10.2 C
Antwerpen
dinsdag, februari 27, 2024

Gevangenis in de Begijnenstraat zet deur open voor De Pikkedieve

De Pikkedieve, een Antwerpse coverband, hebben een optreden gegeven in de gevangenis van de Begijnenstraat. De naam ‘Pikkedieve’ is heel toepasselijk omdat ze liedjes ‘pikken’ van andere artiesten en er een Vlaamse of Aantwaarpse invulling aan geven. Voor de 3 Pikkedieve, Marc, Glenn en Vic, was het een unieke belevenis en zij willen het graag nog eens overdoen.

Ook An Janssens, de directrice van de instelling, was heel tevreden en vindt het heel belangrijk dat gedetineerden wat verstrooiing krijgen, vooral als het met zoveel humor is. De laatste tijd is het aantal optredens wat teruggevallen, vertelt ze.

Wie wil werken in het arresthuis van de Begijnenstraat, kan contact opnemen met de directie van de gevangenis op telefoonnummer 03/206 11 00

Gesprek met An Janssens van de gevangenis van de Begijnenstraat en de Pikkedieve

Nu is dat terug redelijk uniek, heel vroeger toen ik hier begon te werken, deden we dat eigenlijk wekelijks, maar toen was onze situatie ook nog heel anders, dan hadden we veel meer personeel en veel minder gedetineerden, dus dat was iets wat we eigenlijk redelijk vlot konden organiseren. Nu de laatste tijd met alle problemen rond overbevolking en personeelstekort is dat moeilijker, zeker ook na corona toen eigenlijk helemaal niets meer mocht, maar goed we zijn blij dat we dat weer hebben kunnen opstarten, al is het in beperkte mate, maar we proberen dat toch, in de zomer zeker, af en toe eens te organiseren.

Nu is het een écht Aantwaarpse band, De Pikkedieve, is dat gebruikelijk dat het Antwerpenaars zijn die hier optreden?

Nee eigenlijk niet. We proberen dat ook wel wat te vermijden dat er bijvoorbeeld in het Nederlands gezongen wordt, omdat ons publiek natuurlijk zeer internationaal is. We zien dat vandaag ook. Iedereen die Nederlands spreekt, heeft natuurlijk de humor van De Pikkedieve mee, ja mensen die geen Nederlands spreken die moeten het echt hebben van de melodie alleen, dus normaal gezien proberen we wel meer voor toegankelijke muziek voor iedereen te zorgen zodat eigenlijk iedereen een beetje kan meezingen, maar goed, het aanbod van De Pikkedieve was er, het was wel eens een grappig item om ook eens in de gevangenis binnen te halen, dus we hebben de toch laten doorgaan.

Hoe belangrijk is dat voor mensen die hier gedetineerd zijn?

Heel belangrijk denk ik, het is natuurlijk maar iets kleins, een druppel op een hete plaat, maar het is toch weer effe mens voelen, je eens ontspannen en goede muziek op de achtergrond. Kijk als dan mensen de moeite nemen om tot hier te komen en ook voor jou nog muziek te brengen, dus ik denk dat dat wel een belangrijke waarde heeft in muziek ja.

(muziek : Awel ja, in’t prison, daar zitten jullie hier nu allemaal hé)

De Pikkedieve, jullie hebben daarstraks opgetreden in de gevangenis in de Begijnenstraat, hoe was het daar?

Ja, heel goed, een beetje afwachtend vonden wij in het begin, maar we zagen direct dat die mensen die binnen kwamen toch wel enthousiast waren.

Ik vond het ook heel losse sfeer daar …

Misschien het eerste liedje dat was raar en dachten ze ‘allez die zingen iets over ‘de Begijenstraat’, wat is dat nu, maar daarna als ze dat door hadden, dan dat eigenlijk toch een beetje humoristisch was … en dan toch door onze zanger, de Marc op een humoristische manier aangebracht, denk ik toch wel dat dat in de smaak viel bij die mensen.

En dan de jarretellen zeker hé …

En dan die jarretellen, hij (Marc) liet die jarretellen zien, wij hebben een jarretellen-liedje, dat is eigenlijk een liedje op de tonen van een liedje van Elvis Presley, en hij laat dan jarretellen zien en vraagt dan ‘van wie zijn die jarretellen?’ En dan kwam er direct een vrouw naar voor en die zei ‘kom ik zal die dan aandoen’ en die heeft dan die jarretellen aangedaan en ja dan begonnen die vrouwen op een luchtige manier te dansen en dan was het ijs gebroken.

Hebben jullie eigenlijk al voor zoveel vrouwen opgetreden? Want het waren uitsluitend vrouwen …

Dat was voor de eerste keer we voor uitsluitend vrouwen, ja dat was de eerste keer.

Is dit nu voor herhaling vatbaar, gaan jullie dat nog doen?

Ja, ik denk het wel, ik kan dat eigenlijk andere groepen ook aanbevelen, toch voor die mensen, het is eender wat ze op hun kerfstok hebben, toch wel iets positiefs te doen eigenlijk voor die mensen.

 

© Aantwaarpe.be 2022

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws