11.3 C
Antwerpen
zondag, april 14, 2024

Uitgeverij Het Vervolg: Faire vergoeding voor auteurs

Met ‘Het Vervolg‘ heeft Antwerpen er een nieuwe uitgeverij bij. Het Vervolg bestaat al wel 27 jaar als communicatiebureau en productiehuis, maar sinds kort is er nu ook een boekuitgeverij bij. “Auteurs verdien het zout op hun patatten niet en dat vind ik onrechtvaardig”, vertelt Peter Thiessen. Bij ‘Het Vervolg’ krijgen de auteurs wel een faire vergoeding.

Gesprek met Peter Thiessen van Uitgeverij Het Vervolg

We willen eigenlijk een uitgeverij zijn die net iets anders is dan de klassieke uitgeverijen, wij noemen onszelf een auteurs uitgeverij, wij noemen onszelf en auteurs uitgeverij, dat wil zeggen, bij ons staat de auteur echt centraal. Iedereen weet of misschien weet niet iedereen het, maar auteurs verdienen eigenlijk het zout op hun patatten niet of nauwelijks. Als er een boek in de winkel ligt, en die kost 20 euro, dan gaat daar maximum 1 misschien 2 euro van naar de auteur en dat is een situatie die ik eigenlijk al heel lang een schrijnend vind en onrechtvaardig, want uiteindelijk zijn dat wel de mensen die hun tijd daar in steken om dat boek te schrijven, om er over na te denken, research te doen, dat is echt een heel proces en ik zeg het, ik vind het onrechtvaardig dat mensen daar niet voldoende voor betaald worden.

En bij jullie is dat anders en krijgen ze wel een faire vergoeding?

Wij werken met een faire vergoeding, het is te zeggen, wij proberen onze eigen kosten tot een minimum te beperken, dus je hebt natuurlijk de drukkosten, je hebt de lay-out kosten, de promotiekosten, maar voor de rest proberen wij zoveel mogelijk van de opbrengst naar de auteur te brengen en concreet komt dat er op neer als een boek 20 euro kost, verdient de auteur bij ons minimum 5 euro, dus eigenlijk een verdubbeling of meer van wat een auteur bij een andere uitgeverij kan verdienen.

Het is nog een jonge uitgeverij dus veel boeken zullen nog niet in het assortiment zitten …

Neen we hebben … in totaal hebben we nu een 15 boeken, titels in het assortiment op onze webshop, waarvan er een aantal zijn die we nog in opdracht van een andere uitgeverij hebben gecreëerd. Dat zijn onze voetbalboekjes, dat zijn biografieën van bekende voetballers als Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Lukaku enzovoort, maar sinds december hebben we ook een zestal eigen titels uitgebracht, waarvan de twee belangrijkste eigenlijk zijn het Darts woordenboek en Daragh, Daragh is een roman van Anna Demuylder, een Antwerpse vrouw en onderneemster, die eigenlijk al jaren met een vrouw in haar achterhoofd zat en ze heeft eindelijk kunnen uitschrijven, heel mooi verhaal, heel meeslepend, het situeert zich in de Keltische tijden, maar op een heel aparte manier is het heel hedendaags geworden. Het gaat over een maatschappij die in verandering is, een maatschappij die problemen kent er is zelfs een pandemie, heel toevallig want Anna heeft het boek 3 jaar geleden geschreven, voor er sprake was van corona en op die manier is het een boek, zoals zij zelf zegt, waar je heel veel kapstokken vindt, mogelijke antwoorden op vragen waar eigenlijk iedereen mee zit. Dus het is een heel mooi verhaal geworden.

En dat Darts woordenboek, dat is een schot in de roos neem ik …

Het Darts woordenboek is ons eerste schot in de roos, dat is verkoopt als warme broodjes …

En zelf ben je ook auteur hé?

En zelf ben ik ook auteur. Ik heb zelf bij en andere uitgeverij 2 romans uitgegeven, de dichtbundels die ik schrijf breng ik zelf uit. Ik heb nu zelf net ‘Proefstuk’ uitgebracht, dat is een werk waar ik heel fier op ben. Niet omdat ik het heb geschreven, maar omdat het een samenwerking is tussen mezelf en mijn dochter. Mijn dochter die fotografe is, die heeft eigenlijk bij mijn tekstjes heeft zij foto’s genomen en dat is dan eigenlijk een heel mooie wisselwerking geworden en daar ben ik best wel fier op.

En binnenkort kan nog niet zeggen wanneer juist, gaat mijn derde roman uitkomen en ik kan al in primeur de titel geven, het is Bart. Bart gaat over een politicus uit Deurne die het einde ziet naderen van zijn grote machtspositie, meer kan ik nog niet vertellen …

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws