17.5 C
Antwerpen
zaterdag, juli 13, 2024

Antwerpen bekeken door de ogen van onze patrones Maria

15 augustus is het moederdag in Antwerpen. Die datum is de feestdag van Maria, de patrones van onze stad. Naar aanleiding daarvan organiseert Silvia Terrenzio een bijzondere Maria Toer in de buurt van de Kathedraal. Heel het jaar door zijn er in Antwerpen Maria Toer en daarbij gaan soms deuren open die normaal gesloten blijven, zoals het Zwartzustersklooster.

Gesprek met Silvia Terrenzio van Maria Toer

Ik heb 2 jaar geleden een klein bedrijfje opgestart, ik ben op mezelf begonnen als gids onder de naam ‘Maria Toer’ omdat dat de wandeling is waarmee ik gestart ben door Antwerpen.

En waarom Maria, waarom die devotie daarvoor?

Ik ben zelf geïnteresseerd geraakt, je kunt misschien ook wel zeggen geobsedeerd geraakt, met Maria en de verhalen rond Maria en na religieuze kunst in het algemeen door mijn opleiding, ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd in Leuven en toen ik naar Antwerpen verhuisde, viel het mij op of werd het me aangewezen hoeveel van die Mariabeeldjes er hier in het straatbeeld te zien zijn en ben ik gaan researchen of er genoeg te vertellen was om echt een wandeling te doen, om mensen de geschiedenis van Antwerpen te vertellen door de ogen van Maria.

Je hebt hier op elke hoek van de straat een Mariabeeld hé?

Jazeker, jazeker,

Dat zijn dan lange tours?

Ik heb een selectie gemaakt, want anders zouden we inderdaad heel lang bezig zijn, er zijn ongeveer 180 van die gevelbeelden binnen de Singel van Antwerpen, dus ik zou verschillende tours kunnen doen, ik denk dat ik nog wel eventjes verder kan, maar mijn eerste tour focust zich op het historisch centrum van Antwerpen, omdat je daar ook een fijne diversiteit van soorten Mariabeelden, maar zo in verschillende stadia van het verhaal wordt afgebeeld.

Je brengt de mensen soms ook op bijzondere plaatsen he?

Ja het is door met mijn werk voor de Maria Toer dat ik ben gecontacteerd geweest om ook hier het Zwartzusterklooster te gidsen, Een klooster dat nu leeg staat, maar waar bijna 700 jaar de Zwartzusters van Antwerpen hebben verbleven en van waaruit ze hebben gewerkt in Antwerpen.

Hoe zijn die tours wat opgevat?

Dus de Maria Toer is een wandeling van ongeveer een uurtje en een half en afhankelijk van het weer is een volledig buiten, dus dan gaan we echt door het historische centrum van de kathedraal,

gaan we door de middeleeuwse straatjes die zo slingeren rond en historisch centrum, langs het Vleeshuis bijvoorbeeld, langs de sint-Pauluskerk om dan stilletjes aan onze weg terug te vinden naar de Grote Markt waar ook een belangrijke Maria in het stadhuis staat natuurlijk.

15 augustus, feestdag van Maria, heb je dan iets speciaal in de aanbieding?

Ja ik wil geen concurrentie zijn met Mariaprocessie, die hopelijk na deze rare jaren terug kan doorgaan, maar daarnaast doen we onze eigen processie een beetje en doen we een soort highlight Maria Toer, waarbij we nog sterker rond die kathedraal blijven en ook die feestdag een beetje een beeld zetten en vertellen hoe het komt dat wij in Antwerpen heel koppig onze Moederdag op een andere dag vieren dan de rest van de wereld.

En begint en eindigt het met een “Weesgegroet’?

Het eindigt met een groot maar geen ‘Weesgegroet’, ik hoop dat het eindigt met een inzicht voor mensen die mee hebben gedaan aan de tour om de stad eens door andere ogen te zien en niet alleen op niveau van de winkels en zo te kijken, maar ook eens naar omhoog te kijken en op te merken waar al die Maria’s hangen, misschien ook in straten waar mensen elke dag voorbij komen, maar ze nog nooit hadden opgemerkt.

 

© Antwerpen.be 2022

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws