11.3 C
Antwerpen
zondag, april 14, 2024

Mineralogen uit verschillende hoeken van de wereld op Minerant

Op 7 en 8 mei kan je in Antwerp Expo terecht op Minerant, de beurs voor liefhebbers van mineralen. Dit jaar komen naast de Belgische deelnemers ook exposanten uit Peru, Afghanistan en Tsjechië. De Mineralogische kring Antwerpen hoopt opnieuw wat jongeren te bereiken, want die lijken er toch wat voor af te haken, vertelt Hugo Bender van de Mineralogische Kring Antwerpen.

 

Gesprek met Hugo Bender van de Mineralogische Kring Antwerpen.

Agardiet Grubeclara
foto © Paul Mestrom

Wat er op de Mineralenbeurs te beleven is, is uiteraard heel veel mineralen die er uitgestald zijn en die daar te koop zijn, of gewoon te kijk. We hebben een 420 meters standen, lopende meters en een 85-tal deelnemers die uit heel wat landen komen, een stuk of zes landen, uiteraard veel Belgen, Nederlanders, Duitsers, Fransen maar ook Afghanistan, Peru zelfs, Tsjechië en die brengen mineralen of fossielen mee en die kunt ge daar bij hen kopen.

Waarom koop je nu een mineraal?

Ja waarom koop je het? Omdat je het wil verzamelen uiteraard en verzamelen joe je omdat je ze mooi vindt of omdat je geïnteresseerd bent in bepaalde gebieden, waar die mineralen vandaan komen of je wilt een bepaald soort mineralen verzamelen, dergelijke argumenten kunnen daarvoor dienen.

Hebben die ook helende krachten, mineralen?

Veel mensen denken dat en als je er echt in gelooft, dan zal dat misschien wel helpen maar echt bewijze daarvan zijn er toch niet.

Die mineralen waar vind je die zijn die nog in België te vinden?

In principe … mineralen vindt je overal. Elke gesteente op aarde, de korst van de aarde bestaat vol bijna volledig uit gesteenten, uiteraard ook uit zeeën, maar elke gesteente is menging van mineralen.

Wat interessant wordt om te verzamelen, is natuurlijk als er grotere kristallen in zitten dat kan zijn in spleten of holtes door vulkanisme, omdat daar plaats voor grotere kristallen om te groeien en deze zijn uiteraard interessant want verzamelen.

Wat zijn zo de populairste mineralen?

Populairste mineralen, laat ons zeggen, de meest veelvoorkomende zijn zeker kwarts, iets dat iedereen kent, dat vind je overal in de wereld, ook in België vind je op heel veel plaatsen kwartskristal, ook in de Alpen, wat ook zeer aantrekkelijk is in allerlei kleuren zoals bijvoorbeeld malachiet die ook heel bekend is bij de meeste mensen wel, fluoriet, die soort mineraal dat een eenvoudige structuur heeft, een kubische structuur, maar dat in heel veel kleuren kan voorkomen en dat dan heel aantrekkelijke kristallen vormt.
En zo zijn er in totaal bijna 6.000 soorten, maar niet allemaal in grote kristallen voorkomt in de natuur.

Is er nu ook interesse bij jongeren om kristallen te verzamelen?

Ja, dat is een beetje een probleem, omdat het moeilijker is om zelf te gaan zoeken vroeger waren er veel meer plaatsen waar je zelf kan gaan zoeken. Vroeger waren er veel meer plaatsen je zelf kon gaan zoeken, waar je toelating kreeg om ’te gaan kappen’ zoals wij zeggen, maar er is toch nog heel wat jeugd zeker op de mineralenbeurs zie je dat er heel veel interesse is van jongeren. Zo rond de twaalf jaar 12 – 15 hebben ze allemaal interesse in stenen, maar dikwijls gaat het daarna wel wat achteruit, maar we hopen altijd dat er toch wel wat geïnteresseerd blijven en dan doorzetten naar de verenigingen.

Ook interessant voor jou

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws