13.6 C
Antwerpen
maandag, mei 27, 2024

Nieuwe bruine kroeg brengt ode aan 3 Antwerpse iconen

Enkele dagen geleden deed café ‘Ferre’ de deuren op en in Antwerpen. Het café brengt een ode aan Ferre Grignard, Ann Salens en Nicole Van Goethem. Marilyn, de eigenares van de kroeg, wil er en bruine kroeg van maken, met veel muziek. Voor de inrichting deed ze beroep op ‘Bruno Antiek’, die de opdracht kreeg er een ‘echte Aantwaarpse kroeg’ van te maken. Beide mensen doen hun verhaal

 

Café Ferre, Torfbrug in Antwerpen (waar vroeger Bar Deco was)

 

 

Ferre is eigenlijk een beetje een eerbetoon aan de Ferre, een bekende Antwerpse muzikant en vooral bekend van de Muze. Wij zochten eigenlijk een originele naam een beetje met een achtergrond, met een leuke historiek, vandaar, … wij hebben ook in gedachten van er een muziekcafé van te maken.

Wil dat zeggen dat er hier groepjes kunnen optreden?

Graag! dat brengt leven in de brouwerij. Ik vind het fantastisch om muzikanten bezig te zien, bezig te horen, ja, we moeten die mensen ook wat steunen, zeker in deze periode dus ik zou zeggen: iedereen welkom!

Is het de bedoeling van er echt een bruine kroeg te maken?

Ja zeker. Ik vind de gezelligheid van een oud gebouw

zeer zeer belangrijk.

Ge moet je eigenlijk een beetje thuis voelen hé

Dus het de bedoeling dat Antwerpenaar hier een beetje thuiskomt.

Ja zeker, er komen ook veel mensen van over ’t water, want ik woon al jaren in Bazel, dat zullen jullie wel horen, ik heb ondertussen al mijn buren mijn mede-collega’s beter leren kennen op enkele dagen tijd, het is fantastisch, heel leuk, ik voor mij echt al thuis en echt ondersteund. Dat had ik echt niet direct verwacht in een stad, want ik ben een beetje een dorpsmentaliteit gewoon en daar leven we iets ‘closer’ bij elkaar, maar ik ervaar eigenlijk hetzelfde gevoel hier in ’t stad, ja. Ik voel mij welkom, een beetje beschermd ook door de horecabazen in mijn buurt en dat doet eigenlijk wel deugd.

Bruno, ze hebben jou gecontacteerd om de inrichting te doen hier van de Ferre, dat moest een echt Aantwaarpse kroeg worden hé?

Ja, ik heb de inrichting volledig gedaan, ik heb ook een toog gevonden die uiteindelijk in Epernay in Frankrijk stond en uiteindelijk blijkt die die toog gemaakt te zijn door de firma De Bie in de Kloosterstraat 45 in Antwerpen. Zonder telefoon nummer, dat wil dus zeggen dat die toog meer dan … nog voor 1925 is gebouwd.

Er zijn ook een aantal belangrijke Antwerpse elementen aangebracht, denk ik maar aan de drie Antwerpse figuren die aan de muur hangen …

Ferre Grignard die toch een internationale beroemdheid is geweest in de muziekwereld, Nicole Van Goethem, toch de eerste en de enigste oscarwinnares in België en dan Ann Salens die toch één van de eerste couturiers was in Antwerpen.

Drie belangrijke Antwerpse figuren die eigenlijk heel weinig aandacht toch krijgen …

Ja eigenlijk veel te weinig, want is en waarom heel belangrijke mensen als je ziet dat de Ferre Grignard toch in de Olympia in Parijs heeft gespeeld, dat die toch op de Billboard USA op de cover heeft gestaan, dat zijn toch geen onbelangrijke mensen.

En de Ferre zijn geest dwaalt hier nog rond met de Muze hier achter de hoek.

Uiteraard en die figuren zijn ook allemaal figuren uit de Wolstraat of van aan het Conscienceplein, die hebben ook alle drie in de Wolstraat gewoond en kwamen ook nog in een ander heel gekend café ‘De Kat’ waar zij vertoefden en we wilden dat een beetje coöpteren in het heel systeem.

Het moet echt een Antwerpse kroeg worden hé?

Zeker, als je boven ziet, op het eerste verdiep, daar hangen ook allemaal foto’s van gebouwen die ooit zijn afgebroken in de laatste 50 jaar, zoals het Zuidstation, de Vlaamse Opera en de Hippodroom … dat is hier allemaal aanwezig, een beetje nostalgie ook.

Ook interessant voor jou

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws