Van 29 juni tot en met 6 augustus vinden de Tall Ships Races 2023 weer plaats. De internationale Tall Ships, gaan over de Noordzee, van Den Helder in Nederland naar Hartlepool in Engeland en dan naar het Noorse Fredrikstad. Iedere jongere tussen 15 en 25 jaar kan daaraan deelnemen. Jan Vandenborne Schipper van ‘de Rupel’ vertelt dat het een ‘life-changing experience’ is.
Gesprek met Jan Vandenborne van de Rupel en RYCB
Elke jongere kan eraan deelnemen, er worden ook beurzen uitgeloofd om voor de eerste keer te kunnen de deelnemen, dat gaat vooral naar de kansarme jongeren, dus we proberen zoveel mogelijk jeugd aan te trekken uit alle regio’s en niveau’s van de maatschappij.
Je zegt dat die geen ervaring moet hebben, dat die dus echt alles aan boord leren…
Al doende leert men bij ons. Ik heb een ervaren bemanning mee en die brengen de jeugd bij hè, je loopt een wachtsysteem, dus wij varen dag en nacht, wij gaan door totdat we er zijn, tot aan de finishlijn. En tijdens dat wachtsysteem leren we de jongeren hoe dat ze een positie moeten bepalen op kaart zowel dag als nacht, uitkijk houden wat belangrijk is. We leren ze waren het Noorden ligt om het kort te zeggen.
Maar je moet toch wel een beetje zeemansbenen hebben …
Je moet toch rekenen, eenderde wordt zeeziek, maar we hebben er medicatie voor, dus eh … In heel mijn carrière, ik heb al meer dan 30 Tall Ships Races achter de rug, heb ik er twee geweten die er niet echt doorkomen, dus met de rest komt allemaal wel door uiteindelijk wel door. Uiteindelijk komen die er wel door.
Ik kan aannemen dat dat ook wel spectaculaire beelden oplevert dat je bijvoorbeeld dolfijnen ziet …
Ja en nu zeker met het jaar dat gaat komen, we zitten diep in de Noordzee
je kunt er walvissen tegenkomen, dolfijnen sowieso, Jan van Genten, noem maar op, de fauna en flora is echt mooi, zeker de kusten van Noorwegen de Shetland eilanden, mooi, echt mooi ja.
Maar vertel eens hoe is die beleving om dat mee te doen die Tall Ships Races …
Voor jongeren is hij dat een Life Changing Experience, noemen we dat, de Engelsen noemen dat zo. En dat is inderdaad ook zo hè. Die jonge mensen die komen in contact met andere jongen uit andere continenten, uit andere landen.
De levensstijl aan boord en mekaar helpen, altijd in beperkte ruimten, kleinere privacy,
ge helpt mekaar in goede en kwade dagen een beetje. Het komt natuurlijk ook ten goede van het karakter, ze komen hun eigen wel eens tegen, sommige jongeren die komen hun eigen tegen, zijn onder de vleugels weg van de ouders en nu is het aan mij zelf, dus eh ik ben nu een mama in papa niet, ik ben de schipper hé, dus ik zal ze wel helpen waar nodig, maar ik ga niet hun poep afkuisen als ze van toilet afkomen hé, dat doe ik niet hè.
© Aantwaarpe.be 2022