12.1 C
Antwerpen
zondag, mei 26, 2024

kinderboerderij 2.0 opent eerste weekend van september

De kinderboerderij in Wilrijk gaat opnieuw open in september. Bedoeling is opnieuw de uitstraling te geven van de tijd van boer Karl, maar in een modernere versie met horeca en mogelijkheden voor evenementen. Zo zit men met de organisatoren van de Zomer Van Antwerpen rond de tafel. Er komt ook een Eco-Amphitheater in samenwerking met CC De Kern. Maar het sociale karakter moet blijven. Er is aandacht voor bijzondere jeugdzorg en scholen een de buurt zal actief betrokken worden bij de werking. Vzw De Koempanie trekt de kar, maar men is op zoek nog naar vrijwilligers die gepassioneerd zijn door dieren en tuinieren. Uiteraard zullen er heel wat verschillende diersoorten te zien zijn, en geiten mogen in het Geitendorp niet ontbreken, vertelt Tijl Taeymans, één van de initiatiefnemers

 

Foto’s : Felix archief Antwerpen, Pixabay en Aantwaarpe.be

Gesprek met Tijl Taeymans van de Kinderboerderij Wilrijk

 

Hier staan drie gebouwen die we volledig willen renoveren, heel het terrein zelf moet ook helemaal gerenoveerd worden uiteraard, we moet zien dat de diertjes binnenkort mooie stallen hebben en een mooie infrastructuur, zodat die zich direct thuis voelen en natuurlijk niet teveel stress hebben. Alle hekken zullen ook moeten gerestaureerd worden, de serre ginderachter moet helemaal gerenoveerd worden bijvoorbeeld, er komt heel wat bij kijken uiteraard ja.

Wordt het weer zoals bij boer karel?

Ja zeker, we willen zeker in zijn voetsporen treden, hij heeft een hele mooie voetafdruk achtergelaten, zal ik maar zeggen, we willen dat zeker terug opvolgen, maar met een modern kantje dan, er komt hier bijvoorbeeld horeca, wat er bijvoorbeeld vroeger niet was hé, mensen kunnen nadat ze de kinderboerderij bezichtigen, een lekker drankje of een lekker hapje nuttigen, er zal een hele slaapzaal zijn bijvoorbeeld om boerderij klassen te organiseren, er komt een heel educatieve kant ook. Er zal ook een hele community opgestart worden voor teelt en dergelijke, het is een hele open boerderij, ja.

Wie gaat hier allemaal terecht kunnen?

Iedereen! iedereen is sowieso welkom, van klein tot groot, mensen zonder tanden van jong tot oud, geen enkel probleem, idereen is uiteraard heel welkom en uiteraard willen wij ook terug zoals vroeger heel graag heel veel schooltjes over de vloer hebben, om aan Antwerpse stadskinderen te laten zien waar hun eten vandaan komt en hun groentjes, dus het is echt de bedoeling om boerderij klassen te organiseren bijvoorbeeld of gewoon dagtripjes voor schooltjes, maar ook gewoon voor families en jonge gezinnen, die even willen komen kijken hoe het hier allemaal werkt.

Er is ook bijzondere aandacht voor jeugdzorg hé?

Ja absoluut we werken ook samen met twee sociale instanties, één daarvan is Wingerdbloei, die werkzaam zijn al jaren in de bijzondere jeugdzorg, dus er zal één professioneel begeleider hier staan met een leefgroep, die eigenlijk mee zal werken op de kinderboerderij met de dagdagelijkse werking die in werking zal gesteld worden en dan is er nog een andere sociale instantie: Spring in ’t veld, die zijn heel nieuw. De naam zegt het misschien een beetje zelf, spring in het veld. Zij zullen samenwerken met anderstalige boeren, die ze een kans willen geven om terug in de maatschappij te komen, om zo ja, werkzaam te zijn.

Klemtoon ligt nog altijd op dieren, welke dieren zullen hier terecht komen?

Heel wat! Emoes, alpaca’s, ezels, geiten, schapen, pony’s zullen er ook terugkomen, ja heel wat en uiteraard ook kippen en honden en katten en dergelijke zullen er ook zijn, de typische boerderijdieren maar dan toch nog met iets extra’s.

Maar er wordt ook aandacht besteed aan tuinieren, aan de boerderij, de planten enzovoorts he …

Ja, uiteraard het ecologische aspect is voor ons heel belangrijk.

We willen echt een community opstarten met mensen uit de buurt, maar ook gewoon uit het Antwerpse eigenlijk die hier mits een vrije bijdrage groentjes kunnen komen telen onder het professioneel toezicht van onze boer, die al heel wat ervaring heeft, dus dat is echt wel bedoeling, dat ecologische aspect, dat de fauna en de flora floreert.

Maar dan moet natuurlijk eerst die bodem nog gesaneerd worden of is dat al gebeurd?

Nee dat is een proces dat even in beslag zal nemen. Helaas, maar we willen dat op een deftige manier doen en op een ecologische manier, in samenwerking met ‘de Volle Grond’ die nu werkzaam is in het Pakt op het Groen Zuid. Zij zijn eigenlijk al bezig daar om op een ecologische manier te telen op hooibalen. Met een hele technische werking van allerlei bacteriën en mineralen is dat zeker mogelijk om op hooibalen te telen en zo dat proces in werking te stellen om de bodem op een ecologisch bij niet te saneren.

De Koempanie, dat is de vereniging die erachter zit, ja, wie of wat is dat?

Wel we zijn eigenlijk met drie bezielers, zal ik maar zeggen, ik, Steven en Tim en wij zijn daar twee jaar geleden mee begonnen, maar omdat het zo’n groot project is, leek het ons niet te doen om dat helemaal alleen te doen, vooral wij hebben heel veel kennis over organisatie en evenementen organiseren, maar als het komt op dieren en teelt en dergelijke, zijn wij … We zijn best wel dierenliefhebbers en dierenvrienden en wij hebben zelf ook allemaal een de moestuin, maar om echt een grootschalig project te doen, hebben wij er een heel aantal experts erbij gehaald zoals een professionele boer, een dierenverzorger, de twee sociale instanties waarover ik het net al had en dan ook een aantal leerkrachten om het educatieve aspect aan te pakken en allemaal samen vormen wij VZW De Koempanie.

En blijft de naam ‘kinderboerderij’ behouden of wordt dat wat anders?

Nee we zullen het voorlopig nog ‘Kinderboerderij Wilrijk’ noemen omdat dat het best bekend is bij de mensen natuurlijk, het staat ook gewoon voor de kinderboerderij hier in Wilrijk, dus het leek ons een beetje gek om daar een andere naam aan te geven dus voorlopig is het gewoon kinderboerderij Wilrijk.

Met de nodige geitjes in het ‘Geitendorp’?

Uiteraard dat kan natuurlijk niet ontbreken. We hopen ook mee te doen aan de Geitenstoet in september en daar contact op te nemen met die mensen om mee deel te nemen aan de Geitenstoet uiteraard, het zou fantastisch zijn.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws