17.1 C
Antwerpen
vrijdag, juni 14, 2024

Groenwand zorgt voor muren van de toekomst: luchtzuiverend en mooi

Groenwand specialiseert zich in unieke, luchtzuiverende beplantingsprojecten voor een gezonder binnenklimaat, een betere akoestiek, temperatuur en luchtvochtigheid. Tegelijkertijd is het een origineel kunstwerk aan de muur. Marieke Govaerts wil haar projecten toegankelijk en betaalbaar voor iedereen houden. Haar atelier is gevestigd in het voormalige woonhuis van Hugo Claus.

Gesprek met Marieke Govaerts van Groenwand

Groenwand zorgt voor muren van de toekomst: luchtzuiverend en mooi
foto : © Aantwaarpe.be
Marieke Govaerts van Groenwand foto © Aantwaarpe.be

Groenwand is eigenlijk een bedrijf dat zich focust op het creëren van een heel unieke groenbeleving. We maken eigenlijk groene wanden dat kan gaan van een moswand of en mos-toepassing tot een levende verticale tuin die ook de lucht zuivert. We doen heel unieke beplantingsprojecten, dat kan gaan van een gewone kamerplant, maar evengoed een high-end project zoals een hangende tuin of een binnenvijver, een soort tropisch gevoel, al dan niet in combinatie meer onderhoud, en echt helemaal op maat van de klant. We willen meer doen dan een gewoon groen verhaal plaatsen, we willen de betrokkenheid en werken met een link naar het bedrijf zelf.

Naar het bedrijf … is het dan enkel voor bedrijven?

Nee, we hebben eigenlijk een gamma specifiek op kantoren gericht, maar daarnaast hebben we eigenlijk ook voor de particuliere markt een heel uitgewerkt productgamma, waarbij er ook aan heel kleine prijzen of met een ‘do-it-yourself’ concept gewerkt kan worden rond groen in huis voor de woonkamer. Een derde groep die we ook willen benaderen en waar we heel erg rond werken, is de scholengemeenschap, omdat groen in de klas een heel belangrijk thema is, ook naar educatie toe werken we ook met mijn stem pakketten rond het maken van een eigen CO2-monitor in de klas of een groene wand, die ook de schoolvakantie bijvoorbeeld overleeft, doordat die wordt geautomatiseerd. We vinden dat toch een heel belangrijke groep ook.

Vergt dat veel onderhoud?

Eigenlijk is dat een beetje de keuze van de klant. Een moswand vraagt geen onderhoud. Dat is een schilderij, ge kunt dat gewoon hangen, Ge moet daar niet naar omkijken, geen water, geen licht nodig, kan op een heel donkere plek en dan heb je natuurlijk de verticale tuin, waarbij we met levende planten werken en die vragen uiteraard onderhoud maar dan kunt ge zodanig automatiseren dat er eigenlijk ook weer geen tijd of iets voor nodig is.

Ik zie ook lampen met groen in, wat is dat?

Dat is eigenlijk een collectie de Terra Lights die ik heb ontwikkeld, dat zijn eco-systeempjes met een kleine led-lichtbron, verbruiken heel heel weinig, maar net genoeg om warmte te produceren die dan voor een bepaalde luchtvochtigheid zorgt, waarbij dat je eigenlijk een gesloten landschapje hebt dat zichzelf onderhoudt. Dat is een heel leuk concept. Het is niet echt bedoeld als een plant, er is geen contact met de buitenlucht of luchtzuivering, het is meer een esthetisch designobject waarvan dat je gerust kunt zijn dat het altijd fris en groen gaat zijn en ook voor een beetje licht zorgt.

Mensen die iets aan de muur willen, die kunnen jou contacteren, maar zij kunnen ook hier naar toe komen om het zelf samen te stellen he …

Ja ik vind het heel belangrijk dat mensen naar huis gaan met een product dat 100 procent naar wens is, dus ik heb hier een atelier, een open atelier de laatste dag van de maand kunnen mensen gewond zomaar komen, anders is het op afspraak en je kiest vooraf gewoon de lijst die je wenst, de grootte en dan gaan we samen aan de slag. Het is een heel leuke open werkdag, ik begeleid de mensen, ze maken eerst een testkadertje dat ze dan ook mee naar huis kunnen nemen als surplus eigenlijk en ja bij de afloop van zo’n ‘smos-werkdag’, dan hebben de mensen een 100% naar eigen wens paneeltje aan een heel lage prijs, omdat ik natuurlijk op die manier de werkuren kan laten vallen, hebben de mensen tegen een heel heel betaalbare correcte prijs iets de 100% naar smaak is en dat vind ik belangrijk om ook die doelgroep te bereiken die jammer genoeg anders niet aan bod komt om een product zoals dit in huis te kunnen halen.

Je zit sinds kort in een nieuw pandje een centrum Antwerpen hé …

We zijn eigenlijk een tijdje op zoek geweest naar een leuke plek, we hadden een atelier, we hadden een werkruimte, we hadden en kantoor en thuiskantoor vanwege de corona ook, we hebben dan ook het klei-atelier gehad en in plaats van al die plekken op verschillende plaatsen en het transport, hebben uiteindelijk gekozen om die locatie samen te brengen en ook nog eens een ruimte creëren waar mensen gewoon zomaar met de laptop kunnen aansluiten en kunnen delen in de creativiteit. Een plek waar we mensen kunnen inspireren die ook showroom is en ook eindelijk woonst. Dus het rare is dat dit een open huis is, waar mensen het groen kunnen zien zoals het bij hen ook aan de muur zou hangen en dat maakt het echt een belevingsplaats. Het huis heeft ook een leuke geschiedenis, het is het oude huis van Hugo Claus, het is ook zijn atelier geweest, dat is ook leuk meegenomen, het is industrieel en dat geeft ook de mogelijkheid om hier een vijver binnen in huis te halen, in de living, om een tropische tuin te creëren, er is een wintertuin aan, dus het is eigenlijk de juiste locatie denk ik kom om met dit verhaal verder te gaan.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws