14.7 C
Antwerpen
donderdag, mei 23, 2024

De smaken van de haven – 50 recepten van 25 nationaliteiten

In de Antwerpse haven werken veel mensen van verschillende nationaliteiten. Reclameman en auteur Bart De Clerck en Björn Verhoeven gingen ‘aan de dok’ op zoek naar mensen met een verhaal en lekkere gerechten. Niet de alledaagse recepten, maar bijzondere combinaties met een verhaal. Het boek ‘Smaken van de haven’, met 50 recepten, is vandaag te koop in de boekhandel of kan besteld worden via [email protected] .

foto’s © Wim Daneels

Boek De Smaken van de haven van Bart De Clerck en Björn Verhoeven

Gesprek met Bart De Clerck

Het is een boek vooral met heel veel portretten in, 25 verschillende mensen, 25 verschillende nationaliteiten, gaande van Argentinië, Mexico, de States, Thailand, China maar ook dichter bij huis, Duitsland, Polen, Frankrijk, … en in een boek waar gerechten in staan … zelfs Nederland!
We hebben die 25 mensen geïnterviewd, hoe komen mensen vanuit de hele wereld nu hier in de haven van Antwerpen terecht? Wat doen die hier? Hoe voelen ze zich? Missen ze hun thuisland? Wat steken ze op van de Belgische keuken? En wat blijkt? Er zijn eigenlijk drietal manieren waarop mensen hier geraken en hier ook blijven wonen, blijven werken, dat is via hun studies of wel via de liefde, ofwel omdat ze op één of andere manier via hun ouders of familie toch al een band hadden met België.

25 nationaliteiten die aan bod komen opgedeeld in 25 hoofdstukken …

Ieder van die hoofdstukken is op dezelfde manier opgebouwd. Het is eerst een portret van de man of de vrouw in kwestie. We hebben verschillende soorten mensen gevonden, oud, jong, man, vrouw, … iemand die op de kaai werkt, maar ook mensen die op een bureau werken en het is eerst een portret van wie zij zijn en daarnaast wordt er telkens vanuit hun land twee gerechten worden er gemaakt … We hebben daar een goede kok voor die is gaan zoeken en die bij de gerechten ook echt een verhaal verzint … niet verzint, echt wel, wat is de achtergrond van telkens die gerechten en dan wordt er ook nog ingezoomd op de band die er is tussen dat land, het land van origine en Antwerpen in het algemeen en de haven van Antwerpen in bijzonder.

Waren er zowat verrassende gerechten tussen die je nog niet kende?

Wel, wat hebben we gedaan? We zijn bijvoorbeeld voor Spanje niet het zoveelste gerecht gaan zoeken van paella. We zijn ook niet voor Italië gegaan voor een spaghetti Bolognese, we zijn echt gaan zoeken naar ja wat zijn de makkelijke dingen en de typische dingen van ginder, maar die we toch wel minder kennen en zo kan er bijvoorbeeld uit bij Duitsland, toen ik het zag staan dacht ik die kok ja die heeft een beetje te veel gedronken, want bij het gerecht van Duitsland kwam hij af met een specialiteit uit Frankfurt en dat zijn gewoon maatjes, dus de haringmaatjes, verse maatjes met daarover een saus van spek en ajuin en een beetje peterselie en wat citroen en dat is overheerlijk.

Zijn die gerechten ergens te proeven of moet je ze zelf maken?

Je moet ze zelf maken die gerechten, maar er is absoluut geen probleem want we hebben er zeer erg op gelet dat je hiervoor geen koksschool of vijf jaar PIVA of zo moet gedaan hebben en waar we ook heel erg op gelet hebben dat is dat die ingrediënten heel makkelijk te vinden zijn. Want je kan wel exotisch koken thuis of dingen uit Argentinië maken, maar als daar bestanddelen worden vermeld die ze echt nergens gaat vinden, ja dan wordt het ook niet gemaakt. Het grootste compliment dat hij ons kan geven is dit boek gebruiken en misschien zelfs in de keuken en het vuil maken.

 

 

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws