11.3 C
Antwerpen
zondag, april 14, 2024

Huis vol mysteries en legenden opent de deuren

Het burgerhuis in beaux-artsstijl ‘Den Gruunen doktoor’ op de Italië kan vanaf nu bezocht worden op afspraak. De bewoner, Luc Mensaert, leidt de mensen langs zijn immense kunstcollectie en bijzondere kamers; De Living, de torenkamer, de theaterzaal en … de fluisterkamer. Overal hangt een verhaal aan vast. De mysteries en legenden worden vol vuur verteld door Luc, die zelf een chauvinistische Antwerpenaar is. Rondleidingen kunnen in groepen van 8 a 10 personen, enkel op afspraak. Ook een glaasje champagne kan er geschonken worden.

Je kan een rondleiding boeken via 0475/601 834. Mail : [email protected]

Gesprek met Luc Mensaert van ‘den Gruunen doktoor’

Dit is een huis dat niet gebouwd is om in te wonen eigenlijk. Dit is gebouwd als een soort van ontspanningsplek voor de notabelen onder andere.

Welke notabelen kwamen er dan zo?

Dat waren vooral de natiebazen natuurlijk want die hadden dus honderden mensen in dienst, dus ja en dan moesten er afspraken gemaakt worden met schepenen en met alles dus ja en hier komen ze dus vertier zoeken, want hier beneden in het theater stond een vleugelpiano en hier kwamen zijn beetje ontspannen en ook konden er korte deals afgesloten worden.

Ontspannen denk je dan ook een beetje aan ontucht of is dat te ver?

Ontucht is misschien iets te ver, wat is trouwens ontucht? Maar er was misschien wel wat vrouwvolk aanwezig.

Het theater dat is al een bijzondere ruimte hier. er zijn ook andere ruimtes die ook wel heel interessant zijn, denk ik maar aan de ‘fluisterkamer’.

Ja, de ‘fluisterkamer’ is natuurlijk het speciale van dit huis, ja, daar gonzen natuurlijk veel legendes rond en één van de legendes is dus dat de hoge klerikalen, die hier ook kwamen, een beetje ontspanning zochten. Dat was in die tijd zeker niet vreemd en dat is in deze tijd misschien ook niet meer zo vreemd.

Maar dat vertel ik allemaal tijdens een van de rondleidingen die in gebeuren.

Tijdens die rondleidingen kan men ook zien dat er hier heel wat kunst hangt, het is onwaarschijnlijk hoeveel kunst hier hangt.

Ja, ongeveer 350 werken hangen er op, dus dat is wel wat en en alle stijlen zijn vertegenwoordigd, van impressionisme naar fauvisme , …

Noem het op alle stijlen zijn aanwezig dus en ik willen mensen we een beetje opkachelen en opwarmen om weer echte kunst in huis te halen en niet zo een fotokopie van New York in hun living hangen, zo van de Ikea dus.

Jij bent een Antwerpenaar in hart en nieren en je vindt toch ook wel de dat de Antwerpenaars niet chauvinistisch genoeg zijn.

Ja vandaag is ook de bedoeling van mensen hier met zijn op te warmen ja, … Er hangt hier uiteraard ook internationale kunst en religieuze kunst  …

maar ook veel Antwerpse kunst zijn en al wat er te koop kan komen van litho’s en van etsen en schilderijen van uit Antwerpen, dat kun je vinden ja.

De mensen mogen hier komen rondkijken op afspraak in een rondleiding?

Ja uiteraard met een rondleiding; Ik woon en ik werk hier ook dus en uiteraard is het is de bedoeling dat een beetje samen blijven en dat we samen kunnen genieten van dit mooie pand en van de mooie geschiedenis en legendes en ook van de mooie kunst dus ja en ook van de muziek want hier in het theater organiseer ik nog elke maand een concertje dus en we zoeken we altijd muzikanten die wat leuks of wat nieuws kunnen brengen.

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws