11.3 C
Antwerpen
zondag, april 14, 2024

Voormalig sportkampioen opent café “niks verdiend met de sport”

Jul Mewis was een topsporter en telg van een familie bekende worstelaars ‘de Mewissen’. Jul behaalde veel titels, maar moest een keuze maken, voortgaan met topsport of geld verdienen. Hij had verschillende jobs, lesgeven in een school, hij ging aan de slag in de bouw, opende een fitnesscentrum en enkele kroegen. Sinds kort heeft hij een nieuwe café op de Oude Vaartplaats (Vogelenmarkt): De Twee Bompa’s. Wij zochten hem daar op.

 

De 2 Bompa’s, Oudevaartplaats 26, 2000 Antwerpen

Jul Mewis – voormalig worstelaar – van café De 2 Bompa’s
foto © Aantwaarpe.be

Gesprek met Jul Mewis van ‘de 2 Bompa’s

 

Er komen hier heel veel vrienden van vroeger, ze zijn allemaal niet zo jong meer, vandaar ook de naam van de ‘2 Bompa’s’. Voor de rest proberen wij een dag of 5 in de week open te doen en dan de andere dagen dan te gebruiken voor feestjes. Voornamelijk verjaardagen, en pensioenfeestjes. We zitten in een kring dat de meeste kameraden met pensioen gaan, dus er komen wel wat feestjes aan hé.

Je hebt al een hele lange weg afgelegd voordat je hier zat hé?

Ik ben eigenlijk opgegroeid in de sport meer bepaald de worstelsport dan ben ik overgestapt en heb een cafeeke overgenomen op het Kiel, over den Beerschot, café Athletiek, prachtig cafeeke, heeft heel goed gemarcheerd, en dan werd ik dat ook weer beu na een aantal jaren, … even terug in ‘den bouw’ gegaan, een vriend van vroeger terug tegengekomen, waar ik sporthumaniora Boom mee gedaan heb, dat is wel de collega waar ik nu het cafeeke ’twee bompa’s’ heb mee opengedaan, en dan had ik vroeger nog twee cafeekes, één op de groenplaats en één op de Oude Koornamrkt. 3 cafés, die heb ik weggedaan allemaal, terug in den bouw, met mijn collega die ook in de sporthumaniora heeft gezeten en dan zijn we nu terug beland in een cafeeke, op een vrij rustige plaats vind ik, hier op de vogelenmarkt, prachtige plaats, heel rustig en heel goed, we gaan zien wat we er kunnen dan maken hé

Voor een sportman, gezond leven en dan toch in een kroeg terecht komen …

Ja, maar ik drink niet hé … (lacht)

Ja, wat moeten we doen? Over twee jaar ben ik met pensioen, maar een goede forumule … ik vind het altijd leuk, kameraden ontvangen, wat kaart spelen, wat schaken, backgammon … we worden ouder dus de fysieke oefeningen worden vervangen door kaart spelen en zo, alhoewel dat ik wel van plan ben om zo lang mogelijk te blijven bewegen. Want mijn leuze is toch

zolang je beweegt, blijf je in goede conditie en denk ik dat je ook langer zal leven.

Je hebt eigenlijk ook een bijzondere sportieve prestatie neergezet met worstelen … Olympische Spelen …

As ik er nu ook op terugblik had ik het graag wat langer gedaan, maar ja, ik moest kiezen tussen sport of topsport doen, of geld verdienen. Uiteindelijk met mijn sport was niks te verdienen, dus eigenlijk was de keuze evident.

Is de worstelsport ondergewaardeerd?

Ondergewaardeerd? Alle sporten, alles evolueert … Ik sta daar niet bij stil, ik ik heb dat beoefend, ik deed dat heel graag … ik heb er heel veel vrienden mee gemaakt, ik heb er de helft van de wereld mee gezien … ik vind dat nog altijd een goeie beslissing en ik heb er heel veel plezier mee beleefd. En dan qua prestaties, als ik daar op terugblik, … Momenteel op Belgisch niveau … Mijn vader, mijn nonkel en ik … Ik denk dat wij ver de enigen zijn die dat op Europees-, wereld- en op de Olympische spelen een medaille hebben gehaald. Ik denk dat het 1980 was als ik brons op de Europese kampioenschappen behaalde dat was het jaar van de spelen dus eigenlijk daar had ik wel verwacht van dichter te eindigen maar ja, het is op dat moment … op die moment moet je er staan en de eerste match de grote favoriet dat was die Rus, Sirakov, Hij was Europees wereld en olympisch kampioen. Door omstandigheden op mijn kop gevallen en ik ben in de kleedkamer wakker geworden … tegenslag hé.

Heb je geen plannen om een boek te schrijven?

Ik denk dat er al wel duizend mensen tegen mij gezegd hebben ‘Jul, je moet een boek schrijven, want wat jij hebt meegemaakt, of samen met mij hebben meegemaakt …. Maar ja, dat is voor die mensen misschien maar de helft of een vierde, maar ja ik heb wel plannen gehad. Nu is dat iets minder omdat ik veel werk heb en veel aan mijn hoofd heb, maar misschien gaat het er nog van komen want ik heb al wel wat boeken gelezen van een drietal vrienden die een boek geschreven hebben en ik vind het eigenlijk wel heel plezant .als ge dat terug leest … dat zou er nog kunnen van komen.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws