13.9 C
Antwerpen
donderdag, maart 23, 2023

Nieuwe wijkkrant ‘Bij de Hand’ wil bewoners historisch centrum verbinden

Vandaag werd de nieuwe wijkkrant ‘Bij de Hand’ boven de doopvont gehouden. De keuze van het Stadmagazijn voor de voorstelling was niet toevallig; het is immers het ontmoetingscentrum van de buurt. De nieuwe wijkkrant wil de buurt verbinden en het maatschappelijk weefsel moet aan bod komen. Maar ook mensen van buiten het historisch centrum zullen geprikkeld worden door de artikels. ‘Bij de Hand’ is vooral een online krant en iedereen kan zich registreren om die krant digitaal te ontvangen. Dat kan via de website bijdehand.be. Opmerkelijk is dat de initiatiefneemster, Rose-Marie Pype uit West-Vlaanderen afkomstig is.

Rose-Marie Pype poseert naast haar nieuwe wijkkrant voor het historisch Centrum ‘Bij de Hand’
foto ┬ę Aantwaarpe.be

Gesprek met Rose-Marie Pype, initiatiefneemster van de wijkkrant ‘Bij de Hand

 

De ‘Bij de Hand’, de wijkkrant van het historisch centrum heeft als hoofd bedoeling de bewoners van het historisch centrum met elkaar te verbinden door het aanbrengen van informatie en verhalen uit de wijk. Het is ook interessant voor de mensen buiten het historisch centrum omdat er heel veel mensen verbondenheid voelen met het historisch centrum. Ofwel hebben ze er gewoond of kennen ze er iemand of hebben ze een vader of een moeder die daarvan afkomstig is en het is dus een digitale wijkkrant geworden om deze mensen ook te kunnen bereiken.

Ik neem aan dat er kunst, cultuur in staat misschien ook nog wat ze over mobiliteit en toestanden …

Inderdaad, laat ons zeggen dat de agenda die opgenomen is in de wijkkrant voor ons een heel belangrijk onderdeel is. Post corona merken wij dat de lokale middenstander, de horeca die aan publiekswerking doet, alle dagen optredens verzorgt en zo, die hebben zo lang in de kou gestaan, die zijn zeer zeer tevreden dat de wijkkrant specifiek een agenda maakt met een bloemlezing van activiteiten, maar niet alleen in de horeca, ook van de musea, van de monumentale kerken geven wij een bloemlezing per maand van interessante evenementen.

Het historisch centrum van waar tot waar gaat dat dan?

In het statistisch gegeven, ‘stad in cijfers’, vind je de definitie van de wijken in district Antwerpen terug en daar staat het historisch centrum omschreven als het zogezegde eerste kwartier, dat is rond de Grote Markt te starten aan de voetgangerstunnel en inclusief het Schipperskwartier en dat loopt dat de Brouwerstraat iets achter de Brouwersvliet.

En is die wijkkrant ook op papier?

Deze wijkkrant wordt voornamelijk digitaal uitgegeven omdat wij die specifiek heel breed willen bestellen aan iedereen die hier woont, maar over aan geïnteresseerden. Anderzijds hebben wij hier heel veel sociale woningen van Woonhaven Antwerpen. Deze mensen beschouwen wij niet als zouden zij een gebrek hebben aan digitale media, maar ze hebben waarschijnlijk minder connectie met het weefsel dat hier aanwezig is en die elkaar kent. Dus we gaan het haar printversie maken, specifiek voor de inwoners van de appartementen van Woonhaven en inkijkexemplaren voor de lokale lekkere koffie- en drankgelegenheden en zaken waar mensen samenkomen en iets lezen.

Toch wel een beetje vreemd; jij bent uit de West-Vlaanderen, je hebt dat samen met je bovenbuurman wat die mekaar geknutseld, (hij is) uit Oost-Vlaanderen en jullie maken dan een Antwerpse krant …

Het historisch centrum heeft juist als eigenheid dat het samengesteld is uit mensen die van overal komen. Die kunnen evengoed en Franse, Nederlandse of Oost- of West-Vlaamse origine hebben, het is ook zo dat de hele grote urbanistische projecten van de vorige eeuw heel veel lokale inwoners van Antwerpen verhuisd hebben en die zijn dus eigenlijk het historisch centrum uitgetrokken. Dat is zeker ook een lezersgroep die wij willen bereiken, maar deze mensen zijn vervangen door inwijkelingen.Dus wij hebben hier in feite een zeer gastvrije bevolking. Ik maak daar deel uit en ik ben er heel fier op ja ik ben Antwerpse door adoptie.

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
605VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws