen. Dat kan gaan van een nagesprek met de regisseur of acteurs maar dat kan ook veel creatiever en wilder gegaan tot zelfs een pinguïn boetseren bij de voorstelling van Pingu bijvoorbeeld.

(clip JEF festival)

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws