Het trappistenbier van Westmalle is vanaf nu ook in beperkte mate te verkrijgen in 3-literflessen. Het gaat dan om de ‘dubbel’ en de ’tripel’. De ‘Extra’, dat relatief nieuw op de markt is, wordt voorlopig nog niet afgevuld in grotere flessen. Manu Pauwels, Hoofd Marketing van de Brouwerij der Trappisten van Westmalle geeft een woordje uitleg.
Gesprek met Manu Pauwels van de Brouwerij der Trappisten van Westmalle
De 3-literfles bestond al enkele jaren, maar als een lege fles. Dus we gebruikten dat puur als een promotiemateriaal om in horeca wat zichtbaarheid rond Westmalle te brengen, gewoon een leuk ‘Westmalle-hoekje’ maar een aantal mensen waren ontgoocheld, die zeiden ‘super mooie fles maar ze is leeg, … gaan jullie er iets aan doen?’ En dat heeft ons wel aan het denken gezet dat we dachten van OK, er zit meer in en dan zijn we dat beginnen te bekijken om die fles ook te kunnen vullen en sinds kort hebben we die stap ook gezet naar een gevulde 3-liter fles.
Wie gaat die nu kopen zo’n flessen?
Wel, er zijn natuurlijk een heleboel Westmalle-liefhebbers die dit graag zouden krijgen als geschenk, maar ook die het graag zouden geven als geschenk. Dus het zit echt in die geschenksfeer, iets extra van Westmalle.
Is die smaak nu anders in een grote fles?
Wel het is natuurlijk zo hoe groter dat een volume wordt, hoe zachter dat een bier gaat smaken. Het is een beetje effect dat we al kennen bij vatenbier, dus als van de fles drinkt of van een vat, dan smaakt dat vatenbier altijd iets zachter. Dit is natuurlijk geen vat maar natuurlijk ten opzichte van een 33-centiliter fles naar een 3-liter fles, speelt dat volume wel. Het is nochthans hetzelfde bier, we brouwen geen speciaal bier om in een 3-literfles te steken. Het is gewoon het volume van de fles die de smaak iets gaat verzachten.
Je hebt enkel de ‘dubbel’ in de ‘Tripel’ op die 3-literflessen, de ‘Extra’ niet.
Ja dat klopt. Het is een technisch verhaal, dus om die 3 liter-fles te kunnen afvullen, moeten we tegelijkertijd ook 75 cl-flessen afvullen, dus bij een ‘dubbel’ een ‘Tripel’ wordt regelmatig ook een 75-centiliter fles gevuld en op die manier kunnen wij dan die die flessen afvullen. Nu de ’75 cl extra’, die bestaat nog niet omdat dat bier nog de nieuw is, denken we dat daar nog geen markt voor is om ’75 cl extra’ te verkopen. Dus ja als we die flessen niet afvullen is natuurlijk ook niet verkrijgbaar op drie liter.
De ‘Extra’ is een vrij nieuw bier hĆØ, maar het heeft toch de weg wat naar de consument gevonden …
Dat klopt. Dus ‘de Extra’ zit ongeveer een 2 jaar nu in de markt en dan bedoel ik te verkrijgen bij de bierhandel en de horeca, maar het verhaal gaat veel verder terug. Dus ‘de Extra’ is ooit ontstaan als een bier dat voor de monniken was bedoeld, dus toen zij begonnen brouwen, wilden zij een een licht bier, niet teveel alcohol, maar toch heel smaakvol en in 1836 hebben zij voor de eerste keer een eigen bier gebrouwen en dit bier was een verre voorloper van ‘de Extra’ die we nu kennen, dus dat heel lichte tafelbier werd dan verbeterd geĆ¼pgraded naar een ‘Extra gerst’ hebben ze dat dan genoemd, omdat er meer gerst in zat en dit is dan de voorvader zullen we maar zeggen van ‘de Extra’.
Maar het is niet extra zwaar hĆØ, want dat zou je ook nog kunnen denken.
Ja, dat klopt. Soms wordt dat wel eens gedacht hĆØ van je hebt een ‘dubbel’, je hebt een ’tripel’, dan is er nog een ‘Extra’ die staat er boven, maar het verhaal zit dus anders in elkaar, het was gewoon een extra verbeterd bier ten opzichte van het originele bier dat er in de abdij werd gedronken.
Nieuw, maar toch is het al populair hĆØ, want ze komen van heinde en verre hier kopen.
Dat klopt, dus die traditie is blijven bestaan om het bier voor de monniken te brouwen, maar natuurlijk die mensen die drinken niet zoveel, dus wij hadden na een brouwsel toch altijd veel ‘Extra’ over en dat hebben we opgelost door dat bier te verkopen, hier wekelijks aan de brouwerij van Westmalle en dan merkten we dat dat wel aansloeg en dat mensen inderdaad van heinde en ver tot hier kwamen, soms twee uur in de auto zaten en we vonden dat we daar toch iets aan moeten doen om het wat eenvoudiger te maken om die rit te besparen en zo zijn we dan er toe gekomen om te zeggen ‘OK, we gaan gewoon zorgen dat dat makkelijker beschikbaar wordt in cafĆ©s en de bierhandel.
En nu ook in de supermarkt.
Klopt ja, dus sinds kort zijn we nu ook de stappen aan het maken naar de supermarkten. Het bier is al aanwezig bij Delhaize en er zullen nog wel supermarkten volgen, dus op die manier wordt het nog eenvoudiger om ‘Extra’ te kunnen kopen en proeven.
Ā© Aantwaarpe.be 2022