9.4 C
Antwerpen
vrijdag, april 25, 2025

Duin: Rustpunt voor vrouwen “Niet altijd maar blijven gaan”

De impact van een bevalling op een vrouwenlichaam wordt nog steeds zwaar onderschat. Kirsten Ginckels wil met duin (rust zonder ruis) een rustpunt bieden voor vrouwen die er behoefte aan hebben. Ze geeft een kraambehandeling met verwarmende olie en wil zo alle systemen weer tot rust brengen. Maar ook andere vrouwen zijn welkom voor een yoga- of massagesessie.

duin
kleine beerstraat 53
2018 antwerpen
@duin.berchem

Gesprek met Kirsten Ginckels van duin (rust zonder ruis)

Duin is een plek waar je even uit de wind kan komen zitten, waar je kan schuilen, je geborgen en veilig mag voelen. een plek waar je kan stranden, kan zakken, kan aarden en mag vertragen en verstillen.

Duin, doet me ook wat aan de zee denken…

Ik houd van de zee, ik ben een meisje van de zee. Ik heb gekozen voor de naam ‘duin’ omdat een duin organisch tot stand komt. De vormen van een duin verwijzen ook naar een vrouwelijk lichaam en lichaam dat in verwachting is van een kind en elke zandkorrel is ook uniek zoals elk vrouwelijk lichaam dat ook is en daarom vind ik het zo’n mooie naam.

Je bent dan ook gespecialiseerd in kraambehandelingen ….

Kraambehandelingen zijn eigenlijk manieren om een vrouw te dragen, een vrouw te ondersteunen. We gaan warmte brengen in het lichaam op allerhande manieren, met een verwarmende olie, sesamolie die ook verwarmd is, maar ook verwarmend van nature, we gaan een warm voetenbad aanbieden, dus ja warmte brengen terug in dat lichaam dat zich heeft geopend en waar heel veel koude en wind is in gekomen en dus warmte gaat eigenlijk ervoor zorgen dat alle systemen weer wat tot rust komen.

Wordt de impact van een bevalling nog te veel onderschat?

Ja, absoluut! We zitten vandaag een beetje in de maatschappij waar het is van bevallen en weer doorgaan, doen alsof dat er niks gebeurd is, terwijl ook een mama of een vrouw ook geboren wordt en in dat proces heeft zij ondersteuning nodig, heeft zij tijd nodig en zorg om dat allemaal ja een plaatsje te kunnen geven om te wennen aan dat nieuwe leven maar ook om te herstellen, fysiek, mentaal op elke mogelijke manier en daar is vandaag gewoon veel te weinig tijd en aandacht voor.

Wat zijn dan de behandelingen die jij op dat moment geeft?

Wel, je kan hier bijvoorbeeld heel concreet terecht voor een sluitingsritueel of een buikmassage. Die ik kunnen los van elkaar staan of de buikmassage kan geĆÆntegreerd worden in het sluitingsritueel. Het is eigenlijk een inheems traditioneel ritueel waarmee je de vrouw eigenlijk helemaal gaat inbakeren, gaat inpakken en het lichaam terugzinkt aan de vrouw. Dat werkt vooral heel geruststellend en kalmerend voor het zenuwstelsel en daarnaast breng je echt de vrouw weer terug dicht bij zichzelf, terwijl ze in een periode van pas-mama-zijn in het prille ouderschap zich vaak een beetje verliest.

Het is ƩƩn van die drie belangrijke fases in een vrouwenleven hƩ.

Ja, dat klopt. Wanneer een meisje voor het eerst menstrueert, dat is een eerste belangrijke transitieperiode, echt zo’n ankerpunt het eerste in een vrouwenleven en naar mijn mening heb je daarna daaropvolgend een bevalling het moeder worden, dus de overgang van vrouw naar moeder worden en dan heb je later nog die menopauze ook weer een afscheid nemen van een vruchtbare tijd ook heel tekenend in een vrouwen- leven ja. Dus ik zet heel erg bewust in op dat tweede stukje. Er is ook een heel mooi woord voor dat eigenlijk nog te weinig gekend is, maar je hebt adolescentie, dat kunnen we allemaal dus kinderen die overgaan in de puberteit, maar de overgang van vrouw naar moeder heeft ook een woord dat is materescentie. Daar is nog heel weinig over gekend, maar we mogen echt daar ook wel meer aandacht aan gaan besteden van ‘Wat gebeurt er nu met een vrouw als zij moeder wordt? Wat betekent dat nu?’ Dat gezegd zijnde is elke vrouw hier welkom of je nu zwanger bent geweest of niet.
Ik wil vooral vrouwen ook heel erg gaan uitnodigen en ondersteunen in het respecteren van hun eigen ritme in hun cyclus. Ook veel meer gaan leven naar hun cyclus. Wij zijn niet gemaakt om mee te deinen op de mannelijk energie die er vooral heerst in deze maatschappij. Wij mogen echt veel vaker gaan vertragen. Het hoeft niet altijd maar blijven gaan, blijven gaan zijn …

Het draait hier volledig om rust hĆ© …

Klopt! Rust zonder ruis is de bedoeling hier.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws