17.5 C
Antwerpen
zaterdag, juli 13, 2024

De nieuwe weg van Stef Bef (ex-katastroof) “Dit ei moest ik kwijt”

Stef Bef heeft Katastroof vorig jaar achter zich gelaten. Ook zijn ‘artiestennaam’ heeft hij veranderd. Hij gaat nu voort als ‘Stef en De Tong’. Stef & De Tong is zowel een solo-artiest als een band. Die band kan alle vormen aannemen: van akoestisch folktrio tot stevige rockband. De eerste CD ‘Tegen de Bierkaai’ is nu opgenomen en is een blauwdruk van wat hij op optredens brengt. Wie ‘de nieuwe Stef’ aan het werk wil zien, kan terecht op de ‘Aantwaarpsen Dag‘ in zomerbar #ZMRGM in ’t Gasthuis in Wijnegem op zaterdag 13 augustus. Daarvoor treedt Stef op in ‘de Revue‘ in Mortsel op 6 augustus om 21u.

Gesprek met Steven Boers, alias Stef & De Tong

Ik ben er meteen tegenaan gegaan, ik heb dat eigenlijk altijd wel gedaan, ik ben nogal een bezig bijtje, maar ik heb toen ik bij Katastroof ben gestopt, eerst een single uitgebracht op 11 november, dat is een anti-oorlogslied, ‘Mijnen Oorlog’ en daar had ik veel succes mee. Ik had verwacht dat dat een stille dood ging sterven na 11 november zo’n anti-oorlogslied, maar dankzij of ondanks Poetin en heel zijne zever is het dan terug wat beginnen circuleren. Dan heb ik nog een single uitgebracht, een beetje … iets dat ik met Katastroof nooit heb gedaan, een soort van liefdeslied, een romantisch lied, een bossanova, ik dacht dat is iets dat ook nog niet gedaan is, en dan nu heb ik dus mijn eerste soloalbum uit na Katastroof en dat is getiteld ‘Tegen de bierkaai’.

Dat is ontstaan op een heel rare manier, ik experimenteer nogal graag op muzikaal vlak dus ik dacht ‘wette wa, ik ga gewoon een studio afhuren een heel weekend, dat was de Rockstar Recordings Studio, en dat is heel groot, dat is een zaal eigenlijk en daar kan een orkest komen opnemen, en ik zeg op social media, op Twitter, Facebook, … ja ik zit daar en ik ga een plaat opnemen, iedereen die goesting mag met zijn instrument afgekomen, mee jammen en we nemen dat op’. Ja, dat was daar een komen en gaan van mensen die nog nooit met elkaar hadden samengespeeld, die mekaar ook niet kenden, allemaal muzikanten en ja dat is gelukt.

We hebben daar uren, ik denk in totaal zestien uur of zo zitten jammen en al wat ik deed, was dus ik speel een liedje en speel dat voor, dat is het, en we beginnen het op te nemen …

‘Tegen de bierkaai’ dat heeft een ondertoon …

Ja er staat één nummer op, dat heet ‘Bierkaai’ een lied dat ik had geschreven voor Katastroof, dat is een nieuwe versie, en de ondertoon is ook wel een artiesten moet soms echt knokken, zeker als je uit een groep gaat die heel bekend is en ge wilt solo beginnen, zoals ik, dan moet je eerst terug kleine dingetjes doen, al eens gratis gaan spelen en wat naam maken en dan begint dat te rollen, maar soms is dat knokken, dus ik dacht dat is tegen de bierkaai, maar dan wel in dat geval dat ge het wel eens kunt winnen. Ik heb ook vanwege die titel op de hoes eigenlijk, want er komt ook een cd binnenkort uit, dus de hoes is eigenlijk een portret van mij en ik zie er uit alsof ik in mekaar ben geslagen. Dat is gewoon grime. Ik heb dan een grimeuse, Amber Verbeeck en dat is een hele goeie grimeuse en zij heeft mij helemaal opgemaakt zodat ik er uit zag of ik in mekaar was geslagen, ik vond dat wel een leuke gimmicks zo. Het heeft toch veel reactie gehad natuurlijk.

De nieuwe cd, die er nog niet is, die wordt al wel goed onthaald hé …

Ja dus op Spotify staat die en dat is echt gigantisch, veel beluisterd, ik kan dat zo volgen, ik denk dat er nu al bijna 3000 mensen naar het album hebben geluisterd, op een paar dagen tijd, voor een Antwerps artiest met weinig pers en zo, behalve vandaag, is dat eigenlijk heel goed en er zijn ook heel veel bestellingen binnengekomen voordat de cd er al is, van mensen die al bestellen die hem graag willen, dus ja, dat zit goed, dat komt goed.

Het is ook een lijvige cd met 20 nummers …

Ja het zijn twintig nummers en het is een mix van vanalles, van nieuwe liedjes, van liedjes die ik ooit voor Katastroof heb geschreven, en nu in een nieuwe versie doe, en ook zelfs … ik heb ook een Engelstalig project ‘Weirdo’ heet dat en dat is heel rare muziek, maar ik heb daar zo de meest beluisterbare liedjes daar ook uitgenomen en dan ook in een nieuwe versie van gemaakt, dus het is een beetje een mix, en ook van stijlen.

Er zit funk in, er zit gewoon heel basic volksmuziek in zoals ‘John Lundström-achtige’ muziek, er zit blues in, er zit van alles in, veel stijlen.

Maar de rode draad is ‘Aantwaarps’.

Ja, de meeste zijn in ’t Aantwaarps, maar er zitten ook drie nummers in die in’t Engels zijn. Maar dat is zo beetje van mijn ander project dat er mee is tussen gesukkeld, en ik vond dat zo goed dat ik dacht ik zet dat er mee op. Het album is ook een visitekaartje om wat de promoten wat ik live breng dus een mix een oude liedjes die ze kennen van Katastroof, nieuwe liedjes … dat is dus ook een visitekaartje en eigenlijk ook een ei dat ik nog kwijt moes. Ik heb het album ook een beetje uitgebracht niet als afscheid van mijn verleden maar om zo’n de link te hebben van dat was ik vroeger en dat ga ik worden en vanaf nu ga ik nog meer andere muziek maken, maar dat was het ei dat ik nog kwijt moest en zo.

Je hebt ook je naam veranderd van Stef Bef naar …

Ja, ik heb daarmee nog een knipoog gedaan, Stef Bef, ik had dat kunnen doen, maar dat hoort bij Katastroof, vind ik, ook zo de ondertoon ervan en ik heb nog wel Stef en De Tong, dus ik denk gewoon dat is toch een leuke verwijzing en ik ben ook kunstenaar, mijn galerie waar ik soms tentoonstellingen doe die heet ook ‘de Tong’, dat is ook zo’n beetje een verwijzing, dus is toch een rode draad zo een beetje.

Mensen die jou nog niet zouden kennen, die kunnen binnenkort terecht in Wijnegem, op ‘den Aantwaarpsen Dag’.

Ja, op ‘den Aantwaarpse Dag’ speel ik, ik speel daarvoor ook nog in Mortsel, maar dat (den Aantwaarpsen Dag) is wel een belangrijk optreden met allemaal andere Antwerpse artiesten dus dat gaat heel tof zijn, met allemaal artiesten die mekaar dan weer eens gaan terug zien, dat wordt iets goed ja.

 

© Aantwaarpe 2022

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws