11.3 C
Antwerpen
zondag, april 14, 2024

Helios : Veel lekkers uit Antwerpen en omstreken

In de Berchemse Statiestraat vind je Helios. Voor de één een koffiewinkel, voor de ander een theewinkel, maar voor iedereen vooral een ‘bollenwinkel’. Er zijn honderden verschillende soorten snoep, pralines, dranken én een heleboel écht Antwerpse producten. De huidige eigenaars, Juliette en Feliciano zijn gepassioneerd met hun producten bezig en maken nog graag de tijd voor een babbeltje.

Gesprek met Juliette van Helios in Berchem

Ik ben Juliette en samen met Feliciano runnen wij deze winkel al sinds 30 jaar, maar eigenlijk bestaat deze winkel al bijna 100 jaar en wij zijn de fiere trotse vierde generatie van deze zaak.

Is het eigenlijk een bollenwinkel op is het een koffie- en theewinkel, want er staat hier vanalles?

Eigenlijk is dat heel grappig want wij zijn voor sommigen de bollenwinkel, voor sommigen een theewinkel en voor sommigen de koffiewinkel en wij verkopen dus effectief zelf gebrande koffie een honderdtwintigtal soorten losse thees en snoep ja in overvloed en ook chocolade.

Die koffie die wordt hier zelf gebrand?

Ja wij leunen nog altijd op onze makelaars die de juiste soorten voor ons vinden en we hebben soms tot 15 soorten koffie maar dat is de mensen gewoon lokt naar Helios.

Er is ook Antwerpse chocolade?

Ja sinds kort is er heel klein bedrijfje van 12 vierkante meter groot, het schijnt zo’n heel kleine ateliertje ik kijk nu naar daar want je hebt Gusta, Marcel, Charlie en Jerome en dat is een fairtrade reep zelfs die mensen willen alles gewoon … de chocoladebonen worden eigenlijk getransporteerd met een zeilschip naar Amsterdam gevoerd dan gaan ze dan met de fiets met een hele groep mensen halen, dat wordt hier dan verwerkt en eigenlijk maken die nog eens echt chocolade zoals destijds Meurisse deed en Martougin, die maken echt… en dat is wel uniek want de meeste gebruiken gewoon een grote blokken chocolade te smelten, weliswaar met een speciale structuur de ene met die smaak of met een andere smaak, maar die maken in hun eigen chocolade en dat is super uniek en dat is een tof klein koppeltje, een jong koppeltje wil ik zeggen, Isabelle en Tom en ik ga er wel voor.

Welke snoep is er eigenlijk populair, wat wordt er heel veel verkocht?

Wat wij heel veel verkopen zijn spekken, Antwerpse spekken, dat is roze en wit en ze noemen dat ook ‘maskesvlees’ en ‘nonnenbillen’, misschien voor de structuur en de kleur. Wat we ook heel veel bekopen zijn Mokatines, misschien vooral door de oude generatie, maar de nieuwe generatie koopt het blikken doosje er dan toch van omdat ze daar eigenlijk willen als een soort herinnering. Mokatines zijn gewoon koffiebollen van mokka koffie en er staat zo’n Touareg op, sommigen noemen het ‘Arrabierrekes’, sommigen noemen het ook wel gewoon bruin bolletjes of ‘Mocatins’ omdat er Mokatine op staat, ‘Mocatins’ vind ik altijd heel schoon als ze dat zeggen. En dan heb je de Napoleonbollekes en daar is een leuk verhaal aan verbonden, want die man verkocht … en in feite was dat een suikerbakkerij en die man verkocht erg zuur bolletjes maar in alle kleuren je had dan appelsienen bolletjes en citroenschijfjes en in vierkante bollekes zoals echt vroeger de suikerbakkers snoepjes maakten en op een dag had een chocolatier-vriend op bezoek en die zei ‘ik ga mijn chocolade Caesar noemen’. Ja seg, ik ga mijn bollekes dan maar Napoleon noemen en zo is dat aan het rollen gegaan maar dan ook letterlijk.

Jij bent tussen de bollen eigenlijk geboren …

Ja, ik ben hier eigenlijk tussen geboren en dat was wel grappig want als ik kind was dan ging ik naar school en dan zeiden mijn vriendjes en vriendinnetjes ‘Maar jij hebt nooit wat snoep bij’. Ik zei ja wel maar ik heb zoveel snoep, dus ik had altijd snoep dus ik hoefde dan hier mijn zakken te steken.

Kan je de nu nog afblijven zelf?

Neen, wij kunnen daar niet afblijven en eigenlijk is het ook gevaarlijk als je niet genoeg ontbijt dan dan ga je chocolade eten of een coca cola flesje nog een zuur beertje of een hostie, dat kan zo lekker zijn.

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws