20.4 C
Antwerpen
woensdag, juni 19, 2024

Bieke Ilegems “Ik houd een pleidooi tegen perfectionisme én mezelf”

Een perfect geschenk voor onder de kerstboom? ‘Fuck(ing) Perfect, het nieuwste boek van Bieke Ilegems. Daarin doet ze een boekje open over zichzelf en wil ze iedereen overtuigen om jezelf te relativeren. Bieke geeft de raad om niet te leven naar de verwachtingen van anderen, maar je eigen leven te leven. Ze wil inspiratie geven voor een leven vol zin, ziel en sprankel.

 

 

Gesprek met Bieke Ilegems

 

Ik heb een nieuw boek geschreven: Fuck Perfect of Fucking Perfect, ge kunt het lezen de titel zoals je wilt. Eigenlijk is het een pleidooi tegen perfectionisme, een beetje ook een pleidooi tegen mezelf, want ik ben een onverbeterlijke perfectionist, maar ik heb trucjes gezocht om daarmee te leren omgaan, vandaar de dubbele betekenis dat ik nu probeer te zeggen fuck perfect.

Het is inderdaad wat ingebakken in jou hé want je streeft het toch na denk ik …

Ja perfectionisme heeft natuurlijk ook goede kanten want dan wilt ge altijd hun best doen en ge wilt dingen zo goed mogelijk doen, maar ik ondervond dat het mij ook tegen hield en veel mensen ook tegenhoudt om echt ten volle in hun kracht te komen en dingen te willen doen die je stiekem van binnen verlangt te doen, omdat je vergelijkt met mensen en er zijn altijd mensen die iets beter zullen kunnen, die meer succes hebben, die meer zelfvertrouwen hebben, die meer lef hebben, die mooier zijn, maar als dat u altijd blijft tegenhouden om zelf uit uw kot te komen, ja dan gaan er misschien toch hele mooie dingen verloren en dan leef je niet ten volle en dat is een ondertitel van mijn boek ‘inspiratie voor een leven vol zin, ziel en sprankel’

Voor veel vrouwen ben je de verpersoonlijking van de perfectie … een goede job, tv-werk, auteur, acteur …

Ik besef en ik hoor dat ook vaak dat ik voor mensen een soort van rolmodel ben en ze denken dan dat ik altijd perfect alles op een rijtje hebt, maar dat is ook deel van mijn boodschap: neen! Ik ben ook onzeker maar ondanks mijn onzekerheid probeer ik toch bepaalde grenzen te verleggen en voorbij die angst te gaan en ik nodig eigenlijk mensen uit om datzelfde te doen. Ik heb ook last van straal-angst; noem ik dat in het boek, om te durven, … ja om te durven stralen, om te durven naar buiten komen met uw talenten, met uw goede kanten. Er hangt altijd zoiets ‘stoeferigs’ aan in ons hoofd, maar ik wil iedereen uitnodigen om daar echt komaf mee te maken en te zeggen van gewoon laat zien, laat alsjeblieft zien wie ge zijt.

Je bent op vele vlakken bezig, acteren, nu boeken schrijven, ATV-werk, yoga, … wat mogen we nog allemaal van jou verwachten?

In de ogen van veel mensen lijkt het alsof alles wat ik doe iets totaal verschillend is, maar eigenlijk zit daar wel een soort van rode draad in. Rode draad in alles wat ik doe is zoeken naar schoonheid naar integriteit en een soort van harmonie en gratie en dat zit in mijn yoga, dat zit in de interviews die ik doe voor Wakker op Zondag, of in mijn televisiewerk, dat zit in de boeken die ik schrijf, dat zit in modecollecties die ik uitbreng, … eigenlijk in alles wat ik doe zit er echt wel een rode draad en hoe ouder ik word hoe dichter ik bij mezelf kom en hoe meer ik durf van mezelf in alles wat ik doe te leggen.

Geef je ook een aantal tips mee aan de mensen die je boek lezen?

Ja, ik geef tips mee, maar ik stel eigenlijk vooral veel vragen aan de mensen. Ik zeg het het is geen Q&A, het is eigenlijk een Q&Q. ik nodig mensen uit om bij zichzelf naar binnen te kijken en niet te leven naar de verwachtingen van anderen, maar naar hun eigen verwachtingen en eens te kijken naar wat wil ik eigenlijk zelf, zonder de druk van de maatschappij of zonder wat iemand anders van mijn verlangt, dus ik geef uiteraard wel een paar tips mee, maar ze moeten het eigenlijk vooral zelf doen, want zo leef je het meest authentieke leven.

Heeft het boek jou zelf ook geholpen in die zoektocht?

Ja het boek is eigenlijk therapie voor mezelf. Het schrijven maar ook het proberen na te leven daarvan. Ik kan zeker niet alles wat ik in mijn boek beschrijf. Ik heb nog angsten, ik heb nog last van perfectionisme, ik hang nog vaak de ‘pleaser’ uit, ik ben verschrikkelijk onzeker, maar ik probeer manieren te vinden om mij daar niet door te laten verlammen.

En lukt dat?

Soms lukt het en soms lukt het niet, maar ik had zo genoeg van mijn eigen bullshit van eigenlijk altijd maar in die spiraal van onzekerheid en negativiteit te blijven sukkelen dat ik dacht ‘nu is het gedaan nu moet ik een manier vinden om echt wel ja het leven te leven dat ik wil leven in de jaren die mij hopelijk nog kan gegund zijn’.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws