16.1 C
Antwerpen
maandag, oktober 7, 2024

Oudste Chinese restaurant Wah Kel: “Ze komen steeds terug voor de kip met Madrascurry”

Chinees restaurant Wah Kel is het oudste Chinese restaurant in Antwerpen. Het ging open in 1923 en dus stilaan op weg naar de 100ste verjaardag. De huidige eigenaar Yu Siu-Kan is de derde generatie van de familie die het restaurant heeft overgenomen in 1946. Zijn vrouw Sabine is het gezicht van de zaak. De klassiekers zijn en blijven populair, maar de Kip met Madras-curry steekt er bovenuit. Ze komen van heinde en verre voor dit pittige gerecht.

Wah Kel, Verversrui 32 Antwerpen.

 

Nasigoring in Chinees restaurant Wah Kel foto © Wah Kel
Nasigoring in Chinees restaurant Wah Kel foto © Wah Kel
Ribbekes in Chinees restaurant Wah Kel foto © Wah Kel
Zeetong in Chinees restaurant Wah Kel foto © Wah Kel
Gerecht in Chinees restaurant Wah Kel
foto © Wah Kel

Gesprek met Yu Siu-Kan van Chinees restaurant Wah Kel

 

Wah Kel wil zeggen in het Chinees, het zijn 2 verschillende woorden. Wah betekent Chinees en Kel dat betekent immigranten en samen betekent dat dus Chinese immigranten, zoals ik een Chinees ben die in het buitenland woont. Dat is dus de betekenis van Wah Kel.

Misschien is het restaurant zo ontstaan door Chinese immigranten?

Ja inderdaad ja. Wij wonen hier in België, wij wonen dus in buitenland hé.

Jouw grootvader heeft dat dan overgenomen kort na de tweede wereldoorlog?

Ja, dat is inderdaad juist. Maar het restaurant, zoals iedereen dat weet, bestond al in 1923. Maar mijn grootvader heeft het na de tweede wereldoorlog in 1946 overgenomen.

Jij bent nu de derde generatie?

Ja, de derde generatie, echt al heel lang.

En je doet dat niet alleen hé, maar met je vrouw?

Ja met mijn vrouw Sabina, ja want zonder haar zou ik dat niet zo lang kunnen volhouden.

Zij is eigenlijk het gezicht van de zaak, he?

Ja, dat is waar, want iedereen komt binnen en vragen meteen, waar is Sabientje, waar is madam? Mij zien ze eigenlijk niet, want ik sta atlijd in de keuken he.

Door al die jaren heen, is het menu eigenlijk veranderd?

Ja toch wel ja, want het oude menu van tijdens de tijden van mijn grootvader dat had misschien maar 20 a 30 gerechten, soepen en zo, maar nu zijn dat er al bijna honderd gerechten, ja. Mijn vader heeft dat lang op die manier gedaan en ja tijdens mijn periode zijn daar een aantal gerechten bijgekomen inderdaad, ja.

Wat zijn jullie topgerechten, wat wordt er het meest gegeten?

Het meeste is nog altijd Nasigoring en Bamigoring en kip met curry natuurlijk en de laatste jaren is het eigenlijk kip met Madrascurry, dat is een kip met speciale curry, de Madrascurry.

Hele pikante curry?

Ja hele pikante curry en dat is dus voor de echte liefhebbers en ze komen altijd terug om kip-madras te eten en ze willen ook niets anders, ze eten altijd hetzelfde kip-Madras, kip-Madras, kip-Madras …

Je hebt waarschijnlijk ook een heel vast cliënteel waarschijnlijk generatie op generatie?

Ja dat wel. Eerst de grootvader, dan de vader en dan nu kleinkinderen hé. Dat hebben ook gezien ja, ja.

Kinderen, kleinkinderen, … is er voor jullie al opvolging voorzien?

Ja, dat is moeilijk mijn zoon staat er niet zo graag in de keuken die vindt dat een beetje te vettig en ook moeilijk want voor de vrije tijd tegenwoordig willen ze allemaal vrij zijn op een weekendje en zo.

Restaurant doen en in de weekend vrij zijn … dat is niet zo gemakkelijk.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws