15.1 C
Antwerpen
vrijdag, juni 14, 2024

Nieuw boek en unieke expo over Eugeen van Mieghem

Er is een nieuw boek over de Antwerpse ‘kunstenaar van het volk’ Eugeen van Mieghem, daarnaast ook een unieke tentoonstelling met werk uit privécollecties. Die expo is uniek omdat het om werken gaat die bij verzamelaars thuis aan de muur hangen. Bovendien is de toegang gratis. De tentoonstelling gaat door bij Cepa op de Brouwersvliet 33 van 18 januari tot en met 24 februari, elke werkdag tussen 14 en 17u. Erwin Joos, conservator van het Eugeen van Mieghem museum vertelt meer over de expo en het boek ‘Antwerpen rond 1912’.

Gesprek met Erwin Joos, auteur, conservator Eugeen Van Mieghem museum en van de expo in Cepa.

We werken nu aan reeks die gewijd is aan periodes in het leven van Van Mieghem, dus we hebben een boek gemaakt over het jeugdwerk, een boek gemaakt over de art deco. We hebben een boek over Red Star Line, dat is dan een themaboek, maar nu was het moment aangekomen om een boek te maken over de periode laat ons zeggen vanaf 1905 tot 1914 dus Antwerpen rond 1912.

1912 was ook een bijzonder jaar voor Eugeen Van Mieghem …

Klopt. Hij heeft in 1912 in november zijn eerste individuele tentoonstelling gehouden, hij was dan al 37 jaar oud, dat was in het Koninklijk kunstverbond dat is het huidige Arenbergtheater en dan waren de kunstcritici heel enthousiast en ze schrijven al dat hij behoort tot de grote belofte van de Belgische school en de Antwerpse burgerij begint dan toch een klein beetje zijn kunst te kopen, maar natuurlijk op het ogenblik dat hij toch wat succes begint te kennen, breekt kort daarna de eerste wereldoorlog uit, in augustus 1914.

Het unieke aan deze boekenreeks is dat het per periode is ingedeeld, dat is eigenlijk weinig kunstenaars gegeven hè …

Ja dat is zo. Dat is eigenlijk een bewijs van de verscheidenheid van het oeuvre van Van Mieghem, want iedereen vindt elk boek prachtig, Men zegt elke keer ‘het is toch een verrassing, het is elke keer precies nog beter’ en dat is toch wel indicatief denk ik voor het zeer hoge niveau dat Van Mieghem heel zijn leven heeft behaald in zijn kunst. Maar waar hij niet noodzakelijk mee naar buiten is gekomen. Dus veel Antwerpenaren, toen Van Mieghem stierf in 1930, beseften eigenlijk niet hoe groot die kunstenaar wel was.

Hetgeen me opvalt is dat er ook heel veel illustraties in staan …

Dat doen we bewust. We willen eigenlijk … de inventaris van ‘de Stichting’ zal zonder twijfel duizenden beelden bevatten, maar het grote aantal tekeningen dat ook uitmuntend is, is zo groot dat we trachten elke keer illustratief aan te tonen rond een topwerk, de voorbereidende studies, bijvoorbeeld in potlood dan heb je een aquarel, dan heb je een pastel en de top van de piramide is dan een schilderij, dat dan toch wel zeldzaam is.

In dat boek die illustraties, dat zijn ook werken van verzamelaars, neem ik aan ….

Ja dat is hoofdzakelijk van verzamelaars. Laat ons zeggen de grootste collectie ter wereld is wel het Stedelijk Prentenkabinet, dat is dus het Plantin-Moretus museum, dat bezit 613 werken op papier, maar dus geen schilderij of schilderijen, maar dus de aanvulling laat ons zeggen, het grootste deel van het oeuvre zit toch nog altijd in privé verzamelingen verspreid vooral in Antwerpen, maar ook in binnen- en buitenland.

En die verzamelaars daar ga je binnenkort mee samenwerken, want er komt weer een nieuwe Expo in Cepa …

Ja we zijn heel blij dat we toch het vertrouwen weer krijgen om een 50-tal topwerken uit privé verzamelingen uit te lenen voor deze tentoonstelling die opent op 18 januari en loopt tot in februari, elke werkdag van 11 tot 17 uur gratis toegankelijk en we hebben toch weer het vertrouwen gekregen van die privé verzamelaars om die werken uit te lenen.

Dat wordt ook hoe langer hoe moeilijker hè …

Inderdaad want we hebben voor de tentoonstelling in Museum De Reede, rond de echtgenote van Van Mieghem, Augustine Pautre, toch ondervonden dat sommige verzamelaars echt beginnen te twijfelen, het duurt twee maand, twee maand en een half, drie maand … dat werk wordt dan uit hun woonkamer weggenomen voor een lange tijd en ja we hebben toch drie verzamelaars gehad die niet meer wilden uitlenen.

Een reden te meer om naar Cepa te gaan in de tentoonstelling te bekijken …

Absoluut een vooral ook omdat het gratis is hè.

© Aantwaarpe.be 2023

 

Over het museum Eugeen Van Mieghem

Geschiedenis van het museum

Op initiatief van de Eugeen Van Mieghem Stichting (in 1982 door Erwin Joos opgericht) werd op 24 maart 1993 het eerste Eugeen Van Mieghem Museum in Antwerpen ingehuldigd.

Het pand in de Korte Riddersstraat nr. 2 werd al snel te klein en op 24 maart 1998 verhuisde het museum naar Beatrijslaan nr. 8 op de Antwerpse Linkeroever.

Dankzij het mecenaat van de Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV) werd op 30 maart 2010, in aanwezigheid van haar toenmalige voorzitter Nicolas Saverys, het nieuwe Eugeen Van Mieghem Museum ingehuldigd in Het Redershuis, Ernest Van Dijckkaai nr. 9. Het museum zal hier gevestigd blijven tot maart 2030.

De Stichting Eugeen Van Mieghem, die de werking verzekert van het museum, telt ca. 1.000 leden en wordt niet gesubsidieerd. Alle middelen van de vereniging worden geïnvesteerd in de collectie van het museum. Het museum kan rekenen op de jaarlijkse bijdragen van haar leden, hulp van vrijwilligers en op steun van sponsors.

In het museum kan u een 200-tal werken in diverse technieken uit het oeuvre van Eugeen Van Mieghem (1875-1930) bewonderen. Ze worden chronologisch getoond met aandacht voor het sociale en culturele leven in Antwerpen en Vlaanderen van rond de eeuwwisseling.

Alle kunstwerken in het museum zijn ofwel in bruikleen uit privécollecties ofwel eigendom van de stichting.

U kan tijdens uw bezoek ook een film zien over het leven van de kunstenaar en verschillende boeken raadplegen die over hem zijn gepubliceerd.

Wie het museum bezoekt met een groep kan met een van onze gidsen ook het prachtig gerestaureerde Redershuis bewonderen.

Momenteel is er ook een oproep gaande om enkele ‘verloren werken’ van de expo in 1930 terug te vinden.

 

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws