In 1922 werd de Vlaamse Toeristenbond (VTB) opgericht. 100 jaar later is deze vereniging nog steeds springlevend, zij het voortaan onder de nieuwe naam ‘Cultuursmakers’. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er in het Zuiderpershuis een expo met de boeiendste stukken, de pittigste verhalen en de leukste foto’s. Cultuursmakers vzw en het archief en onderzoekscentrum ADVN sloegen hiervoor de handen in elkaar en tonen deze zomer ‘Samen op stap met de VTB, 100 jaar cultuurtoerisme’. Over 100 jaar VTB cultuurtoerisme is ook een boek verschenen, geschreven door de curator van de expo Kas Swerts. Hij vertelt meer over de expo en het boek.
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in het Zuiderpershuis op de Waalsekaai, nog tot 2 september
Klik hier voor info over de tentoonstelling
Gesprek met Kas Swerts van ADVN, curator van de tentoonstelling ‘Samen op stap met de VTB, 100 jaar cultuurtoerisme’
In onze instelling het ADVN, het Archief Voor Nationale Bewegingen, hebben we eigenlijk al heel lang, een twintigtal jaar, het archief van de VTB en in 2022 is de VTB 100 jaar, dus dat was eigenlijk perfecte gelegenheid om dat enorm rijke archief dat we hebben ook eens tentoon te stellen. De VTB heeft een gigantische impact gehad op zowel Vlaanderen als het toerisme in België.
Het waren trendsetters …
Het waren inderdaad geweldige trendsetters. Ze waren ook de eersten in tegenstelling tot bijvoorbeeld Touring Club de Belgique, dus nu nog altijd gekend als Touring Wegenwacht, die voor de eerste keer toerisme in het Nederlands promoten en dus ook menig Vlaming hun eerste toeristische stapjes hebben gezet in zowel binnenland als in het buitenland.
Hoe is de tentoonstelling opgevat?
Wij hebben eigenlijk een honderd-jarig parcours uitgestippeld in verschillende tijdsperiodes omdat in verschillende tijdsperiodes heeft de VTB een andere rol gespeeld. In het begin was het nog echt de Vlaming leren reizen, na de tweede wereldoorlog was het al veel meer het massatoerisme mee ondersteunen en veilig aanwakkeren en dan in de laatste periode eigenlijk, de laatste 30 jaar zien we dat de VTB meer en meer zijn aandacht verschuift van het toerisme, wat echt een gigantische competitieve concurrentie begon te krijgen van het toerisme maar het culturele.
Ik heb door het tentoonstellingen gewandeld en heb heel veel documenten gezien maar ook zelfs zo’n oude er R4 …
Ja, dat is geweldig natuurlijk de VAB, dus de zustervereniging van de VTB, ze zijn nu gesplitst sinds 2008 zijn ze wel uit elkaar maar eigenlijk door een gigantische tijd in de 20ste eeuw waar zij heel nauw verknocht, de VAB begon in 1969 met zijn iconische ‘Wacht op de Weg’ en daarvoor lanceerden ze of rolden ze op het Belgische wegennetwerk de iconische kleine Renaults R4 uit in het geel-zwart, een geweldige auto, een geweldig iconische fragment eigenlijk in de mobiliteitsgeschiedenis van Vlaanderen.
Naar aanleiding van die expo is er ook een boek uitgegeven …
Inderdaad, het boek ‘100 jaar trippen’, daarin gaan we eigenlijk verder ingraven in de geschiedenis van de VTB, en koppelen en gaan we nog meer beeldmateriaal tonen en koppelen we het nog meer aan de geschiedenis van toerisme in België en ook die geschiedenis van de Vlaamse beweging waar de VTB ook een aanzienlijke rol heeft in gespeeld.
De tentoonstelling over 100 jaar VAB (nu Cultuursmakers) kan je gratis bezichtigen in het Zuiderpershuis op de Waalsekaai in Antwerpen.