Het is zomer en de warme dagen komen er aan. Mensen en dieren lijden vaak onder die hoge temperaturen. Er zijn goede structurele aanpassingen die uw huis flink kunnen verkoelen, maar soms kan je met enkele kleine ingrepen al snel een goed resultaat bekomen. Bovendien kan je nog een premie krijgen voor bepaalde aanpassingen.
Wil je meer informatie over isolatie en klimaatvriendelijke oplossingen voor uw woning, kunt u steeds beroep doen op de adviseurs van het Ecohuis.
Gesprek met Jo Van de Velde van Antwerpen voor het Klimaat
We kunnen onze woning koeler maken op twee manieren eigenlijk en die twee manieren worden beiden begeleid als u hulp nodig hebt bij het Ecohuis in Antwerpen en dat gaat namelijk om het aanpassen van uw woning bouwkundig fysisch, technisch, … ik denk aan isolatie of nieuwe ramen die beter isoleren of door rondom uw woning als dat mogelijk is, om daar met groen te werken. Dat zijn de twee belangrijkste redenen, de twee belangrijkste manieren waarop dat je je woning koeler zou kunnen houden in de zomer.
Nu de zomer komt er aan, om nog verbouwingen te doen is er te weinig tijd, wat kunnen we nu doen op een snelle manier?
Ja, op een snelle manier denk ik dat het het beste is om de warmte winsten eigenlijk, de warmte, buiten uw woning te houden en om natuurlijk te leren koelen. De warmte buiten uw woning houden kan door bijvoorbeeld screens aan de buitenkant van uw woning te voorzien of ook is groene gevels of groene klimplanten die op een soort van afdak boven uw gevel, boven uw ramen gaan groeien, of door ’s nachts ramen open te zetten en dan speelt eigenlijk gewoon de fysica, we zetten vanonder een raam open aan de koele kant, uw tuinkant bijvoorbeeld, en u zit vanboven een raam open aan de warme kant, de straatkant en dan gaat de luchtcirculatie ervoor zorgen dat het ’s nachts afkoelt. Van zodra dat de zon terug opkomt houdt u de ramen dicht, want dan komt er zo weinig mogelijk warmte van buiten naar binnen.
Airco is geen goed idee?
Airco is geen goed idee, want helaas warmt een airco de omgeving, de planeet op. De koude lucht die hij van binnenuit uw woning zal halen zal hij moeten omzetten met een met een motor, waardoor er warme lucht buiten ontstaat, dus dat is eigenlijk geen goed idee. De basis van ecologisch bouwen en ook van koelen is wat wij noemen de Trias Energetica. Er zijn drie stappen, dus een driehoek eigenlijk en het belangrijkste is energievraag, koeltevraag verminderen, dus zorgen dat uw woning eigenlijk al zo koel mogelijk blijft, door de juiste bouwmaterialen te gebruiken, door te isoleren, door groen rondom uw woning te voorzien en dan pas als allerlaatste door met technieken te werken, door een airco te installeren, maar dus eigenlijk liever niet.
En een ventilator is dat ok?
Wel een ventilator is eigenlijk ook zoals de airco, het is één van de technieken, iets dat we minder aanraden, maar mensen kunnen hem wel gebruiken op een andere manier dan dat ze gewoon zijn. Mensen zijn gewoon om een ventilator gewoon in een kamer te laten blazen, zodat zij een briesje hebben, maar eigenlijk is het interessanter als je hem naar buiten toe richt, zodat hij de warme lucht die binnen zit mee naar buiten blaast en dat er een luchtstroom ontstaat die de koude lucht van buiten wel naar binnen haalt, net zoals ik zei met het openzetten van de ramen tijdens de nacht.
Mensen die daar meer wil over weten, die kunnen bij jullie terecht, binnenkort voor een webinar …
Ja, deze week donderdagavond, hebben wij een webinar en dat gaat over hoe hou ik mijn woning in de zomer koel. Dat geeft tips zo op korte termijn, maar daar dat kijkt ook naar de lange termijn. Er is een lesgever van de ‘vzw dialoog’ die zijn gespecialiseerd in ecologisch bouwen en verbouwen en in vergroenen van uw omgeving en die lesgever die legt je op verschillende manieren uit hoe dat je je woning in de zomer koeler kan houden.
Wat sommige mensen niet weten is dat je ook een premie kan aanvragen om aanpassingen te doen …
Ja dat klopt inderdaad, er zijn zowel premies voor het bouwen en verbouwen, renovatie-begeleiding noem wij dat, dan komt er een architect van de stad bij u langs en die gaat mee met u door het bouwproces, die bekijkt uw offertes die zal voor u kijken welke premies dat er interessant zijn, want er bestaan nog altijd premies voor voor isolatie of er bestaan nog altijd premies voor een driedubbele beglazing, maar er is ook een specifieke klimaat-premie in Antwerpen en dat is een premie die zich richt op alles wat u kan doen met ontharding en vergroening. Dus de koertjes die we in Antwerpen nog zoveel hebben, die openbreken en daar een boom in zetten of een klimplant aan de gevel zorgen ervoor dat uw woning veel koeler zou zijn en we steunen u daarmee als stad met een premie.
© Aantwaarpe.be 2022