16.2 C
Antwerpen
donderdag, juli 25, 2024

Elk kind wordt als kunstenaar geboren

Greet Steyaert heeft 25 jaar een knutselatelier gehad voor kinderen. Nu ze daarmee gestopt is, heeft ze haar ervaringen gebundeld in ‘een boek vol leven’. Ze is ervan overtuigd dat in elk kind een kunstenaar schuilt, maar er wordt vaak te weinig tijd gemaakt om dat te ontdekken. Een boek met een koffer vol tips en raadgevingen voor ouders, grootouders, tantes en nonkels.

Een boek vol leven kan besteld worden bij de auteur zelf via [email protected] en kost 20 euro.

Met dank aan Gazet van Deurne voor de tip

Gesprek met creatieve Greet Steyaert

Ik heb een boek geschreven na het eindigen van mijn knutselatelier waar ik 25 jaar gewerkt heb met kinderen tussen de 4 en de 12 jaar. Het boek gaat eigenlijk over hoe je kan communiceren met kinderen door creatief samen bezig te zijn. Het was heel moeilijk om het te kunnen schrijven of indelen want ik wou heel veel meedelen, maar toch ook niet te veel, want dan wordt het ook een beetje saai of te dik, dus ik ben begonnen met eigenlijk een hoofdstuk over wat is eigenlijke knutseldoos, of wat moet er in zitten van materialen. Je zal merken dat dat niet zo veel is, maar wel goede materialen, dan is er een hoofdstukje over hoe ga ik aan de slag met een paar tips, knutsel-tips en dan ook nog over verhaaltjes die ik elke dag vertelde, zit er een stukje in, ook wat ik gehoord, gezien en gevoeld heb en ook het waarom er dingen gebeuren of waarom ik dingen deed, die ik deed.

Wie wil je me dat boekje bereiken?

Ik wil vooral mensen bereiken die samen met kinderen door het leven gaan, ofwel als ouder ofwel als grootouder, of als tante, nonkel, maakt niet uit, of als professional. In die dingen wil ik eigenlijk mijn visie, die ik opgebouwd heb door die jaren verspreiden.

Het is eigenlijk de bedoeling om kinderen terug creatief te laten zijn met eenvoudige middelen?

Ja, dat is de bedoeling. Er zijn massa’s dozen die in huis binnenkomen, die dozen mogen niet weggegooid worden voordat er iets mee gedaan wordt. Dat is eigenlijk mijn visie rond die dozen, er zijn nog heel veel materialen die we kunnen gebruiken of hergebruiken en die spijtig genoeg niet meer worden gezien.

En kinderen zijn uiteindelijk op zich al creatief he?

Kinderen zijn creatief, elk kind wordt ook als kunstenaar geboren. Maar als het niet wordt aangeboden of als we niet zien wat we met dingen kunnen doen, dan wordt het nogal beperkt. Er moet ook meer tijd voor gemaakt worden, dat denk ik ook wel. Er wordt heel veel tijd gestoken in sport-activiteit, wat ook nodig is, want beweging is even belangrijk, maar het creatieve ontwikkelen daar komt toch heel veel bij kijken, in de zin van ze kunnen je gevoel daarin kwijt.

Die creativiteit, dat is ook belangrijk om te kunnen communiceren met kinderen …

Als je een activiteit gaat doen rond creativiteit, vind ik het ook even belangrijk om het niet te veel te focussen op het resultaat. Het moet een activiteit blijven waardoor dat de kinderen op die manier kunnen laten voelen wat er op dat moment in hun leven of in hun hoofdje doorgaat. Dat kan zijn dat kinderen als je gaat schilderen, dat dat kind op gegeven moment met zwarte verf wil schilderen en dat is OK, maar dat heeft wel een betekenis. Tekent een kind heel veel bloemen, zal dat ook op dat moment heel goed in zijn vel zitten, terwijl anders moet er wel gekeken worden en geluisterd worden naar kinderen.

Dus eigenlijk geven ze signalen door de manier waarop dat ze creatief zijn?

Dat klopt maar het is even moeilijk aan ons om die signalen te kunnen lezen. Dus dat is eigenlijk ook een uitdaging voor ons. Daar gaat het boekje over. Bekijk eens wat het wordt en het is niet van we gaan nu schilderen en binnen een uur moeten we gaan koken, moet alles opgeruimd zijn, dat kan, maar zet dat karton niet bij de vuilnisbak, maar zet het achter de kast en haal het de volgende dag gewoon terug boven en dan wordt dat weer terug iets anders. Dat is eigenlijk wel de insteek van het boekje.

© Aantwaarpe.be 2022

bekijk ook :

De Gelukzak helpt kinderen met leer- en ontwikkelingsmoeilijkheden

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws