11.3 C
Antwerpen
zondag, april 14, 2024

De Gelukzak helpt kinderen met leer- en ontwikkelingsmoeilijkheden

De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelf. Een kind kan hierdoor moeilijkheden ondervinden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. De Gelukzak richt zich op het behandelen van kinderen en het adviseren van ouders, begeleiders en (zorg-)leerkrachten. Ergotherapeut Birgit Janssens is de bezieler van dit project

Gesprek met ergotherapeut Birgit Janssens van De Gelukzak

Met de Gelukzak wil ik eigenlijk ervoor zorgen dat mensen meer te weten komen dat bewegen belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind. Dat zie je al op jonge leeftijd bij een baby die van rug naar buik rolt en zo de wereld ontdekt en bij een oudere kind is dat juist hetzelfde. Dus bewegen is belangrijk om van de ene ontwikkelingsfase naar de ander ontwikkelingsfase over te gaan.

Hoe weet je nu dat je kind hulp nodig heeft?

Als je merkt bij uw kind dat je maar moet blijven trekken en sleuren voor huiswerk te maken of mee te kunnen op school, dan is het eigenlijk het moment om te zeggen van het loopt hier niet goed, wat moeten we doen? Dus het trekken en scheuren heeft geen zin. Want dan is er meestal iets anders aan de orde dat nog niet volledig ontwikkeld is.

Die kinderen die bij jou een sessie doorgelopen wat zijn de resultaten daarvan?

De resultaten zijn natuurlijk niet meetbaar, maar je merkt wel dat ouders me zeggen dat de kinderen bepaalde klik hebben gemaakt dus dat die ineens wel vlot kunnen rekenen of plots wel goed kunnen schrijven en meestal duurt dat ongeveer een jaar maar dat hangt nog af van kind tot kind. We kunnen niet op voorhand voorspellen hoelang dat een kind dat gaat nodig hebben.

Haal nog eens een voorbeeld aan, wat moeten die kinderen precies doen?

Wat je nu hierachter ziet, ze zijn aan het tekenen en dan zie je ook heel veel in de ontwikkeling. Bijvoorbeeld teken uzelf, tekenen ze armen eraan, tekenen ze benen eraan, als dat niet geval is, is het een teken dat ze nog niet hun eigen lichaam voldoende kennen. En de manier waarop deze tekenen, tekenen ze groot, tekenen ze klein beschrijft heel hard over hoe dat ze in de wereld staan.

Maar het is zowel groepstherapieën als individuele therapieën dat ik geef. De individuele therapieën zijn echt gericht op wat het kind juist exact nodig heeft op dat moment.

Ik zie hier ook een de grote blauwe mat liggen wat is daar de bedoeling van?

Daar worden voornamelijk bewegingsoefeningen opgedaan, bijvoorbeeld het kruipen dat is een heel belangrijk iets in je ontwikkeling en wat mij daar heel erg bij opvalt, is dat de meeste ouders het niet weten dat dat belangrijk is, wat ook niet onlogisch is want er wordt helemaal niet veel over gepraat of over gecommuniceerd. Ze weten eigenlijk wel dat een kind moet kruipen, maar waarom is dat juist belangrijk en ik ben een gelukzak denk dat vroeger heb meegekregen mijn opleiding en dat ik weet waar omdat kruipen belangrijk is.Want het lijkt iets heel banaal maar ondertussen steunt uw kind op handen en knieën, wordt er verwacht dat er het hoofd wordt recht gehouden, uw kind leert balanceren en dan ondertussen wordt er ook nog het overkruisen van de middenlijn geoefend. De lateralisatie wordt op punt gezet en dat is juist heel belangrijk voor later in de klas goed te kunnen lezen en schrijven. En als dat meer wordt gecommuniceerd en uitgelegd, zouden heel veel ouders al geholpen zijn en er dat is maar één voorbeeld uit zoveel en dat wil ik met de Gelukzak proberen duidelijk te maken waarom dat bewegen belangrijk is.

De kinderen van de huidige generatie spelen veel met computers en videospelletjes hebben zij meer behoefte aan zo’n begeleiding?

Meestal zie je dat wel de kinderen, als ouders zeggen van ja dat is inderdaad zo, die spelen veel meer iPads, computers en op die manier kunnen ze eigenlijk de wereld niet ontdekken, dus kunnen ze niet op ontdekking gaan en kunnen ze ook mijn eigen lichaam kennen, het is eigenlijk van in de ruimte op ontdekking te gaan dat je eigenlijk tot ontwikkeling komt, want als je alleen op de iPad op TV u gaat richten, kom je niet dat een bepaalde ontwikkeling of veel later pas.

© Aantwaarpe.be 2021

info : https://www.degelukzak.be/

bekijk ook

Nieuw figurentheater Mirantibus start met kindervoorstelling Nello en Patrasche

Ook interessant voor jou

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws