17.5 C
Antwerpen
zaterdag, juli 13, 2024

Leer gratis reanimeren met Antwerpen redt

Dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Door binnen 3 tot 5 minuten te starten met de reanimatie en door een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken, verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot 70%. Daarom geeft Het Vlaamse Kruis, samen met de stad Antwerpen en de districten cursussen ‘Antwerpen Redt‘. De cursus – die zo’n twee uur duurt – is volledig gratis. Wij gingen een kijkje nemen bij de baseballclub Squirrels in Borgerhout.

Gesprek met Daniel Van Themsche van Het Vlaamse Kruis

Je ziet hoe langer hoe meer op elke straathoek en op gelegenheden waar dat, of plaatsen waar veel mensen samenkomen, AED toestellen hangen en heel veel mensen hebben daardoor de foutieve indruk dat ze eigenlijk niet meer moeten reanimeren dat het toestel alles doet, maar niks is minder waar. Uw basis-reanimatie die blijft nog altijd bestaan. Dat toestel is gewoon een stukje dat erbij komt, dat de slaagkansen enkel vergroot, maar uw basis-reinimatie dus uw hartmassage eventueel uw beademen, blijft nog altijd essentieel en het is van belang dat zoveel mogelijk burgers dat kunnen. Het is fijn als u en ik buiten op straat wandelen, we zijn aan het winkelen en er gebeurt iets met ons, dan is het leuk om te weten dat er iemand in de buurt is die misschien snel zou kunnen ingrijpen, dat je daar geen kostbare tijd verliest en dat proberen we met dit project te bereiken, de burgers in Antwerpen zo goed mogelijk op te leiden is op breed mogelijk.

Op elke manier gebeurt dat?

We gaan in alle districten van Antwerpen en in Antwerpen zelf op talrijke locaties gratis de opleiding aanbieden in samenwerking met de stad Antwerpen waarbij we de mensen uit alle lagen van de bevolking eigenlijk uitnodigen om de opleiding te komen volgen.

Die is gratis en die duurt maar 2 uur eenmalig, moet er een bepaalde voorkennis zijn?

Nee voorkennis is zeker een vast niet nodig. U begrijpt op 2 uur kan je geen volledige ehbo-cursus geven, maar de basishandeling, de basisreanimatie daar hebben we voldoende tijd om dat op 2 uur mee te geven.

Hoeveel mensen sterven er jaarlijks in Vlaanderen aan een hartfalen?

Exacte cijfers zijn er niet over maar het zijn toch om en bij de 12.000 mensen die op jaarbasis vroegtijdig overlijden aan hartfalen. Mensen als u en ik die ogenschijnlijk gezond zijn en die plots een probleem krijgen met het hart. Daarvan zouden we bijna de helft kunnen reanimeren als we snel ingrijpen.

Zijn er indicatoren die aanwijzen dat je een hartfalen gaat krijgen?

Er zijn meerdere indicatoren. Soms zijn die zeer duidelijk, soms zijn die minder duidelijk en soms zijn die er ook niet hè. Dat is heel moeilijk om juist te zeggen. Heel belangrijk is dat als je iets voelt, bijvoorbeeld je bent veel sneller buiten adem dan anders, slapende handen een tintelend gevoel, andere zaken pijn op de borst, enzovoort, dat je dan onmiddellijk een arts of eventueel – als het ernstige klachten zijn – zelfs onmiddellijk 112 verwittigt. Liever een keer teveel, we komen liever een keer sneller ter plaatse, maar dan zijn we zeker als het niks is dat het ook goed is, maar stel dat het dan toch ernstig is, ja dat ze hebben er al snel bij.

Die cursussen van Antwerpen Redt hoelang lopen die nog?

Die lopen nog zeker tot einde dit jaar.

cursist Antwerpen Redt
foto © Aantwaarpe.be 2023
Lesgever Daniel Van Themsche van Het Vlaamse Kruis foto © Aantwaarpe.be 2023

© Aantwaarpe.be 2023

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws