10 C
Antwerpen
donderdag, april 18, 2024

Vlaamse topacteurs op de bühne in ‘Fientje Beulemans’

Op 18 maart 1910 ging ‘Le Mariage de mademoiselle Beulemans’ in première in Brussel. De voorstelling werd een gigantisch succes in binnen- én buitenland. Door het theaterstuk werd Brussel op de kaart gezet in de internationale theaterwereld. Het succes van deze klassieker is te danken aan enkele typische Belgische ‘ingrediënten’:  folklore, plantrekkerij en… bier. Meer dan honderd jaar later, wekt Loge 10 Theaterproducties Fientje Buelemans weer tot leven. Want meer dan een eeuw na de creatie is het theaterstuk nog altijd relevant. De voorstelling ‘Fientje Beulemans’ loopt van 4 mei tot en met 22 mei in het Antwerpse Fakkeltheater. Op het podium staan topacteurs als Nathalie Wijnants, Ben Rottiers, Daan Hugaert, Erik Goris, Lulu Aertgeerts, Elias Bosmans, Marijke Hofkens en Dirk Bosschaert. Het is trouwens de laatste keer dat je acteur Ben Rottiers – die je onder andere kent als ‘Pol’ in F.C. De Kampioenen – zal zien spelen, want na deze productie gaat hij op pensioen

Le Mariage de mademoiselle Beulemans
foto © Loge 10

Fientje Beulemans is één van de grootste Belgische theaterklassiekers, geschreven in 1910 en een instant succes. Dit verhaal van een brave Brusselse vader rond de jaren 1900, is een subtiele mengeling van romantiek, humor en sentimentaliteit. Het stuk speelt zich af in Brussel, waar Fientje – de enige dochter van de rijke brouwer Beulemans – wordt uitgehuwelijkt aan Isidoor – de enige zoon van de concurrerende brouwer Meulemeester. Maar Isidoor heeft een rivaal in de persoon van Albert Delpierre. Een knappe, jonge Parijzenaar die stage loopt bij brouwerij Beulemans én zijn oog heeft laten vallen op Fientje. Voor wie kies Fientje?

Er staat een indrukwekkende cast op het toneel: Nathalie Wijnants, Ben Rottiers, Daan Hugaert, Erik Goris, Lulu Aertgeerts, Lennart Lemmens, Elias Bosmans, Marijke Hofkens en Dirk Bosschaert. Bruno Van Heystraeten van Loge10 Theaterproducties: “Fientje Beulemans is één van de grootste Belgische klassiekers. Een hele eer om dit stuk, meer dan een eeuw nadat het geschreven werd, te regisseren. Het is een mengeling van romantiek, humor, sentimentaliteit en typische zwans. Iets dat blijft werken, ondanks de veranderde tijdsgeest.”

Over Fientje Beulemans

Op 18 maart 1910 ging Le Mariage de mademoiselle Beulemans in première in het théâtre de l’Olympia in Brussel. Dit blijspel van Fernand Wicheler en Frantz Fonson werd meteen een groot succes in België en daarna in het buitenland. Zo werd het op 7 juni 1910 reeds opgevoerd in het théâtre de la Renaissance in Parijs. Meer dan een eeuw na de créatie is Het huwelijk van Fientje Beulemans nog altijd even spitant. In die tijd was Parijs de gevestigde waarde op gebied van theater en dikwijls de plaats waar de meesten toneelstukken zich afspeelde.

Fientje Beulemans bracht daar verandering in. Plots kwam Brussel op de kaart en doordat het stuk over de hele wereld werd gespeeld, ontstond er een stukje ”Belgisch exotisme”. Het succes van deze klassieker is te danken aan enkele typische ingrediënten van ons land. Folklore, plantrekkerij en bier. Belgicisme zegeviert in deze komedie. In een perfecte balans zijn de personages op een humoristische en positieve manier stereotiep. Ze barsten van “couleur local” en tegelijkertijd lopen ze over van tedere en sentimentele menselijke waarheid

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws